Kerthelység

2012. aug 31.

Mutasd a zenédet, megmondom ki vagy!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Halasi Béla Spinning-órái a DNS Sport és Szabadidőközpontban

Egy félhomályos, zenétől dübörgő teremben egy csomó ember tekeri a szobakerékpárokat. Felületesen szemlélve ez a Spinning. Ha olvasunk róla, megtudhatjuk, hogy valójában ez is az aerobik típusú kardió testedzések egy formája. Írják, hogy a szívritmust felpörgető technika kiváló az állóképesség javítására, zsírégetésre. Aki kerékpározik, vagy néha otthon felül a szobabicajra, azt gondolhatná, tudja, miről van szó. Pedig a Spinning egészen más, ennél sokkal több. Ezt pedig csak úgy tapasztalhatjuk meg, ha kipróbáljuk. Az első lépés, hogy elhatározzuk, teszünk az egészségünkért, egy szóval magunkért. Ahhoz, hogy megtaláljuk a személyiségünkhöz, habitusunkhoz leginkább megfelelő edzőt, a DNS-ben több képzett oktató óráin is megmérhetjük magunkat. Halasi Bélát melegen ajánlom azoknak, akik komolyan gondolják…
Szerinted lehet a Spinning-edzőket valamilyen szempont alapján csoportosítani? Ha igen, te melyik csoportba tartozol?
Szerintem az, hogy egy Spinning-edzés milyen, nagyon függ az edző személyiségétől. A személyiség egyik tükre pedig, azt hiszem, a zene. A Spinningben nagyon fontos a dallam. Nem véletlenül szól hangosan, és nem véletlen a sorrend és a zeneválasztás sem.
Tehát az edzéseiden egyedi zenei összeállításokat használsz?
Vannak előre megvásárolható blokkok, amelyeket fel lehet használni a munkához, és van, akinek ez meg is felel így, készen. Én inkább kísérletező típus vagyok. Minden edzésre magam állítom össze azt, ami illik az aznapi feladathoz.
Mert itt nem csak egyszerűen arról van szó, hogy hol gyorsan, hol meg lassan tekertek, igaz?
Persze hogy nem csak ez a lényeg! Maga az alapmozgás természetesen ez, de a kerékpár beállításának, a kormányfogásoknak, a különböző „terepeken” való tekeréseknek a változatossága szinte végtelen. Amikor felkészülök egy órára, előre eltervezem, hogy milyen „tájakon” kerekezünk aznap. A csapat edzettségének megfelelően választom meg a sík és emelkedő részek arányát és helyét az edzésen belül, előre eltervezem, hogy mondjuk, itt ugyan hosszan síkon tekerünk majd, de feltámad a szél, és emiatt útközben nehezebb fokozatra kell váltanunk. Az egyes szakaszokhoz pedig mindig kiválasztom a megfelelő zenéket. A ritmus, a stílus és a hangerő váltogatása nagyon változatossá teheti az órát.
Ahogy így mesélsz róla, szinte az az érzésem, mintha nem is egy teremben tekernénk, hanem egy igazi utazásra vinnéd a vendégeidet.
Mert így is van. Aki fogékony erre és hajlandó valóban átadni magát az edzés hangulatának, sodrásának, azzal valóban együtt utazunk. A szél süvít a fülünkbe, ahogy gurulunk megiramodva a napraforgókkal szegélyezett réten át, feszülnek az izmaink, ahogy mászunk felfelé egy meredek emelkedőn. Ha igazán jól működik a dolog, akkor szinte érezni, ahogy az energia áramlik a teremben. Nekem mindig nagy öröm, hogy a vendégeim valóban átélték azt a testi és lelki felfrissülést, amit át szerettem volna adni nekik. Sőt amikor egy edzés jól sikerül, sokszor én magam is érzem, hogy nemcsak adok, de sokat kapok is. A jól végzett munka öröme pedig mindenkinek egyformán jó érzés.
Kinek ajánlod az edzéseidet, és kell-e hozzá valamilyen különleges felszerelés?
A Spinninget bárki elkezdheti kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül. Aki hosszú kihagyás után kezd el újra mozogni, az is megtalálhatja azt az ütemet, ami még éppen megfelel az állapotának, és aztán lehet szép fokozatosan fejlődni. Érdemes előre kitűzni a célt, amit el szeretnénk érni, és aztán kis lépésekkel, de kitartóan haladni felé. Ehhez eleinte nincs is szükség másra, csak egy kényelmes sportöltözetre és egy keményebb talpú edzőcipőre. Később aztán jöhet a kerékpáros nadrág és a speciális cipő, de az elején erre még semmi szükség. Elszántságra és szorgalomra annál inkább.
Milyen rendszerességgel és körülbelül mennyi ideig kell edzeni ahhoz, hogy észrevegyük magunkon a pozitív változást?
A heti háromszor egy óra – ahogy mostanában még a reklámokban is láthatjuk – szerintem is optimális a kezdéshez, de ahhoz, hogy eredményt érjünk el, mindenképpen át kell gondolnunk az étrendünket is. Aki már kezd belejönni, sokszor itt marad két egymást követő órán is, és így már akár két-három hónap alatt is komoly változásokat tapasztalhatunk. Saját tapasztalatból mondom, hogy a sport átformálja az ember életét. Próbálják ki!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!