Kerthelység

2012. okt 30.

Konferencia az aktív időskorról

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Flandorffer Ignác Szociális Intézmény és a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara közösen szervezte meg a 18. Szociálpolitikai Tudományos Tanácskozást Sopronban. Az esemény központi témája idén az aktívan és egészségben megélt időskor ösztönzése, illetve a generációs különbségek kiegyenlítése volt. A tanácskozáson szó volt a szellemi képességek megőrzéséről, a kívánatos aktivitásról és a minőségi emberi kapcsolatokról is, mint az időskori harmónia pilléreiről.
– Felmérések szerint Európában tízévente két esztendővel növekszik a várható élettartam. Ennek tükrében azt tekinthetjük a legfontosabbnak, hogy növekedjen az egészségben eltöltött évek száma. A 65 évet elért személyek esetében ez hazánkban jelenleg hat évre tehető, míg Svédországban körülbelül 80 éves korukig egészségesek az emberek – jelentette ki dr. Göncz Kinga európai parlamenti képviselő, az Idősügyi Intergroup alelnöke Sopronban.
Dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke, a tanácskozás főszervezője elmondta: az előadások átfogóan foglalkoztak az időskorral kapcsolatos kérdéskörökről.
Az eseményen több Idősbarát Önkormányzat polgármestere is jelen volt, akik előadások keretében osztották meg tapasztalataikat a konferencia témájával kapcsolatban. Törökbálint önkormányzata, mint minden évben, idén is részt vett a tanácskozáson. Turai István polgármester az „Idősbarát önkormányzat, azaz: civilek és az önkormányzat” címmel tartott előadást, amelyet nagy érdeklődés kísért.
Előadásban egyebek mellett Törökbálint korosztályos politikáját emelte ki, amely szerint Törökbálint városának két hivatalos, korosztályos szervezete van: a 2009-ben alakult Ifjúsági Önkormányzat – ifjúsági polgármesterrel és jegyzővel –, illetve az Idősek Tanácsa.
Megalakulásuk célja a fiatalok és az idősek sajátságos, életkorukkal kapcsolatos kérdéseinek tisztázása, igényeik felmérése és teljesítése, valamint véleményük megismerése. A 13 ezres lélekszámú Törökbálinton 47 bejegyzett civil szervezet (egyesület, alapítvány, kórus stb.) van, közöttük a város eddig évente 40–60 millió forintot osztott ki munkájuk támogatására. Ezek a szervezetek részt vesznek a város életében, hazai és nemzetközi kapcsolatokat építenek. Társadalmi szervezeteink jelentős részének tagsága az idősebb korosztályból kerül ki. Különösen a kulturális profilú szervezeteké, ha másért nem, a hagyományok őrzése okán. Törökbálint vezetése tudatosan kívánta felépíteni a társadalmi együttműködés rendszerét, és ebben az építkezésben jelentős szerepet kívánt adni az idősebb, tapasztaltabb korosztálynak. A 15 fős Idősek Tanácsának tagjai az élet dolgaiban több tapasztalatot szerzett polgártársaink, akik nem csak saját életminőségük kérdéseiben tudnak a városvezetés segítségére lenni. Számos olyan kérdés, sokszor a jövőt meghatározó, sorsdöntő ügy van, amelyekben érdemes, sőt szükséges kikérni a bölcsebbek véleményét. Az Idősek Tanácsa kéthavonta tart üléseket a polgármester jelenlétében, ahol megbeszélik Törökbálint fejlődésnek és működésének fontos kérdéseit.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Törökbálint önkormányzata méltó módon megünnepli ezt a napot a település szépkorúival. Az elmúlt év kiemelkedő eseménye volt, hogy ebből az alkalomból mutatta be Turai István polgármester a településnek adományozott Idősbarát Önkormányzat díjat. Ezt az elismerést minden évben az az önkormányzat kaphatja meg, amely – alapvető feladatán túl – példaértékű kezdeményezéseket tesz az ott élő idősek érdekében, aktív tevékenységével elősegíti az időskorúak életminőségének javulását, hozzájárul szabadidős tevékenységük szervezéséhez.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!