Kerthelység

2012. szept 30.

Tüdőszűrési akció Törökbálinton

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nem kötelező, de nagyon ajánlott!

Az ÁNTSZ által elrendelt vizsgálatsorozathoz kapcsolódva szeptember 17-én indul és november 19-ig tart az a tüdőszűrési akció, amelynek során a törökbálinti polgárok meghívást kapnak egy ingyenes szűrővizsgálatra a tüdőgyógyintézetbe. A tüdőszűrés fontosságáról dr. Weltner Amáliát, a tüdőgondozó főorvos asszonyát kérdeztük.
Főorvos asszony! Arra kérem, először is elevenítsük fel, hogy mi is tulajdonképpen a tüdőszűrés? Milyen vizsgálatról van szó, és milyen betegségeket lehet kiszűrni vele?
Ez röntgenvizsgálat, amelynek során felvételt készítünk a páciens mellkasáról. A felvételen kimutatható minden olyan elváltozás, amely a röntgenképen árnyékot mutat. A három legismertebb betegség a tébécé, azaz a tüdőgümőkór, a tüdőrák és a tüdőgyulladás, amelynek kimutatására különösen jól alkalmazható, de természetesen lehetnek ritkábban előforduló betegségek is.
Mióta van tüdőszűrés Magyarországon, és miért volt rá szükség, hogy bevezessék?
Magát a tüdőszűrést az 1950-es években kezdték általánosan alkalmazni. Ebben az időben a tbc-fertőzöttség az ország lakosságának közel száz százalékát érintette. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenki megfertőződött, és csak az egyéni ellenálló képességen, az életkörülmények alakulásán múlt, hogy valakiben kifejlődött-e a betegség. Mivel a tbc cseppfertőzéssel terjed, így a fertőzött személy megbetegítheti a körülötte élőket is, ezért nagyon fontos volt, hogy a betegeket kiemeljék a környezetükből, és mielőbb megfelelő kezelést kapjanak.
Ma milyen gyakran regisztrálnak új betegeket az országban?
A rendszeres szűrésnek, a védőoltásnak és a modern gyógyszereknek köszönhetően mára Magyarországon a tbc-fertőzések száma lényegesen csökkent. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer vizsgált páciens közül 15-35 regisztrált megbetegedést találunk. Érdekes, hogy ez a szám az országon belül területenként változik. Ennek az a magyarázata, hogy a nálunk jelentősen fertőzöttebb országokból érkező bevándorlók elsősorban Budapesten és a határ menti megyékben telepednek le, így ott a betegszám is magasabb. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Budapesten meg is haladja a határértéket, ezért itt a szűrővizsgálat minden állampolgár számára kötelező. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer vizsgált főből több mint 27 új betegséget regisztrálnak. Pest megye ebből a szempontból kedvezőbb számot mutat, ezért a tüdőszűrés itt nem kötelező, de nagyon ajánlott! Hiszen soha nem tudhatjuk, hogy nem mi vagyunk-e éppen az egyik abból a húsz emberből.
Vegyük sorra most a másik két súlyos betegséget, amelyekre még idejekorán fény derülhet egy tüdőszűrés alkalmával.
A legfontosabb a tüdőrák minél korábbi stádiumban történő diagnosztizálása. Ez a betegség hasonlóan a tbc-hez, az első időkben szinte teljesen tünetmentes, így csak egy szűrővizsgálat során derülhet rá fény. A betegség előrehaladásával a gyógyulási folyamat egyre hosszabb, és a teljes gyógyulás esélye egyre romlik. De a betegség korai felismerése nem csak a betegnek fontos, hiszen a prevenció mindig olcsóbb, mint a gyógyítás! Egy aránylag egyszerű vizsgálat sok hosszadalmas, és drága kezelést előzhet meg. Ugyanez a helyzet a tüdőgyulladással is, amelynek korai felismerése lehetővé teszi a gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdését, és a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti.
A számok milyen tendenciát mutatnak? Még mindig egyre több a rákos megbetegedés?
Sajnos az idei évben a mi gondozónk területén már eddig több tumoros megbetegedést találtunk, mint tavaly egész évben. Ennek okát én mindenképpen a környezeti ártalmak fokozódásában látom, de az egyik legfontosabb rizikótényező szerintem a dohányzás. Több mint negyven éve gyógyítok tüdőbetegeket, és megszámolni sem tudnám, hogy már hány előadást tartottam a dohányzás ártalmairól. Hiszen a dohányfüst nemcsak a tüdőt, de az egész testet mérgezi. A száj-, gége- és gyomordaganatok hátterében is nagyon sokszor ott találjuk a háttérben, de érszűkítő hatása miatt megtámadja a szervezet teljes vérellátó rendszerét is, növelve ezzel az agyvérzés, a szívkoszorúér-problémák vagy az alsó végtagokban fellépő súlyos érszűkület esélyét, amelynek akár amputáció lehet a következménye.
Mit kell tennie annak, aki élni kíván a tüdőszűrés lehetőségével?
A vizsgálatra minden harmincadik életévét betöltött, törökbálinti lakhellyel rendelkező polgár névre szóló értesítést kap. Az értesítésen a vizsgálat időpontját is megjelöljük, de ha valamilyen okból ezen a napon nem tudják felkeresni az intézetet, rendelési időben bármely más napon elvégezzük a vizsgálatot.
Mennyi időbe telik, mire az eredményeket kiértékelik?
Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy 2010-es fejlesztésnek köszönhetően ma már digitális képfeldolgozással dokumentáljuk a felvételeket, ami a régi filmelőhívásos módszerhez képest nagyságrendekkel meggyorsította a leletek kiértékelését. Ez azt jelenti, hogy ha a lelet pozitív, arra legkésőbb a vizsgálat másnapján fény derül. A beteget postán értesítjük, de ha mód van rá, akár már aznap, telefonon is megkeressük. Bízom benne, hogy minél többen átérzik majd, hogy mindannyian felelősek vagyunk az egészségünkért.  A vizsgálat ingyenes.  Az adminisztrációval és az esetleges várakozással együtt sem vesz igénybe többet fél óránál. Saját magunknak, a családunknak és végső soron az egész társadalomnak is tartozunk ezzel. Nincs más dolgunk, mint hogy elmenjünk a tüdőgondozóba. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az önkormányzat segítségéért, amellyel évek óta biztosítja a lakosság értesítését, szervezését az éves esedékes tüdőszűrés lebonyolítására.

Perjés Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!