Kerthelység

2012. aug 31.

Kung-fusoké az emlékplakett

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint város képviselő-testülete 2012-ben az idén tizenöt éves Törökbálinti Wushu és Shaolin Kung-fu Egyesületnek ítélte oda a Törökbálintért emlékplakettet. Városunk legeredményesebb sportegyesülete, ahol több világ- és Európa-bajnok is versenyez, igen sokat tett azért, hogy Törökbálint hírnevét öregbítse. Az egyesület történetéről, a sikerekről és a csapatösszetartásról Major Sándorral beszélgettünk
1997-ben kinek az ötlete volt, hogy a településen egy shaolin kung-fu egyesület jöjjön létre?
1997-ben Szász János kezdte meg Törökbálinton a munkát. Magyarországon a shaolin kung-fu 1992 óta van jelen és Szász János, egyesületünk jelenlegi elnöke a legelsők között kezdte el hazánkban ezt a sportot. Mikor eljutott arra a szintre, hogy már taníthatott, úgy döntött, hogy elindítja a településen az edzéseket. Kezdetben persze még nem szervezett keretek között működött a csapat, 2001-ben jutottunk el arra a szintre, hogy bejegyzett egyesületként kezdhettünk működni. A törökbálinti volt az országban az első shaolin kung-fu egyesület, utánunk két-három év telt el, mire újak alakultak az országban. Én 12 éves voltam, mikor először láttam Jancsiék bemutatóját a Zimándyban, és tudtam, hogy nekem köztük a helyem.
Hogyan indult az egyesület? Mennyire volt nehézkes a beindítása? Melyek voltak az egyesület életében a nagy áttörések?
Az én emlékeim szerint a kezdet nagyon lendületes volt. Egy nagyon jó hangulatú, egységes csapat voltunk már a kezdetekkor is. Az első nagy áttörés természetesen akkor volt, amikor egyesületté váltunk. További fordulópontok leginkább a sikerekhez kötődtek. Mikor Szász János vagy én el tudtunk jutni Kínába, az nagy lökést adott a csapatnak, tavaly pedig Telegdy Ákos jutott el ugyanide, ami szintén újabb erőt adott nekünk. Mindig vannak olyan tagjaink, akik új színt, lendületet hoznak, most éppen Ákos az, aki személyiségével, életerejével nagyon húzza a csapatot.
Hogyan sikerült a shaolin szülőhazájába, Kínába kijutnotok? Mit kell tudni ezekről az ösztöndíjakról?
Ez két dolgon múlott: az egyesületünkkel kapcsolatban álló hazai és nemzetközi szervezetek meglátták az egyesületünk tagjaiban a lehetőséget – a sportban elért eredményeik alapján –, hogy érdemes őket tovább képezni egy kínai edzőtáborban is, ahol tudásukat még jobban fejleszthetik. A másik, ami az egész tizenöt évünket végigkísérte, az Törökbálint önkormányzatával való jó kapcsolatunk. Rengeteg támogatást kaptunk tőlük, mindig hozzájárultak az ösztöndíjainkhoz és rendszeresen támogatták az egyesületünket is. Nagyon sokat köszönhetünk a városnak. Az emlékplakett odaítélése is hatalmas elismerés és megtiszteltetés számunkra, valamint a 15 éves munkánk elismerése.
A kérdés másik felére a válasz pedig röviden: a kínai „ösztöndíjak” során egyesületünk tagjai egy nemzetközi edzőtáborban, autentikus edzőktől és környezetben tanulhatnak több hónapon keresztül kung-fuzni, és ennek eredményeként az ott megszerzett tudást és tapasztalatot tudják itthon kamatoztatni.
Említetted, hogy te is egy bemutatón ismerkedtél meg az egyesülettel. Miért tartjátok fontosnak, hogy amikor csak lehet, bemutassátok tudásotokat a helyieknek?
Ezt több szempontból is fontosnak tartjuk. Egyrészt ezáltal ismerhetik meg legjobban az emberek ezt a sportágat, így tudhatják meg, mit tanulhatnak, ha hozzánk kapcsolódnak. A másik – ami még ennél is fontosabb –, hogy nagyon lényegesnek tartjuk, hogy fiataljaink ki merjenek állni akár több száz ember elé is, megmutatni a tudományukat, hiszen ezáltal erősödik a jellemük és ezt az élet más területein is kamatoztatni tudják.
A versenyek mennyire fontosak az egyesület életében?
Fontos, hogy eredményeket is tudjunk felmutatni, de nem az egyesületnek, hanem a versenyzőknek. Nagyon sok kiemelkedő versenyzőnk van, olyanok, akik korcsoportjukban, kategóriájukban a legjobbak között vannak. Nem tudom szám szerint megmondani, hogy hány ilyen versenyzőnk volt, de azt kijelenthetjük, hogy Magyarországon a mi egyesületünk az egyik legeredményesebb. Idén tavasszal az országos szakszövetség díjazta a legeredményesebb versenyzőket, edzőket. A legjobb edző díját egyesületünk tagja, Lengyel Balázs kapta, a legjobb női sportoló kategóriában Takács Dalma a második lett, Süli Botond utánpótlás kategóriában szintén második helyezést ért el, Telegdy Ákos és én is kaptunk felnőtt kategóriában helyezést. Ez azért is fontos számunkra, mert nem a szövetségünk vezetése döntött a sorrendről, hanem a szövetség tagjai szavaztak a jelöltekre.
A versenyzés mellett már egy ideje a versenyszervezés is az egyik fő profilunk lett és az elmúlt öt évben minden esztendőben szerveztünk egy-egy országos szintű versenyt. Legutóbbi versenyünkön, Budaörsön 250 versenyző vett részt, 9 ország részvételével.
Nemzetközi versenyeken is meg tudjátok állni a helyeteket?
Több nemzetközi szervezetnek is a tagjai vagyunk és több világ- és Európa-bajnok van az egyesületünkben. A tavalyi Los Angeles-i csapat-világbajnokságon, ahol aranyérmesek lettünk, három törökbálinti is a keret tagja volt, Takács Előd, Telegdy Ákos és jómagam. De például világbajnokunk volt tavaly Takács Dalma is. Nagyon sok nemzetközi eredménnyel büszkélkedhetünk.
Az évek folyamán egyesületetek több szakosztállyal is bővült. Jelenleg hány sportág tartozik hozzátok?
Legrégebben működő szakosztályunk a shaolin kung-fu, emellett van a Lengyel Balázs által vezetett Sanda és a belső energia fejlesztését elősegítő Tai-chi, melyet Jutasi Zsuzsa vezet. Jelenleg három új szakosztály van bevezetés alatt, a Chikung szakosztály, amelyet Süli István tart, pár hónapja indult el Thai Box edzésünk Susa Vendel vezetésével és az egyesületünk keretein belül működik alakformáló torna is Bóta Ili irányításával.
Úgy vettem észre, hogy az egyesületetek nemcsak egy ugyanolyan sportágat űző emberek csoportja, hanem egy igazi nagy baráti társaság. Jól érzékelem?
A csapat egyik mozgatórugója, hogy hatalmas közösségi élet van. Egy évben három táborunk van, tavasszal, nyáron, ősszel. Minden lehetőséget megragadunk, hogy összehozzuk a csapatot, legyen az farsang, mikulás buli vagy egy kirándulás. De emellett szabadidőnkben is nagyon sok időt töltünk együtt, igazi barátságok jöttek létre az egyesületen belül és sokszor együtt járunk szórakozni is.
A csapat vezetése jelenleg hogyan néz ki? Hiszen alapító elnökötök, Szász János amióta családot alapított, úgy érzem, kicsit háttérbe vonult.
Ezt teljesen jól látod. Az elmúlt időszakban János egy picit hátrébb lépett és éppen a közeljövőben lesz tisztségváltás is, mivel János arra kért, hogy a továbbiakban én vezessem az egyesületet. Ő továbbra is a tagja marad és ugyanolyan aktív munkát fog végezni, mint eddig. Valószínűleg ezzel a váltással semmilyen változás nem áll be az egyesület életében, minden úgy fog folytatódni, mint eddig.
Idén tizenöt éves az egyesület. Készültök valamivel?
November 10-én délután 18 órakor a művelődési ház színháztermében tartunk egy nagyszabású kungfu-bemutatót, ahol a törökbálinti harcosokon kívül több nagy magyarországi harcművész is színpadra lép, emellett készülünk némi meglepetéssel is. Majd ezután fotó- és videovetítés lesz az elmúlt 15 év legszebb perceiből.
Erre a nemes eseményre már most meghívunk minden kedves érdeklődőt! A belépés díjtalan, mindenkit sok szeretettel várunk!

G.N.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!