Kerthelység

2012. szept 30.

Törökbálinti művész a velencei biennálén

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a világ legjelentősebb szakmai kiállítása, amely a több mint százéves képzőművészeti kiállítás rendszeréhez hasonlóan szerveződik 1980 óta.

Magyarország 1991 óta szerepel a biennálén, így a rendszerváltás óta a hazai építészeknek is elérhetővé vált a kiállítás és megismerkedhetnek a nemzetközi irányzatokkal
A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő Spacemaker című kiállítás még nem feltétlenül jelentette volna, hogy erről hírt adjunk a helyi újságban. Annál inkább az a tény, hogy a világszerte ismert törökbálinti művész, Kelle Antal art former művészeti alkotásait is bemutatták.
A tárlat a hazai és határon túli egyetemi építészoktatásban létrejött modellekből válogatott, pályázati formában. Az előző biennále magyar pavilonja kiállításával a vonal építészetben elfoglalt jelentős szerepét mutatta be. Ezt a tematikát továbbvezetve, a síkból a térbe kiterjesztett építészeti gondolat a modell. Ahogy a rajz több fázison keresztül segít formálni az építészeti gondolatot, úgy a modellkészítés is ezt az utat járja be.
A pályázati munkák mellett a kiállításon megjelentek Kelle Antal „szobor fái”, két mobil szobra, valamint a három világvallás szimbólumait bemutató munkája is. A színvonalas kiállítást ezen alkotások még attraktívabbá tették, a látogatókat pedig elmélyült gondolkodásra késztették.
Velencében is jó volt törökbálintinak lenni! Gratulálunk az alkotónak!

Antal Jenő

Velence városa 1895-ben indította útjára a nemzetközi művészeti biennálét, az olasz és a nemzetközi művészeti élet kétévenként megrendezett seregszemléjét, amely 2009-ben már az év nagy részét átfogó, kortárs művészeti óriásfesztivállá nőtte ki magát. A kortárs képzőművészeti kiállítás 1980 óta évente váltakozik az építészetivel. Már 1930-tól a biennáléhoz kapcsolódott a zenei fesztivál, 1932-től a világon első ízben szervezett filmművészeti, majd két évvel később a színházi fesztivál. Legújabban − 1999-től − a kortárs táncfesztivál került a repertoárba, évente megrendezett eseményként.
Az idei építészeti biennále augusztus 29-től november 25-ig várja a látogatókat a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző pontjain található helyszíneken.
A tizenharmadik építészeti seregszemle fő kurátora David Chipperfield, aki az 55 önállóan szereplő ország mellé 66 kiállítót hívott meg az ez évi seregszemlére. David Chipperfield elgondolása szerint a központi kiállítás építészek, fotográfusok, művészek, kritikusok és kutatók által összeállított anyaga egységes egészet, egyetlen közös alapot alkot, ami az ő és a részt vevő alkotók építészetről vallott elgondolását hívatott megjeleníteni, s példát is ad annak működéséről. A 2012-es biennále központi témája – mondja Chipperfield – az, ami közös bennünk. A Common Ground szándéka, hogy megerősítse: létezik közös építészeti kultúra, ami nem csupán alkotók, egyéniségek halmazát jelenti, hanem közös történetben, közös ambíciókban, kollektív ideálokban és kontextusokban egyesülő különféle gondolatok gazdag örökségét is.
A rendezők szándéka szerint az idei kiállításon láthatóvá válik a múlt és a jelen építészgenerációi közötti intenzív párbeszéd, a közös hivatkozási pontok.
Forrás: www.velenceibiennale.com



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!