Kerthelység

2012. dec 28.

Tisztesség, mindenek felett!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Földvári Lászlót pár hónappal ezelőtt választották a helyi Fidesz elnökének. A fiatalember ezidáig a helyi Fidelitas elnöke volt, illetve jelenleg is a pest-megyei Fidelitas alelnöke. Vele beszélgettünk a település előtt álló lehetőségekről és a helyi Fidesz megújulásáról.
Igen rövid idő alatt igen nagy „karriert” futottál be a helyi politikában. Mit kell rólad tudni? Milyen út vezetett idáig?
1989 óta élek Törökbálinton. Nagyon szeretem a települést, igazi lokálpatriótának tartom magam. A  Nemzetközi Üzleti Főiskolán angol nyelven végeztem tanulmányaimat, ahol oxfordi és magyar közgazdász diplomát szereztem. Jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozom pénzügyi pozícióban, ahol a tudásom mellett nyelvtudásaimat is hasznosítani tudom.  2009-ben csatlakoztam a Fideszhez és 2010-ben alapítottuk meg a helyi Fidelitast, melynek első elnöke lettem. Később a Pest-megyei Fidelitas is alelnökének választott. 2010-ben volt egy nagy változás a helyi Fidesz életében, amikor is sajnos több ember kizárásra került és ezután lett a Fidesz új elnöke Szabaczki Péter, aki a jelenlegi munkája miatt kevesebb figyelmet tudott fordítani a szervezetre, ezért lemondott elnöki posztjáról és a tagság pár hónapja nekem szavazott bizalmat.
Miben lesz más az általad vezetett Fidesz, mint az eddigi?
Egy teljesen új szemléletű Fideszt szeretnénk felépíteni, amely a tisztességre épül. Másrészt tudom, hogy az elmúlt években voltak olyan döntések, melyek lehet, hogy jó szándékból születtek, de nem egészen azt érték el, ami a cél lett volna. Ha ezek miatt kritikát kapunk, akkor azt tudni kell fogadni, sőt úgy gondolom, hogy magunkra és munkánkra is kritikusan kell, hogy tekintsünk. Arra kell figyelnünk, miben tudnánk hatékonyabbak lenni és hogyan tudnánk jobb döntéseket hozni.
Az emberek szívesebben szeretik szidni az aktuális kormányt, mint dicsérni. Milyen ma Fideszesnek lenni?
Nem gondolom azt, hogy a többség szívesebben szidja a kormányt. Természetes jelenség, hogy a kormányon levő párt több kritikát kap. Ez normális. Személy szerint úgy gondolom, hogy a kormány jó irányba halad és ennek Törökbálint is meg fogja érezni hatását. Minap volt nálunk megbeszélésen Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, aki elmondta, hogy Törökbálint hozzávetőlegesen miként fog részesülni a kormány, önkormányzatok adósságrendezésére szánt keretéből. Ez egy óriási és páratlan dolog, legalább olyan jelentőségű, mint a devizahitelesek megsegítése. A különböző döntések eredményeképp városunknak jelenleg nagyjából 2,2 -2,5 milliárd forintnyi adóssága van. Ennek az adósságnak nagyjából a 40-70 százalékát az állam ki fogja fizetni. Ezen kívül az iskolák állami kézbe kerülésével is sok pénz marad önkormányzatunknál, illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy az állam az elkezdett gimnázium befejezését is átvállalta. Az így megmaradt pénzeket pedig okosan kell felhasználni, leginkább olyan beruházásokra, melyek később pénzt termelnek. Egy mondattal rátérve a Telenor adó ügyére is: nem fogjuk annyiban hagyni, mivel a döntést abszurdnak tartom. Törökbálint hatalmas összeget fektetett abba, hogy a társaság településünkre jöjjön. Véleményem szerint komoly esély lehet az elveszített bevételi forrás nagyobb hányadának helyben tartására.
Melyek azok az ügyek, amelyek mellé mindenképpen oda fogtok állni?
Több olyan dolog van, melyet kiemelten fontosnak tartok, tartunk. Egyik ilyen a P+R parkolók építése és a zöldberuházások támogatása. Továbbá Törökbálint „Magyarország logisztikai Rózsadombja”, melyet bűn lenne nem kihasználni.  Meg kell próbálni cégeket idevonzani az olyan beruházások helyett, mint például az ezernegyven lakásos lakópark. Célunk egy valóban élhető kertváros, ezért gátat kell vetnünk a megalomán beruházásoknak, amelyek meghaladják a város teljesítőképességét
Fiatalként, gondolom, érdekelnek a helyi fiatalok lehetőségei. Milyen irányban terveztek?
Egyik szívfájdalmam a helyi szórakozási lehetőség hiánya. Több éves probléma, hogy a helyi fiataloknak nincsen lehetőségük helyben szórakozni.  Vagy a helyi kocsmákat járják, vagy bemennek Pestre és csak nehezen tudnak hazajönni, ha a tömegközlekedést használják és a szülőknek semmiféle rálátásuk nincs gyermekeikre, amit komoly kockázatnak tekintek. Fontosnak tartom az olyan helyi szórakozási lehetőségek biztosítását, amelyek úgy nyújtanak minőségi kikapcsolódást a fiatal vagy középkorú korosztálynak, hogy azzal a helyi lakosok nyugalmát nem zavarják. A kikapcsolódás mellett a sportolás még olyan téma, amit maximálisan támogatni kell Törökbálinton. Én is aktívan sportoltam gyerekkoromban és most is sokat mozgok. A jelenlegi lehetőségeket megtartva az itt élő fiataloknak még több mozgási lehetőséget kell teremteni, mivel a sport az egészséges életmód elengedhetetlen része.
Szemtelenül fiatal vagy. Hogyan tudsz hatni azokra a képviselőkre, akik bent ülnek az önkormányzatban és akár 20-30 évvel is idősebbek nálad?
A Fideszben és koalíciós partnerünknél a KDNP-ben is nagy az összetartás, persze vannak dolgok, amikben nem értünk mindig egyet. Nagyon kritikus ember vagyok, de az én kritikám építő jellegű. Célom, hogy a jövőben még jobb döntések szülessenek. Nem tartottam szerencsésnek például, hogy 2008 után, amikor beköszöntött a válság, nagyon sok beruházás indult meg a településen. Ezekkel óvatosabban kellett volna bánni. Itt is kiemelten fontosnak tartanám a lakosság megkérdezését. Komolyan gondolom, hogy milliárdos beruházások előtt ki kellene kérni az emberek véleményét, ne csak néhány képviselő döntsön azokban az ügyekben, amelyek évtizedekre meghatározzák a település életét.
A helyi Fidesz több válságot is megélt. Jelenleg hogyan néz ki a tagság?
Nagyjából harminc tagot számlálunk, de szeretném, ha tovább nőne a tagság. Így a ciklus közepén nagyon nehéz. Ilyenkor vannak az emberek a legtávolabb a politikától. Ettől függetlenül kíváncsiak vagyunk az emberek véleményére, komolyan gondolom, hogy az aktív emberek befolyásolni tudják a döntéshozókat.  Képviselőink elérhetőek, rendszeresen tartanak fogadóórákat, lakossági gyűléseket.
Mi a helyzet a választókerületi elnökkel, hiszen Törökbálint új választókerületbe került.
Igen, Törökbálint új választókerületbe került. Pest megye 1-es számú választókerületébe tartozunk, amelynek Érd a központja és ide tartozik még Sóskút, Tárnok, Diósd és Pusztazámor is. Jelenleg nincs választókerületi elnökünk, de reményeink szerint ez a közeljövőben megoldódik
Még van két év, de készültök már a választásokra?
A 2014-es év egy nagyon fontos év lesz, hiszen három választás is lesz: parlamenti, önkormányzati és Európai Uniós. Még nagyon messze van, de persze vannak terveink. Részemről szeretnék új embereket is kipróbálni, nem titkolva, hogy fiatalításra is gondolok. Szeretnénk az emberek véleményére építeni, ezért is bátorítok mindenkit, hogy nyugodtan keresse fel képviselőjét, mondja el neki véleményét, hiszen minden társadalom egyénekből és kisebb közösségekből áll, akiknek igenis számít a véleménye.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!