Kerthelység

2012. jún 29.

Igazi buli, igazi sport: Kangoo Jumps

Írta: admin Kategória: SPORT

Let’s go crazy!

A DNS Sport és Szabadidőközpont egyik legfiatalabb és legbulisabb edzési formája a Kangoo. Ezt a dinamikus, lendületes sportot Sövegjártó Petra mutatja be lapunk olvasóinak.
Mondanál először néhány szót a Kangoo történetéről?
A Kangoo Jumps mint sport még nagyon fiatal. Magát a cipőt 1994-ben fejlesztették ki. Ekkor szabadalmaztatta egy svájci cég tulajdonosa, aki azóta is felel a cipők gyártásáért szerte a világon. A cél egy olyan sporteszköz kialakítása volt, amelyet azok az emberek is használni tudnak, akik szeretnék kímélni a térdüket, a gerincüket és az, ízületeiket. 1995-től több egyetemen folytattak kutatásokat, ahol egyértelműen bebizonyosodott ennek a különleges eszköznek a számtalan előnye.
A speciális eszközhöz speciális gyakorlatok tartoznak?
Az alapmozdulatok a visszarugózáson alapuló ugrásra épülő gyakorlatok, amelyek a testedzés leghatékonyabb és legeredményesebb formái közé tartoznak, ebben az értelemben valóban különlegesek, de nagyon könnyen és gyorsan elsajátítható mozdulatok. Az edzés felépítése hasonlít egy hagyományos fitneszórához. Az elején van egy bemelegítő blokk, aztán a vendégek igényétől függően folyamatos vagy koreográfiára épülő kardió edzés következik. A foglalkozás végén általában lemegyünk talajra is, és nem maradnak el a jó kis has-, láb- és farizomgyakorlatok, valamint a nyújtás, lazítás sem.
Pörgős, dübörgő zene szólt végig az edzésen. Ez mindig ilyen?
A nyújtáshoz természetesen mindig lelassítunk egy kicsit, de igen, általában a lendületes és hangos zene illik ehhez a sporthoz, tehát elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a hangerőt és szeretnek egy kicsit „megőrülni”. Az órának mindig van egy olyan része, a „power”, ahol mindenki mindent beleadhat az ugrálásba. Ez a rész biztosítja, hogy minden résztvevő a neki megfelelő terhelést kapja az órán, hiszen itt a kezdők kicsit lazábban csinálhatják, aki viszont már jó kondiban van, az is alaposan elfáradhat az edzés végére.
Kinek ajánlod elsősorban a Kangoo Jumps órát?
Mindenkinek, aki szeret ugrálni, bulizni, aki szereti a jó kis pörgős zenéket. Fiúknak, lányoknak, fiataloknak és idősebbeknek is. Ez a sport nagyon kíméletes az ízületekhez, ezért bárki kipróbálhatja, természetesen a saját fizikai állapotának megfelelő intenzitással. Egyedül a nyaki szakaszon gerincproblémákkal küszködőknek nem ajánlott.
Lehet cipőt bérelni az edzésekre?
Igen, ez 500 forint pluszköltséget jelent alkalmanként. De aki beleszeret a sportba, az vásárolhat is magának saját cipőt.
Menyire alakformáló hatású ez a sport?
Mint minden kardió edzés, a Kangoo Jumps is kiválóan alkalmas a zsírégetésre, arra, hogy a problémás helyeken, a derékon, a hason avagy a combokon felgyűlő súlyfeleslegtől könnyen megszabaduljunk. A folyamatos ugrálás, valamint a Kangoo cipő speciális kialakításának köszönhető visszarugózás fokozza az edzés intenzitását, ennek köszönhetően már rövid idő alatt is látványos eredményeket érhetünk el. Persze itt is nagyon fontos a rendszeresség, a kitartás és a helyes táplálkozás.
Te hogyan akadtál a Kangoo Jumpsre? Miért pont ezt a sportágat választottad?
Nem egészen a fitnesz világában kezdtem a pályafutásomat. Tíz évig motorversenyeztem. Amikor abbahagytam, keresnem kellett valamit, ami leköti az energiáimat, amivel megőrizhetem a kondíciómat, így találtam rá a Kangoo Jumpsre. Nagyon megtetszett, éreztem mennyire hatásos, így elvégeztem az OKJ-s aerobic edzői, illetve a Kangoo-oktatói tanfolyamot, és most itt vagyok. Minden érdeklődőt sok szeretettel várok az óráimon. Általában három alkalom, amíg az ember megszokja ezt a különleges kialakítású cipőt, de sokan már az első alkalommal beleszeretnek az ugrálás önfeledt örömébe.

Sövegjártó Petra hétfőn és pénteken 20 órától tartja Kangoo Jumps óráit a DNS-ben.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!