Kerthelység

2012. máj 31.

Vendégünk volt testvérvárosunk, Soroksár

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Május első hétvégéjén ismét városunk vendége volt Soroksár küldöttsége. A kétnapos kulturális rendezvénynek a Munkácsy Mihály Művelődési Ház adott otthont, és a két település polgármestere, Geiger Ferenc és Turai István közösen nyitották meg.

Testvérvárosunk vezetője köszöntőjében felidézte a közös múltat. Mint elmondta, a két település vonatkozásában először magánjellegű barátságok szövődtek, melyek az évek során egyre inkább szervezeti szintre emelkedtek. A Soroksári Fehérasztal Társaság és a Törökbálinti Városszépítő Egyesület tagjainak együttműködése hagyományteremtőnek bizonyult, és a két település német kisebbségi önkormányzatai és hagyományőrzői is egyre rendszeresebben találkoztak közös fellépések keretében. Az első hivatalos, önkormányzati szintű eseményre 2004-ben került sor, amikor városunk meghívására többnapos kulturális prezentációval érkeztek településünkre a soroksári művészek, a nagy sikerű Soroksári Napok Törökbálinton című rendezvényre. A kulturális rendezvények az évek során egyre szorosabb köteléket alkottak, és a két település képviselő-testülete 2008-ban meghozta döntését: a településszerkezet és a hagyományok közötti hasonlóságok figyelembevételével az együttműködés jövőjét testvérvárosi rangra emeli.
Az idei kulturális rendezvénysorozat egy kiállítás megnyitójával kezdődött: a soroksári művészek alkotásaiból nyílt tárlatot Sasvári Ilona, a soroksári Galéria 13 igazgatója köszöntötte. Másnap a zene játszotta a főszerepet: a törökbálinti és soroksári előadó-művészeti csoportok és zenekarok produkcióját élvezhette a közönség a művelődési ház színháztermében. Fellépett a Soroksári Hagyományőrző Dalkör, a Törökbálinti Cantabile Kórus, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Grossturwaller Tanzer és a Soroksári Férfi Népdalkör. A nagy sikerű előadást a soroksári Galambos János Zeneiskola, valamit a törökbálinti Grossturwaller Musikanten koncertje zárta.

Halász Örs



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!