Kerthelység

2012. dec 28.

Törökbálinton még nem volt ekkora mértékű beruházás

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

December 4-én sajtótájékoztatóval egybekötött létesítménybemutatás tartottak az épülő Bálint Márton Általános és Középiskola 16+8 szaktantermes épületében a november 23-án aláírt többoldalú megállapodás képviselői. A rendezvényen részt vett Hegmanné Nemes Sára államtitkár, Dr. Aradszki András és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselők, Bodnár Ferenc a ZED-TBM Kft igazgatója, Turai István polgármester, Hajdu Ferenc és Elek Sándor alpolgármesterek, Keszler Márton iskolaigazgató, valamint a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek.
Hegmanné Nemes Sára államtitkár köszöntőjében üdvözölte a sikeres szerződéskötést és hogy hosszú tárgyalási folyamat után befejeződhet az iskola építése. Magyarországon az előző kormányok támogatták a PPP konstrukciókat, aminek hátránya az volt, hogy a beruházási értékhez képest az önkormányzatok 8-10 év alatt jelentősen nagyobb összeget fizettek vissza a forrással rendelkező magánbefektetőnek. Ezért a kormány úgy döntött, hogy mintegy huszonegy PPP beruházást vált ki, és erre 15 milliárd forintot különített el. Az államtitkár asszony megköszönte a tárgyaló felek rugalmasságát, amely lehetővé tette a jelenlegi megállapodást.
Turai István polgármester megköszönte a kormány képviselőinek a politikai támogatást, külön köszönetét fejezte ki Varga Mihály tárca nélküli miniszternek, aki kimozdította a projektet a holtpontjáról, Hajdu Ferenc és Elek Sándor alpolgármesterek projektben való részvételét és Molnár Tibor polgármesteri referens munkáját, aki a projekt gazdája volt. Beszédében kiemelte, hogy Törökbálinton még nem volt ekkora mértékű beruházás. A városnak nagy szüksége van az iskolára, mert itt nem csökken, hanem nő a gyermekek létszáma. A létesítményben az iskola és sport rész jól elkülöníthető lesz egymástól, így az oktatási időn túl a város lakossága is szabadon használhatja majd a sportlétesítményeket.
Bodnár Ferenctől, a ZED-TDM Kft. igazgatójától megtudtuk, hogy jelenleg az épület 44%-os, emelt szintű szerkezetkész állapotban van. A továbbépítésre már folynak a tárgyalások az alvállalkozókkal és a beszállítókkal, a szerződés értelmében 2013. augusztus 15-ig, használatbavétellel együtt megépítik az iskolát, szeptember 30-ig pedig az uszodát is. Az országos tanévnyitó ünnepségre iskolakész állapotba kerül a létesítmény.
A beszédek után Nagy Balázs főépítés-vezető kalauzolta végig a vendégeket az épületben és az egyes helyiségekben részletes műszaki tájékoztatás adott.

Néhány adat:
Iskola
pinceszint        989,48m2
földszint        3079,40m2
emelet            749,53m2
Sportcsarnok        6689,83m2
pinceszint        2860,91m2
földszint        3523,48m2
emelet            3612m2



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!