Kerthelység

2012. okt 30.

Kishírek

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálinton járt Szilágyi Áron

A TTC Gerevich Aladár vívószakosztályának meghívására Törökbálintra látogatott Szilágyi Áron kardvívó, a londoni olimpia első magyar aranyérmét szerző sportolója, aki nem először jár településünkön, hiszen a vívószakosztály megalakulásakor a férfi kardcsapat tagjaként eljött megmutatni a fiataloknak, hogy miért érdemes ezt a sportot választaniuk. Ezúttal a színültig megtelt Bálint Márton iskola sportcsarnokában megtartott találkozón Szilágyi először egy beszélgetésen vett részt, majd a gyerekek kérdéseire válaszolt. Persze nem maradhatott el a közös fotózkodás, autogramosztás, de Áron a találkozó végén szentelt időt annak is, hogy egy kicsit jobban megismerkedjen a helyi vívókkal.

Sport- és egészségnap

Közös sport- és egészségnapot szervezett a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a SportPark Kft. A rendezvényen, amelyet a szervezők hagyományteremtő céllal szerveztek meg, a páros teniszversenyek alatt a tüdőgyógyintézet dolgozói különböző méréseket végeztek és az arra rászorulóknak egészségmegőrző tanácsokat is adtak.

Ifjúsági nap

Ellepték a fiatalok a Munkácsy Mihály Művelődési Házat szeptember 21-én, ugyanis ezen a napon volt a ház és a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat által közösen szervezett Ifjúsági Nap. Bár a fő események a művelődési házban zajlottak, a fiatalok már az iskolákban különböző vetélkedők, versenyek keretében kezdték a napot. A művelődési házban legtöbben a koncertekre voltak kíváncsiak, hiszen a Feelter és a Kreatív zenekar mellett fellépett a törökbálinti gyökerekkel rendelkező Megasztár-döntős, Farkas-Jenser Balázs és a fiatalok körében igen népszerű Pannonia Allstars Ska Orchestra nevű zenekar is. Ezenkívül többek között volt még csocsó- és pingpongbajnokság és beszélgetősarok is. Remélhetőleg a rendezvény nem csak egyszeri esemény, így a fiatalok is magukénak érezhetnék a települést és a művelődési házat.

Vidám dallamok

Jó hangulatú koncertet adott szeptember utolsó előtti vasárnapján a Lendvai Károly Férfikórus. Nem véletlenül volt a koncert címe Vidám dallamok, hiszen az énekesek ezúttal könnyedebb stílusukat vették elő és népszerű operett dallamokkal örvendeztették meg a közönséget a művelődési házban. A koncert látogatói néha úgy érezhették magukat, mint egy baráti társaságban, ahol a jelenlévők egy része jókedvűen dalra fakadt – nemhiába csendültek fel a dallamok gyakran nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is.

Kisgyermeknevelők továbbképzése

Törökbálint Város Önkormányzata és a Kaposvári Egyetem közötti megállapodásnak köszönhetően létrejött Módszertani Intézet közreműködésével tíz bölcsődei kisgyermeknevelő továbbképzése kezdődött meg október közepén a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A kétéves, akkreditált képzés keretén belül a hallgatók háromhetente két napot töltenek tanulással, amelynek során a Kaposvári Egyetem, illetve a Bálint Márton Általános és Középiskola tanárai fogják őket tanítani. A felsőfokú képzés befejeztével lehetőség nyílik a végzettek számára, hogy további tanulással főiskolai diplomát szerezhessenek. A hallgatók többek között neveléstörténetet, pedagógiát, pszichológiát fognak tanulni, és ezekből a tárgyakból vizsgát is tesznek. A hallgatók számára a tandíjat és a beiskolázási díjat Törökbálint önkormányzata támogatja, így a kisgyermeknevelőknek nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hogy elvégezhessék ezt a kurzust.
Könnyebbség lesz a hallgatóknak, hogy a szociális törvény által előírt öt év alatt megszerzendő kreditpontokat, amelyeket a dolgozók különböző továbbképzéseken, konferenciákon, szakmai napokon való részvétellel tudják megszerezni, az e tanfolyamot elvégzők mind megkaphatják.
Ez a felsőfokú képzés tíz személyt érint, ami nem fedi le az összes kisgyermeknevelőt, de mivel az egyik tanítási nap péntekre esik, csak így lehetett megoldani, hogy a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül. A képzés a későbbiekben is folytatódik, így a most kimaradt bölcsődei dolgozóknak is lehetőségük lesz a csecsemő- és gyermeknevelő, -gondozó felsőfokú szakképzésben részt venni. A környező települések intézményeiből is érkezett igény, hogy az ottani kisgyermeknevelők is bekapcsolódhassanak ebbe a képzésbe.
A tanfolyamot elvégzők amellett, hogy egy korszerűbb tudás birtokosai lehetnek, a fizetési kategórián belül is feljebb léphetnek.
A Segítő Kéz Szolgálat és a Kaposvári Egyetem más területen is megkezdte az együttműködést, szakmai terepet biztosítva a hallgatók számára.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!