Kerthelység

2012. szept 30.

Újra megnyílt a Munkácsy Kávézó

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Ha valaki manapság benéz a Munkácsy Kávéházba, régi-új, kedves arcokkal találkozhat. Tábi Annamária és Katona Mihály már korábban is dolgozott itt, de most vezetőként tértek vissza. A múltat nem bolygattuk, beszélgetésünkben a jelenre és a jövőre koncentráltunk.
A távozásotok és a kávéház újranyitása közötti időszakban mivel ütöttétek el az időt? Vártátok, hogy mikor jöhettek vissza?
Tábi Annamária: Az itteni közös munka alatt kiderült, hogy Misi és én nagyon jól tudunk együtt dolgozni, ezért nem volt kérdés, hogy valamit közösen kezdjünk. Alapítottunk egy céget, és kipróbálhattuk magunkat az Andrássy úton, a Kodály Kávéházban, ami nagyon jó főpróbája volt a közös munkánknak. Ezután lehetőséget kaptunk a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ és a Budaörsi Játékszín Kávézójának üzemeltetésére, amit azóta is nagy örömmel csinálunk. Nyilván nagyon szerettük ezt a helyet, és örömmel vettük a pályázati kiírást. Nem volt kérdés, hogy belevágjunk-e. De ezenkívül több helyszíni kitelepülésnek is eleget tettünk, mind a Balatonnál, mind Budapesten.
Miért tartottátok szívügyeteknek, hogy visszatérjetek Törökbálintra?
Nagyon szerettük a helyet. Nagyon sok lehetőség és fantázia van benne, és úgy érezzük, hogy amit eddig nem tudtunk kihasználni, most elérhetővé válik. Bízunk magunkban, és reméljük, hogy a szerencse is mellénk áll.
A szerencse mellett mi az, amivel segítitek a sikeres működést? Miért fog bejönni a vendég? Bár már az első hetekben látszik, hogy a színvonalra, a minőségre nagyon adtok.
Szinte meg is fogalmaztad. A színvonal, a minőség és a tisztaság, ami nagyon fontos. Mindemellett a sokszínű árukészlet, az egyedi igények kielégítése, az ital- és ételkülönlegességeink. Nincs olyan különleges dolog, amit máshol nem kaphat meg a vendég, de mégis mindent mássá tesz a tálalás és egy kis plusz, amit hozzáadunk. Legyen az egy szemet gyönyörködtető pici mentalevél és dekoráció a kelyheken, vagy tejszínhab és fagyi a sütemények mellé. A melegszendvicsünket friss salátával tálaljuk és a friss bazsalikomot sem sajnáljuk belőle. Nem utolsó szempont, hogy ezek már kinézetre is kívánatosak. Kicsi dolog, de például nagyon fontosnak tartjuk a szelektív hulladékgyűjtést. Mi a kávézó hulladékát így válogatjuk.
Vannak partnerek, akikkel együttműködtök?
Katona Mihály: Az évek során nagyon sok partnerrel alakítottunk ki remek viszonyt. Többek között a kávéházban jelenleg kapható kávé egy a hazánkba teljesen frissen behozott, nagyon jó minőségű kávé, amelyet máshol még nem nagyon lehet kapni. Mindenképpen meg kell említenem Pécskövi Tibort, a Márka Üdítőgyártó Kft. vezetőjét, aki rengeteget segített az idáig vezető úton, és a kávéház dolgaiban is nagyban számíthattunk és számíthatunk rá. Természetesen a Márka-termékek megtalálhatók a hűtő polcain.
Milyen a kapcsolat a művelődési házzal?
T. A.: Kitűnő. Az összes kollégával nagyon jó kapcsolatban váltunk el és nagyon örültek a visszatérésünknek. Nagy örömünkre az igazgató asszony megengedte, hogy átfessük a kávézó falait, hogy egy kicsit a saját ízlésünkre tudjuk formálni. De a helyi intézmények közül nemcsak a művelődési házzal szeretnénk jó kapcsolatot fenntartani, hanem helyet kívánunk adni a Bálint Márton szakközépiskola vendéglátó-ipari tanulóinak, hogy a kávézónkban gyakorolhassák a szakmájukat.
Hogy teltek az első hetek? Nem feltétlenül a bevételre gondolok, hanem arra, hogy hogyan fogadtak titeket?
Csodálatos volt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Szinte mindenkinek volt hozzánk egy-egy kedves szava. Augusztus 20-án nyitottunk, így az első napok a forgalom szempontjából is nagyon jól teltek, most pedig várjuk, hogy beinduljon az élet a házban, és hogy lassan megszokják, hogy újra vagyunk.
Milyen szolgáltatásai lesznek a kávéháznak ezen kívül. Gondolok például arra, hogy egy művelődési házban tartandó eseménynek a cateringjét el tudjátok vállalni?
K. M.: Cégként több nagy társaság konferenciájának is szerveztük ezen részét és sosem volt ránk panasz. Szívesen várjuk az ilyen igényeket, de a kávéház is alkalmas rá, hogy nyitva tartás után rendezvényeknek adjon otthont.
Korábban beszélgettem olyanokkal, akik azt mondták, hogy néha jó lenne, ha a kávézóban lenne egy kis élő zene, mondjuk, gitármuzsika vagy hasonló.
Tervezünk ilyesmit is, minden ötletet szívesen fogadunk. Művészetpártoló tevékenységünk még ezenkívül a festménykiállítás, amely most is megtekinthető a falakon, de a későbbiekben is lesznek majd ilyen jellegű kiállítások, sőt várjuk a művészjelölteket, aki nálunk szeretnék megmutatni a tehetségüket.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!