Kerthelység

2012. ápr 29.

Nagykorú gyermek tartása

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Legtöbben úgy gondolják, hogy a nagykorú gyermek tartásáról már nem köteles a szülő gondoskodni, pedig ez nem így van. A témában állandó jogi szakértőnk, dr. Moravcsik Krisztina ügyvéd segít eligazodni.
A nagykorú gyermek tartására különleges szabályok vonatkoznak. A legfontosabb különbség a kiskorú tartásához képest, hogy a tartásdíj a szülő saját megélhetését nem veszélyeztetheti.
Két fő esetben jár a nagykorúnak a tartás. Az első eset, ha a szükséges tanulmányai elvégzése ideje alatt arra rászorul. A másik eset, ha a gyermek egészségi állapota vagy munkaképtelensége indokolja azt.

• Meddig jár a tartásdíj?
A leggyakrabban felmerülő kérdés e körben, hogy mi minősül „szükséges” tanulmánynak. Szükségesnek minősül az életpályára előkészítő szakképesítés megszerzéséhez szükséges tanfolyam és a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmány. Fontos kiemelni, hogy ritka esetben a második szakképesítés idejére is fennállhat a jogosultság, például ha a gyermek egészségügyi okok miatt nem dolgozhat az elsődlegesen megszerzett szakmájában. A tanulmányok szükséges, indokolt és rövid megszakítása nem szünteti meg a tartásra jogosultságot, kivéve, ha ez alatt a gyermek megélhetése biztosítva van. Elveszíti viszont a jogosultságát az a nagykorú, aki a továbbtanulásra alkalmatlannak mutatkozik, ugyanígy az is, akinek a tanulmányai indokolatlanul elhúzódnak. Ügyvédi munkám során erre sok példát látok. A mai rendszerben nem ritka, hogy a fiatalok egy egyetemen, főiskolán évekig folytatnak úgy tanulmányokat, hogy alig tudnak értékelhető eredményt felmutatni, de az évismétlés fogalma ma már ismeretlen a kreditrendszer miatt.
Ugyanígy elveszítheti a jogosultságát a fiatal akkor is, ha a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó, így érdemtelenné válik. A bírói gyakorlat szerint ez történik akkor is, ha a nagykorú gyermek a szülőjével nem tart kapcsolatot vagy visszautasítja a szülőtől érkező kapcsolatfelvételt, de az az eset is itt említhető, amikor a gyermek hosszú időn keresztül nem érdeklődik a súlyos beteg szülő hogyléte felől. Erre ügyvédi munkám során sok példát láttam.
Természetesen ha a gyermek önálló jövedelemmel rendelkezik, a tartásdíjra jogosultságát elveszíti.
Amennyiben bíróság ítélete alapján zajlik a tartásdíjfizetés, de a szülő úgy találja, hogy annak megszüntetésére indokok mutatkoznak, akkor szükséges, hogy az illetékes bíróság előtt pert indítson a tartásdíj megszüntetése iránt. Ekkor a megszüntetésre okot adó körülményeket a megszüntetést kérő szülőnek kell bizonyítania.

Dr. Moravcsik Krisztina
Mobil: +36 20 414 3343
Iroda: 2040 Budaörs,
Szivárvány u. 3. fsz.
Tel./Fax: +36 23 789 771
E-mail: dr.moravcsik@moravcsik.hu,
ugyved@moravcsik.hu
http://www.moravcsik.hu/
Ügyfélfogadás
időpont-egyeztetés alapján.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!