Kerthelység

2012. aug 31.

Különbségek és hasonlóságok

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Cserediákprogramok

Az elmúlt két évben iskolánk diákjai a Comenius Iskolai Együttműködés és a Leonardo da Vinci Partnerség projektprogramjaiban vehettek részt. A három pályázat keretében több mint hatvan Bálint Mártonban tanuló diák utazhatott a kilenc különböző országban rendezett találkozókra. A külföldről érkező diákokat és tanáraikat három alkalommal itt, Törökbálinton fogadtuk. Az idei év két záró találkozójáról készítettek a diákok rövid összefoglalót.
Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás Leonardo programjának keretében idén áprilisban iskolánk látta vendégül a részt vevő országok tanárait és diákjait.  A kétéves program, amelynek ez volt a záró találkozója, a Tempus Közalapítvány támogatásával jöhetett létre. Németországból, Romániából, Törökországból, Spanyolországból és Bulgáriából érkeztek hozzánk diákok és tanárok.
Vasárnap reggel 9-kor kezdődtek a programok, elsőként az iskolánk bemutatásával, majd a diákok megtartották a saját országukról szóló prezentációjukat. Este közös bowlingozással zártuk a napot, amit mind a diákok (külföldiek és magyarok), mind a tanárok nagyon élveztek.
A hét nagy része közös munkával telt. A különböző nemzetek különböző szokásairól beszélgettünk, s erről készítettünk iskolánk médiaszakos diákjainak segítségével filmet, amely azt hiszem, nyugodtan elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült alkotás lett.
A szabadidőben a vendégeknek megmutattuk Budapestet, voltunk a Csodák Palotájában, a Parlamentben és megnéztük a Budai Várat. A városnézés után összeszedtük az összes külföldi diákot, bejártuk a vásárcsarnokot, majd az estét egy olyan pubban töltöttük, ahol kivetítőn megnézhettük a Real–Bayern München meccset, ami nemzettől függetlenül mindenkit érdekelt. (Nemcsak különböző, de hasonló szokásaink is vannak.) Az este további része opcionális volt, a cserediákok többsége ízelítőt kapott a magyar éjszakából.
Csütörtök délután Szentendrére, majd Visegrádra kirándultunk, ahol volt, aki bobozott, volt, aki felment a Fellegvárba, hogy eltöltse ezt a fergeteges napsütéses délutánt. Az estét a búcsú buli zárta az érdi központi kávéházban, ahol hajnali egyig szórakoztunk. Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon élvezte az estét!
Péntek már a búcsúzásról szólt, de azokkal, akik csak délután utaztak, még egy jót fociztunk az iskola udvarán.
A projekthétnek hála a cserediákok és fogadóik szoros barátságokat kötöttek, gyakorolták és fejlesztették nyelvtudásukat és életre szóló élményekkel gazdagodtak. Nem beszélve arról, hogy közös erővel milyen remek film született ez alatt a hét alatt. És bár a film a kultúrák közti különbségekről szól, a hét többi részében, azt hiszem, inkább a hasonlóságokat találtuk meg.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!