Kerthelység

2012. okt 30.

A palatáblától a Zsolnai tankönyvekig

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálint önkormányzata az elmúlt negyedszázadban teret és terepet adott a közoktatási-pedagógiai kutatásoknak. Itt hozta létre a nyolcvanas években Zsolnai József azt a kísérleti iskoláját, amelynek eredményei mára beépültek a neveléstörténet-írásba.

Ezt a hagyományt követve nagyszabású, tankönyvkiállítással egybekötött szimpóziumot szervezett Törökbálint Város Önkormányzata, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A szimpóziumot Turai István Törökbálint, valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte és Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora nyitotta meg.
Az eseményen, amelynek programgazdája a Kaposvári Egyetem Törökbálinti Módszertani Központja volt, a tankönyvi történetírástól a jelenkori tankönyv- és taneszköz-kutatásokig számos plenáris előadás hangzott el a téma legavatottabb szakértőitől. Kaposi József nyitó előadásában a tankönyvek változásairól tájékoztatta a hallgatóságot, Pukánszky Béla az iskolás gyermekről alkotott kép változásait mutatta be a XIX. századi tanítói kézikönyvek alapján, Albert Gábor a piaristák történelem tankönyveit és tankönyvválasztását ismertette. Zsolnai Józsefné a Zsolnai-pogramok akciókutatással kimunkált taneszközeiről, Géczi János egy ÉKP-s tankönyvsorozat pedagógiai, antropológiai szempontjainak megjelenítéséről tartott előadást, Kojanitz László, a Nemzeti Tankönyvkiadó képviselője pedig prezentációjában arra a kérdésre kereste a választ, hogy gátolják-e a tankönyvek a történelmi gondolkodás fejlesztését. A tankönyvkiállításon bemutatott tankönyveket a törökbálinti iskolák diákjai megtekinthették és egy feladatlap segítségével fel is dolgozták a látottakat.
A rendezvény fővédnökei Turai István polgármester és Hajdu Ferenc alpolgármester voltak.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!