Kerthelység

2012. máj 31.

Geotermikus fűtés, napkollektor − és más „zöldségek”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A Telenor Irodaház

Önnek mi jut eszébe, ha azt hallja, „zöld”? Először talán mindannyian a természet szépségeire gondolunk: a Balaton vizére, az erdők lombjaira vagy egy szép kis levelibékára. Mára azonban más értelmet is nyert a szó, hiszen ezzel a jelzővel illetünk minden olyan dolgot, amely a környezet megóvására, az energiatakarékosságra ösztönöz. Így lehet aztán zöld egy piros autó, egy sárga, de a lebomló műanyagból készült csomagolózacskó, sőt egy egész irodaház is. A Telenor törökbálinti székháza az Égett-völgyben többszörösen is zöld, hiszen a homlokzatot borító kőburkolat is ennek a színnek az árnyalataiban játszik. De ebben a cikkben – mint az sejthető – más „zöldségekről” szólunk. Európa egyik „legzöldebb” irodaházában Halmay Richard, a Telenor vállalati felelősségvállalás vezető szakértője vezet körbe bennünket.
Norvégiában hagyománya van a környezet és a természet megóvásának. Ez a szemlélet valósult meg a Telenor Ház tervezésekor is?
A Telenor Ház tervezésekor és építésekor ügyeltünk arra, hogy a helyi ökoszisztémát minél alacsonyabb mértékben zavarjuk meg, ezért a Törökbálint mellett elhelyezkedő nyolchektáros völgynek csak 7,55 százalékát építettük be a megengedett 30 helyett, föld alatti parkolót alakítottunk ki, illetve az it-géptermeinket is a föld alatt helyeztük el, a Telenor Házat körülvevő területen pedig parkot építettünk.
Már a tervezéskor az akkor legmodernebbnek, legenergiatakarékosabbnak számító építészeti és gépészeti megoldásokat választották. Melyek ezek?
A házba Magyarország egyik legnagyobb, uniós szinten hetedik legnagyobb teljesítményű hőszivattyúját építettük be, amelynek névleges teljesítménye megközelítőleg egy megawatt. Napkollektorokat telepítettünk az épület és a dolgozók melegvíz-igényének biztosítása céljából. A kollektorok teljes felülete 168 négyzetméter.
A berendezések tehát a legmodernebbek, de fontos az üzemeltetés optimalizálása is. Milyen módszerrel irányítják az épület rendszereit?
Az épület energiahatékonyságát intelligens épületüzemeltetési rendszer szabályozza, amellyel hatékonyan mérhetjük és irányíthatjuk az egyes berendezések különböző paramétereit. Fény- és mozgásérzékelők használatával tesszük lehetővé, hogy csak azokon a helyeken világítsunk, ahol arra feltétlenül szükség van. Ha energiatakarékosságra gondolunk, elsősorban a fűtési szezon jut eszünkbe. Pedig egy irodaház energiafelhasználása nagyon jelentős lehet nyáron is, mégpedig a légkondicionálás, a levegőhűtés energiaigénye miatt. Ennek optimalizálására a szervertermeket a föld alatt helyeztük el, hogy csökkentsük a felmelegedését a nyári időszakban, így kevésbé kell hűteni, és újraterveztük a szervereink elhelyezését, annak érdekében, hogy a hőkibocsátás optimalizálásával csökkentsük a hűtési szükségletet. A Telenor Házba a legjobb, legenergiatakarékosabb, leghatékonyabb légkondicionálókat és épületgépészeti berendezéseket vásároltuk meg és építettük be. De nemcsak az épület, hanem az átjátszó adók műszaki fejlesztése is az energiatakarékosság jegyében zajlik. Az elmúlt évben fejeztük be ezek felújítását, aminek során olyan nagy hatékonyságú alkatrészeket építettünk be, amelyek segítségével az adók energiafelhasználása 30 százalékkal csökkent, miközben a teljesítményük a többszörösére növekedett.
Nemcsak az épület, de annak működtetése és a benne dolgozók szemlélete is nagyon „zöld”. Mondana erre néhány példát?
Szelektív hulladékgyűjtési rendszert terveztünk, amely lehetővé teszi, hogy a kommunális hulladéktól elkülönítetten gyűjtsük a papír, a műanyag, a fém, az üveg, az elektronikai hulladékokat és a használt akkumulátorokat. Az épületüzemeltetési tenderben számos egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos kritériumot érvényesítettünk. 2008 elejétől csak újrapapírt használunk irodai tevékenységeinkhez, év közben átálltunk az újrapapír használatára a kereskedelmi kommunikációs anyagaink tekintetében és a névjegykártyák terén is. 2008 júniusától bevezettük a Telenortól kikerülő papírok újrahasznosítását. Az elektronikus dokumentumkezelési rendszerünk miatt egyre kevesebb papírt használunk fel az irodai folyamatainkban. Buszjáratokat biztosítunk a munkába járáshoz, ezzel is ösztönözve a kollégákat a kevesebb gépkocsihasználatra, továbbá telekonferenciával, videokonferenciával csökkentjük a közlekedésünket, és számos pozícióban támogatjuk a távoli munkavégzést. Minden környezetvédelmi intézkedésünket, projektünket és eredményünket aktívan kommunikáljuk annak érdekében, hogy a környezetvédelem területén kevésbé aktív cégeket is ilyen tevékenységre sarkalljuk. Szeretnénk felgyorsítani az áttérést egy fenntarthatóbb világ felé.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!