Kerthelység

2013. feb 17.

Beruházási és vállalkozásfejlesztési információs rendszer kialakítása Törökbálinton

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Nap, mint nap tapasztaljuk, hogy a globális és az ezzel együtt járó európai uniós pénzügyi, gazdasági válság, valamint az eladósodott magyar államháztartás jelentős mértékben befolyásolja városunk fejlődését. A válság egyik következménye az a kormányzati döntés, amelynek hatására 2012-től városunk jelentős iparűzési adóbevételtől esik el. Ez takarékos költségvetés tervezést kíván, illetve erőfeszítéseket a bevételkiesés pótlására. Az önkormányzat meglátása szerint ez utóbbi esetében hasznos eszköz lehet a településmarketing.

A település vagy városmarketing szinonim fogalmak. A város­marketig tulajdonképpen a marketing szemléletmód specifikus területen történő alkalmazása. Ezáltal több sajátossággal is bír. Maga a szó is utal a jelentés komplexitására; lehet a város marketingje, a városban folyó marketing, de a város érdekében történő marketingként is értelmezhető. A településmarketing – röviden összefoglalva – egy olyan irányítási, vezetési és szervezési megoldás és egyben gondolkodásmód, amely képes érvényesíteni és koordinálni a település egyes célcsoportjainak akaratát a működésben és a fejlesztésben, miközben ennek a komplex társadalmi, gazdasági, környezeti és szociális rendszernek az értékeit, adottságait egyre szélesebb körben ismerteti, tudatosítja.
A nemzetgazdaság, illetve a helyi gazdaság állapotával kapcsolatos tények, és várható események megalapozzák azt a szándékot, hogy a problémák kezelésére és a lehetőségek hatékony kihasználására meghatározott formában kidolgozásra kerüljön egy olyan marketing koncepció, amely megfogalmazza településünkön a fejlődés irányait, és alapot nyújt egy olyan részletes terv kidolgozásához, amely a koncepcionális szinten megfogalmazott célokat lebontja a megvalósítást meghatározó intézkedéscsomagokra. A kidolgozás alatt álló koncepció egyik célkitűzése – az előzetes, áttekintő helyzetelemzés alapján – a vállalkozások fejlesztési lehetőségeinek megteremtése, a település vonzóbbá tétele a beruházók számára. Új vállalkozások létrejöttével, vagy a meglévők bővülésével, illetve beruházások megvalósulásával ugyanis a város bevételei növekednek, lehetőséget teremtve a településfejlesztéshez, illetve a közszolgáltatások szinten tartásához, fejlesztéséhez.

Beruházók vonzása, kezelése

A helyi gazdaság fejlődésének egyik alapeleme az új beruházások megvalósítása. Ez lehet akár egy új gép beszerzése is, de a zöldmezős beruházások is ide tartoznak. Ezen beruházások egyik legfontosabb hozadékai a munkahelyteremtés és a jövedelemtermelés. Emellett az egészséges gazdaságszerkezet kialakulását is elősegítik a gazdaság folyamatos megújulásával. Ebben a vonatkozásban az önkormányzat célja a tudásalapú gazdaságfejlesztés irányába való elmozdulás ösztönzése. Ezen a területen nagy jelentőséggel bírnak a külső beruházók, akiknek a megkeresését, fogadását, számukra a város lehetőségeinek bemutatását és a beruházás kivitelezés alatt és után a megfelelő kapcsolattartást biztosítani kell. Ennek egyik eszköze a kialakítás alatt álló beruházási és vállalkozásfejlesztési információs rendszer.

Helyi vállalkozások fejlesztése, működési feltételeik javítása

A helyi gazdaság fejlesztésének másik tényezőjét képezik a helyi vállalkozások, amelyek szintén különböző befektetésekkel szeretnék fejleszteni szervezetüket, illetve érdekeltek az egymás közötti, továbbá a helyi önkormányzattal történő együttműködés kialakításában, mert ezáltal bővíthetik üzleti lehetőségeiket.
A helyi vállalkozásoknak leginkább a helyi (főleg önkormányzati) – a vállalkozási tevékenységet támogató – informatikai rendszerek fejlesztése szükséges, a kis- és mikro vállalkozások részére pedig a széleskörű tanácsadási lehetőségek biztosítása is kiemelt feladatként jelentkezik a jövőben. Ebbe a körbe tartozik a vállalkozások közötti együttműködés támogatása is. Ennek alapját képezheti a pár éve önkormányzati szerepvállalás mellett létesült BDM Klaszter, továbbá napirendre került az önkormányzatnál a beruházási és vállalkozásfejlesztési információs rendszernek a város hivatalos honlapjába integrált fejlesztése is.

Beruházási és vállalkozásfejlesztési információs rendszer

Az előzőekben jelzett megoldás a város honlapjának olyan irányú továbbfejlesztése (külföldi tapasztalatok figyelembe vételével is), amely hasznos információkhoz juttatja – a beruházás és vállalkozásfejlesztés tekintetében – a helyi és külső vállalkozásokat, beruházókat. A város weboldalának egy speciális aloldalán keresztül – regisztráció útján – juthatnak a vállalkozók ezekhez az információkhoz, magyar, angol és német nyelven. A vállalkozói adatbázisba való felvétel – a díjtalan regisztráció – az önkormányzat illetékes részlegén keresztül történik, feltételekhez kötve, pl.: a vállalkozásnak nincs adótartozása.
A vállalkozói adatbázis a regisztrált vállalkozásról a legfontosabb adatokat tartalmazza, lehetővé téve mind az önkormányzat, mind a regisztrált vállalkozók számára a gazdaságfejlesztés területén az egymás irányába történő információáramlást és együttműködés kialakítását. Az regisztrált vállalkozók az adatbázisból kikereshetik azokat a vállalkozókat, – megismerhetik alapvető adataikat és elérhetőségüket – akikkel együtt szándékoznak működni.
A fentieken túlmenően a vállalkozások és a beruházók a honlap aloldalon keresztül egyrészt részletes információt kapnak a beruházásra, vállalkozásfejlesztésre felkínált – első sorban önkormányzati – ingatlanokról, településen belüli földrajzi elhelyezkedésük, megközelíthetőségük (térkép), infrastrukturális ellátottságuk (közművek) és egyéb, beruházás-fejlesztés szempontjából fontos adatok (területnagyság, helyi építési szabályzat, tulajdonos, javasolt felhasználás, fejlesztés stb.) vonatkozásában. Másrészt megismerhetik a helyi gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos fontos információkat, pl. hírek, (városfejlesztéssel kapcsolatos fontos információk, pályázatok), jogszabályok (városfejlesztés, beruházások szempontjából fontos helyi rendeletek, képviselő-testületi határozatok), ajánlatok (beruházásra, ingatlanfejlesztésre felajánlott ingatlanok) formájában.

N.L.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!