Kerthelység

2012. ápr 29.

Színházlátogatás – gyerekekkel

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Hajdu Ferenc alpolgármester színházlátogatásra invitált március végén egy autóbusznyi törökbálinti gyermeket. A budaörsi Jókai Mór Játékszín művészei Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című klasszikus művéből készítettek egy újszerű, érdekes előadást, úgynevezett beavató színházat.
Alpolgármester úr, honnan jött az az ötlet, hogy színházba vigyen gyerekeket?
Munkakörömnél fogva sok jelzés érkezik hozzám a törökbálinti gyerekekkel kapcsolatos ügyes-bajos dolgokról. Így hát tudom, hogy a településünkön élő családok „ifjoncai” sok esetben nehéz helyzetben, gyakorta igencsak szerény, mondhatni ingerszegény körülmények között élnek. Ennek feloldására, enyhítésére, a szabadidő hasznos eltöltésének megtanítására a Segítő Kéz Szolgálat Csokonáné Vízkeleti Ildikó vezetésével rengeteg programot szervez. Úgy gondoltam, hogy ehhez csatlakozva talán érdekes kikapcsolódás lehet néhány gyermeknek ez a színházi előadás. Annál is inkább, mert mint kiderült: legtöbbjük még nem járt ilyen helyen.
Ebből azonnal adódik a kérdés: hogyan viselkedtek a gyerekek?
Azt kell mondanom, hogy nagyon kulturáltan. A magatartásukat egyébként volt mivel s kikkel összevetni, hiszen gyermekközönség töltötte be a nézőteret, s pár évtizednyi pedagógusi múltamból is fakadnak emlékképek…
Tehát nem kellett senkit sem fegyelmezni?
Egyáltalán nem. Mindezt nyilván megerősítheti Radnóti Krisztina és Kurán Zsuzsanna is, akik „hivatalból” kísérték a gyerekeket, amiért ezúton is köszönetemet fejezem ki.
Térjünk vissza a darabra. Mit jelent az, hogy beavató színház?
Gyakorlatilag egy színpadra vitt próbát. A színészek belekezdenek egy jelenetbe, alakítják, elvesznek belőle, toldanak hozzá, hangeffektust cserélnek és sorolhatnám. Eközben pedig kikérik a közönség véleményét, sőt az elhangzottakat beemelik a darabba. Jelen esetben egy tavat s a hozzáillő nádsusogást, állathangokat kellett a gyerekeknek produkálni. Mondhatom, rendkívül jól szórakoztak.
Alpolgármester úr, lesz ennek a színházlátogatásnak folytatása?
Én mindenképpen szeretném. Most úgy tűnik, hogy áprilisban e társulat előadásában a Légy jó mindhalálig című előadást nézhetjük meg. A későbbiekben pedig – most egy kis életkori ugrást teszek – nyugdíjasokat szeretnék meghívni egy zenés színdarabra.

V. E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!