Kerthelység

2012. dec 28.

Ne várjuk meg, amíg fáj!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Dr. Kontra Mónika fiatal fogorvos, mégis már a főváros legjobb fogászataiban dolgozott. Nemrég költözött Törökbálintra és szívesen segít a település lakóinak is.

Igen fiatal vagy. Mit kell Rólad, illetve pályafutásodról tudni?
1999-ben végeztem a SOTE-n, két évre rá pedig fog- és szájbetegségek szakvizsgát tettem. Diplomám megszerzésétől hat éven át a főváros egyik legnagyobb fogászati centrumában, a ProfiDent-ben dolgoztam, amely mellett még a Bártfai utcai SZTK-ban is rezidenskedtem. A ProfiDenttől szülésemkor jöttem el, de már nem mentem vissza, hanem egy ideig magánrendeltem, majd a jelenlegi munkahelyemen a PallósDent nevű fogászatnál kezdtem dolgozni másodmagammal, a Fadrusz utcában.
Egy fogorvos nem nagyon válogathat, de mi az, amit nagyon szeretsz csinálni és mi az, amit kevésbé?
Rendelőnkben ketten dolgozunk. A szájsebészeti beavatkozásokat inkább a kollegám végzi.  Minden mást területe nagyon szeretek! Van például egy új fejlesztésű gépi gyökércsatorna-tágítónk, ennek segítségével általában a bonyolultabb gyökérkezelési eseteket is meg lehet oldani. Szeretek tömést készíteni. Természetesen amalgámot már nem használunk, csak fényre kötő fehér töméseket, illetve ragasztott töméseket (inlay). Fogpótlás területén pedig nagyon szeretem a szintén újdonságnak számító cirkon koronákat, melyek nagyon pontosak és teljesen olyan hatást keltenek, mintha a sajátod lenne. Lényege, hogy a vázat számítógépes program és frézelőgép segítségével készítik, ezért teljesen pontos. Fémmentes, a váz is fehér, így kiküszöbölhető az íny szürke elszíneződése, ezért frontfogakra  kimondottan ajánljuk, de a terhelést is jól bírja,úgyhogy a rágófogak területén is kitűnően alkalmazható.
Van olyan beavatkozás, amit nem végeztek?
Igen, ilyen többek között a fogszabályozás, illetve a nagyon speciális beavatkozások. De vannak nagyon jó kapcsolataink, tudjuk hova küldeni betegeinket.
A fogászatnál törekedtek arra, hogy mindent, ami új és modern azt megpróbáljátok beszerezni?
Mindenképpen. Pont a hetekben készül el a második rendelő - eddig egy széken dolgoztunk felváltva -, a panoráma röntgent pedig már megvettük, úgyhogy heteken belül ez is elérhető lesz. Terveink között szerepel soft lézer vásárlása, mely nagyon hatékony a baktériumok elpusztításában, így igazán eredményesen  alkalmazható a fogínysorvadás kezelésében valamint a gyökérkezelések terén. Van ezen kívül fogfehérítő lámpánk (ZOOM), amellyel gyönyörű szép fehérré lehet a fogakat varázsolni!
Ahhoz, hogy ezeket használni is tudjátok, gondolom, folyamatosan kell magatokat képezni.
Igen, ezek nagyon hasznosak. Nemrég vettem részt két továbbképzésen, az egyik a lézeres terápiákról, a másik a rizikóbetegek fogászati kezeléséről szólt.
Karácsony előtt vagyunk pár héttel. Mit javasolsz, mire figyeljünk?
Nyugodtan együnk édességet, de a rendszeres fogmosást ne hanyagoljuk el. Azt szoktam mondani, hogy ne várjuk meg, amíg fáj a fog. Nemcsak a fájdalmat spóroljuk meg, hanem rengeteg pénzt is. Lehet, hogy először megúszná a páciens egy töméssel, de később lehet, hogy már gyökérkezelni is kell. A kezelések természetesen fájdalommentesek, sőt, akár altatást is kérhet a páciens, de szerintem fölösleges egy fogászati kezelés miatt altatást végezni, ami egyébként sem olcsó beavatkozás. Persze ez nem azt jelenti, hogy elzárkózunk előle, megvannak az indikációi.
Mit javasolsz, milyen gyakran látogassunk fogorvoshoz?
Én szeretem félévente látni a pácienseimet, de van, akit gyakrabban kell, másokat pedig ritkábban is elég.

Dr. Kontra Mónika törökbálinti vendégeinek
2013. március végéig 10% kedvezményt ad
a fogászati kezelések áraiból.

Elérhetőségek:
Dr. Kontra Mónika
1114., Budapest Fadrusz u 2.
info@pallosdent.hu
06-20-441-6442
www.pallosdent.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!