Kerthelység

2012. szept 30.

Becsengettek…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nagyon sok a bizonytalanság az iskolák jövőjével kapcsolatban. 2013. január 1-jétől ugyanis ezen intézmények fenntartását az állam veszi át, de hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni. Erről, illetve az iskolakezdés egyéb nehézségeiről, szépségeiről Keszler Mártonnal, a Bálint Márton Általános és Középiskola igazgatójával beszélgettünk.
Nem könnyen találtunk az első iskolai héten időpontot a beszélgetésre. Ennyire nehéz ez egy igazgató számára?
Minden évkezdés nehéz, hiszen minden évben új és új problémák merülnek fel. Minden szempontból „iskolakésszé” kell tenni az épületet, legyen az biztonság, tisztaság, osztályok elhelyezése vagy technikai felkészültség. Idén kisebb problémát okozott a mindennapos testnevelés megszervezése, nem megy teljesen gördülékenyen a kezdés, de majd beáll a rendszer. Ezeken kívül úgy kell előkészülnünk, hogy a várható új törvényeknek megfeleljünk. Január 1-jétől ugyanis az állam átveszi iskolánk fenntartását, és erre úgy kell felkészülnünk, hogy szeptemberben már eleget kell tennünk azoknak a feltételeknek, amelyeket az állam elvár tőlünk. El kell készítenünk az új pedagógiai programunkat, amelyet csak részben tudtunk elkezdeni, mert az új kerettantervet még nem adták ki. Ki kell dolgozni az új működési szabályzatunkat is, tehát van munkánk az év elején. Ilyenkor derül ki, hogy a tervezett órarendek működnek-e, mivel az iskolában éppen hogy elférünk, így teremgondok is adódhatnak. Nem unatkozom, van, hogy reggel fél nyolctól este hétig itt vagyok.
Tavaly szeptemberben lettél igazgató. Bár helyettesként már beleláthattál ebbe a munkába, egy percig sem bántad meg, hogy elindultál a pályázaton?
Meg nem bántam, de én az a típusú ember vagyok, aki szeret előre gondolkodni, szeretek hosszú távra tervezni, mind a gyerekek, mind a pedagógusok szempontjából. Szeretném, ha ők is tudnának előre tervezni, és nem ad hoc döntések alapján élnék meg a pedagógiai munkájukat. Sajnos jelenleg sok a bizonytalanság és emiatt nemigen lehet hosszú távú döntéseket hozni. Az elmúlt évben a legtöbb fejtörést az okozta nekem, hogy elég nagy a bizonytalanság a vegyes fenntartás körül. Nem tudjuk, hogy mi kerül az önkormányzat és mi az állam hatáskörébe. Van bennem is egy bizonytalanság, ami a mindennapjaimat befolyásolja, és gyakran ezekkel a dolgokkal foglalkozom, mikor az aktuális problémák fontosabbak lennének. Sokszor végzünk igazgatóként felesleges munkákat, ami igencsak leterhel minket.
Mit jelent az iskola számára az állami fenntartás?
Január 1-jétől az állam garantálja a pedagógusok bérének finanszírozását, a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzését. De azt nem tudjuk például, hogy a tanulók év végi jutalmazását miből kell megoldanunk. Az önkormányzattól ígéretet kaptunk, hogy tőlük minden segítséget megkapunk, hogy a működés zavartalan legyen. Mindkét törökbálinti iskola nagyon sok pluszt adott a gyermekeknek, mindkét iskola igen színes tevékenységet végez, amit az önkormányzat további segítsége nélkül nem tudnánk fenntartani.
Szeptember 1-jétől bizonyos évfolyamokon kötelező mindennap testnevelés órát tartani. Ezt mennyire sikerült megoldanotok?
Bár nagyon jó tornatermünk van, ahol egyszerre három órát is lehet tartani, de osztályból is nagyon sok van az iskolában, így igen nagy teher volt számunkra ez az elvárás. Hozzátéve azt, hogy mi továbbra is fontosnak tartjuk, hogy az iskolai órákon kívül különböző sporttevékenységeket, szakköröket, különórákat tudjunk nyújtani a gyerekeknek.
Ezeken kívül hogyan fogtok neki az új tanévnek?
Megpróbálunk megfelelni az önkormányzat által megfogalmazott igényeknek, az értékkövetést, ami az eddigi évek során láthatóan kialakult, szeretnénk továbbra is megtartani. Mint legfőbb értéket, a rendkívüli toleranciát szeretnénk továbbra is sugározni mindenki felé. Úgy gondolom, hogy ez az iskola jövőképe.
Nagyon sok osztály van az iskolában. Elfértek?
Éppen hogy. Minden tanteremben ül egy osztály. A szaktantermeink is állandóan foglaltak, így a csoportbontásos óráknál már gondban vagyunk. Be kellett vonnunk a könyvtárt és az ebédlőt is, de két öltözőt is át kellett úgy alakítanunk, hogy tanulásra is alkalmas legyen. Úgy készültünk, hogy ez az év ilyen lesz, várjuk az új iskola felépülését.
Úgy számoltok, hogy ha már erre a tanévkezdésre nem készült el, a következőre igen?
Legutolsó információm az, hogy a tárgyalások nagyon jól állnak, az iskola építését átveszi az állam, október 1-jével folytatja az építkezést, és jövő szeptember 1-jére pedig kész lesz az intézmény.
Többen jelentkeztek az iskolába idén, mint tavaly?
Négy első osztályt indítottunk idén, ahova jóval többen jelentkeztek, mint eddig. Első évfolyamon az osztálylétszám a megengedett határ felső lécét mozgatja, 27-28 fős osztályaink vannak.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!