Kerthelység

2012. szept 30.

„Szükségesnek érzed, hogy öntudatosan élj? A-HA!”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Tíz évvel ezelőtt indította útjára az A-HA! nevű prevenciós programot a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság. A program egyik koordinátorával, Bóta Ilivel beszélgettünk, aki azt is elmeséli, hogyan kezdett edzéseket tartani a kung-fura járó gyermekek anyukáinak.
Mit kell tudnunk az A-HA! programról és hogyan kerültél a közelébe?
Közel 16 éve vagyok törökbálinti lakos, a férjem itt lakott a szüleivel, amikor megismerkedtünk és végül mi is itt maradtunk, szeretek itt élni. Nagyon sok barátságos embert ismertem meg ez alatt az idő alatt, amit elsősorban a tornának köszönhetek. Végzettségem szerint szülésznő vagyok, de jelenleg egy irodában dolgozom, ahol többek között a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság egyik koordinátora vagyok. Ez a társaság indította el 2002-ben az úgynevezett A-HA! nevű programot, amely komplex prevenciós célú oktatási anyag tizenéveseknek, egy olyan országos szintű szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program, amelynek célja, hogy megelőzhetők legyenek a serdülőkorúak szexuális élettel kapcsolatos ismerethiányának és korai szexuális aktivitásának nemkívánatos következményei. Sajnos a 14 éves lányok közül átlagban 160-an esnek át évente terhességmegszakításon, és ez a szám a 15–20 évesek körében a 7000-et üti. A fiatalok 40 százaléka 17 éves kor alatt átesik az első nemi aktuson. Mindez azt gondolom, elgondolkodtató. Összességében e mutatók alapján elmondható, hogy a felvilágosításra igen nagy szükségük van a fiataloknak tekintet nélkül nemükre, vallási hovatartozásukra és esetleges fogyatékosságaikra. Az elmúlt tíz év munkája minket igazolt, hiszen számokkal bizonyítható, hogy a program megléte óta csökkent az abortuszok száma. Az oktatásban segítségünkre vannak szakorvosok, orvostanhallgatók, iskolai védőnők, egészségtantanárok, akiknek rendszeresen tartunk képzéseket. Oktatási segédanyagokat – diasor, animációs oktatófilm, kiadványok, kézikönyvek – biztosítunk számukra, amelyek segítségével színesebbé tehetik az előadásokat. Az ország összes megyéiben jelen vagyunk, közel ezer képzett szakember segíti a munkánkat.
Miben különbözik a ti rendszeretek egy szimpla osztályfőnöki órán elmondott felvilágosításnál?
A mi rendszerünk egy komplex felépített rendszer, amely folyamatosan hozza be azokat a formulákat, amelyek közel állnak a fiatalok világához. És természetesen nem hagyjuk magukra a gyerekeket. Van például egy internetes webdokink, akinek bátran feltehetik a kérdéseiket a fiatalok, ő pedig rövid idő alatt szakmai válaszokat ad.
Nem ártana egy szülőknek szóló kézikönyv sem.
Van ilyenünk is, a kiadvány címe: Szülői útravaló. A kiadvány azon szülőknek segít, akiknek a gyermeke a kamaszévekbe lépett, és ezzel szeretnénk segítséget nyújtani a kamaszkori nevelés mindennapjaihoz. Tudjuk, hogy a hormonok működésének beindulásával nagy változásokon mennek keresztül a gyerekek. A szülőkön nagyon sok múlik, a felvilágosítás alapjait otthon kell elkezdeni. Ha a jó alapok megvannak, arra már könnyebben tud építkezni. Ebben a korszakukban ránk, szülőkre jobban szükségük van, mint valaha.
Hány éveseknek szól a program?
Eleinte középiskolában zajlottak az oktatások, de az említett számadatok alapján rá kellett jönnünk, hogy sok esetben már késő volt a középiskola első évében elkezdeni. Így elkezdtük az általános iskola hetedikes, nyolcadikos korosztályának is. Ezenkívül ott vagyunk számos fesztiválon (például a Szigeten), rendezvényeken, egészségnapokon, ahol játékos formában oktatunk, beszélgetünk a fiatalokkal és szűrővizsgálatokat végzünk, és elmondhatom, hogy rendkívül nagy az érdeklődés minden megmozduláson. Ezekre a rendezvényekre nagyon szívesen megyek.
Hogy kerültél a törökbálinti kung-fusok közelébe?
A 90-es évek végén végeztem a TF-en edzői szakon. Azóta kisebb megszakításokkal oktatok. Jelen pillanatban Törökbálinton fit-ballt, kondiedzéseket és step aerobikot tartok. A kisebbik fiam kung-fúzik, és míg ő edzett, a többi anyukával kint vártunk rájuk. Ekkor találtuk ki Major Sándorral, a shaolin kungfusok vezető edzőjével, hogy miért ne lehetne a gyerekek edzésideje alatt az anyukákat is megmozgatni, erősítő edzést tartani a számukra. És beindult a dolog. Természetesen nem csak a hozzátartozók jöhetnek ezekre az edzésekre. Mindenkit nagyon sok-sok szeretettel várunk, aki szeretne kikapcsolódni, a heti feszültséget kiadni, mozogni.  A lányok, anyukák nagyon barátságosak, kitartóak, büszke vagyok rájuk! Csodát várni ezektől az edzésektől természetesen nem lehet, aki testsúlyproblémával jön, fogyni szeretne, annak ki kell egészítenie ezeket az edzéseket több órával és diétával. A művelődési házban számos lehetőség van ennek megoldására. Szakmailag elismert, kedves oktatók tartják a különböző óratípusokat és várják a mozogni vágyókat. Csak ajánlani tudom minden edzőtársamat! Bátorítanék mindenkit arra, hogy a mozgást építse be a heti rendjébe, mert soha nem késő elkezdeni, sok panaszt tud orvosolni.
Más szempontból is van együttműködés közted és a kung-fu egyesület között?
Az egyesület által szervezett kisebb-nagyobb eseményeken részt szoktunk venni az A-HA! programmal, szívesen látnak minket ezeken a rendezvényeken. Mindig felcsillan a szemem, amikor a gyerekek odajönnek a standunkhoz és elmondják, hogy hallottak már az A-HÁ!-ról az iskolájukban. Persze jómagam a kung-fusok edzőtáboraiban is szívesen részt veszek szülőként, mert szuper a közösség. Jó látni, hogy kortól függetlenül tisztelik, segítik egymást a fiatalok. Manapság sajnos ez nagyon ritka!
Gyerekekkel nem foglalkozol?
Jelenleg nem, pár évvel ezelőtt tartottam órákat ovisoknak, kisiskolásoknak. Elvégeztem egy olyan tanfolyamot, ahol kimondottan gyerekeknek szóló aerobikoktatást tanultam. Versikék, mondókák segítségével tanultuk meg a koreográfiákat, játékos formában erősítettünk, fejlesztettük a mozgáskoordinációjukat. Nagyon édesek voltak a gyerekek, szerettem oktatni őket. Mára már ezek a gyerkőcök felnőttek, tizenévesek. Épp a napokban beszélgettünk ennek újraindításáról Sanyival, mert gyakran érdeklődnek nála is, és kérnek tanácsot, hova vigyék a kisebb gyerekeket. Eljátszom a gondolattal, majd meglátjuk.
Fontosnak tartod, hogy a gyerekek mozogjanak?
Természetesen, és nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek mozgását is nagyon fontosnak tartanám. Számomra sosem volt kérdés, hogy a gyerekeim menjenek-e edzésre vagy sem. Én folyamatosan mentem órákat tartani, ezt látták, így nőttek fel. Sokszor mikor kisebbek voltak, vittem magammal mindkettőjüket. Sajnos azt tapasztalom, tapasztaljuk edzőtársaimmal, hogy kevés gyermek mozog rendszeresen, egyre több az elhízott gyerek, pedig tudjuk, hogy mennyi mindenre nevel a sport. Önbizalom, kitartás, állóképesség, fegyelem és sorolhatnám. Azt gondolom, hogy a szülők felelőssége az ő egészségük és a sportra nevelésük.  Segítsük beépíteni sportot a mindennapjaikba, hogy a mozgásban megtalálhassák az örömöt, és az életük részévé váljon, bármilyen mozgásformát is választanak. Engedjük tudatosan őket a nagybetűs Életbe!

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!