Kerthelység

2012. szept 30.

Te vagy a legfontosabb…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nagy Szabina spinning-órái a DNS-ben

Ha a spining szerelmese vagy, és szereted a vidám, pezsgő habitusú, közvetlen embereket, látogass el Nagy Szabina órájára a DNS-be. Minden spinnig-óra egyedi a maga nemében, és mindegyik magán viseli az oktató személyiségét. Szabina pedig éppen az az ember, akiből árad az energia, és bőven juttat belőle a körülötte lévőknek.

Nagyon nyitott és vidám személyiség vagy. Ez a hangulat jön át a spinnig-óráidon is?
Természetes, hogy minden edző beleviszi a személyiségét az órájába. Azt hiszem, azok a vendégek, akiknek szimpatikus az én vibráló, vidám természetem, szívesen járnak a foglalkozásaimra. Amúgy függetlenül attól, hogy alapjában ilyen pörgős, vidám valaki vagyok, a spinning-órákon mégis inkább a relaxáló, kicsit befelé, önmagunkra figyelő irányzatot követem.
Miben nyilvánul ez meg leginkább? Az óra felépítésében? Vagy a zenékben?
Mind a kettőben. Minden órára tervet készítek. Igyekszem figyelembe venni az aznapi hangulatot, az aznapi csoport állóképességét. Ettől is függ, hogy milyen sík vagy emelkedő szakaszokat tervezek be, és a zenéket is ezekhez válogatom össze. Fontos, hogy mindenki érezze, hogy ez nem egy verseny. Nem kell figyelned, mit csinál az előtted vagy a melletted tekerő valaki. Elsősorban befelé kell figyelned, hiszen ebben az egészben te vagy a legfontosabb. Azért vagy ott az órán, hogy a saját testedre figyelj. Én pedig azért vagyok ott, hogy segítselek ebben a koncentrációban.
Maga a sport mégiscsak kihívás főleg azok számára, akik csak most kezdik újra a mozgást. Hogyan tudod átsegíteni a kezdőket az első nehézségeken?
Az a jó, ha saját magaddal szemben érzed kihívásnak, hogy mindig fejlődj egy kicsit, de nem érdemes magadat másokhoz méricskélni. A spinningben az a jó, hogy bár az edzés ütemét az oktató diktálja, ettől nyugodtan el lehet térni bármelyik irányba. Nem csak arról van szó, hogy valakinek esetleg van egy rosszabb napja és nem bírja annyira a tempót. Olyan is van, hogy valaki éppen annyira tele van energiával, hogy lassúnak érzi az ütemet. Ilyenkor elég egy kis tekerés az ellenállást szabályozó gombon, és máris lehet szaggatni a pedált. Nagyon fontos, hogy befelé figyeljünk, érezzük, hogy a testünknek mire van szüksége és e szerint dolgozzunk. Igyekszem a zenéket is úgy összeválogatni, hogy mindenki megtalálja benne a könnyedséget is, de ha arra vágyik, szárnyalni is tudjon a bringán.
Sokat kerékpározol a szabadban is?
Igen, van egy országúti kerékpárom, amit nagyon szeretek, és sokat tekerek vele.
Főfoglalkozásod az edzősködés?
Nem, civilben egészen mást csinálok. Egy pénzügyi vállalati tanácsadással foglalkozó amerikai cégnek dolgozom.
A sport mindig ilyen fontos része volt az életednek?
A középiskolai évek alatt és még utána is versenyszerűen kézilabdáztam. Ez volt számomra az igazi nagy szerelem. De amikor a munkám miatt felköltöztem Budapestre, már nem tudtam vállalni a heti hét edzést Fonyódon, így egy idő után abba kellett hagynom. Akkor találkoztam először a spinninggel. Aztán egy ideig Angliában dolgoztam, ahol megint csak összefutottam ezzel az edzésformával, és akkor már annyira megtetszett, hogy el is végeztem egy teremkerékpáros edzői tanfolyamot. Itthon aztán kicsit jobban belemelyedtem a spinning világába, és elvégeztem a hivatalos spinnig-tanfolyamot is. Jelenleg heti öt órát tartok a DNS-ben.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!