Kerthelység

2012. ápr 17.

Veszélyes-hulladék gyűjtés

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

2012. április 21-én, szombaton veszélyes-hulladék gyűjtést szervez a Kerekdomb Egyesület, a posta parkolójában. Az alábbiakban közöljük az egyesület felhívását!


TISZTELT TÖRÖKBÁLINTI LAKOSOK!

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén áprilisban is megrendezzük a Föld Napjához kapcsolódó veszélyes-hulladék gyűjtési akciónkat.
Kérjük, hozzák el az év során háztartásukban összegyűjtött veszélyes hulladékaikat, így segítve környezetünk megóvását, és városunk korszerűbb hulladékgazdálkodását!
A József Attila utcában, a posta parkolójában 2012. április 21-én szombaton 8-12 óráig kizárólag az alábbi listában szereplő hulladékokat vesszük át háztartási mennyiségben, törökbálinti lakcímkártya felmutatásával.

•    festék, festékes doboz,
•    oldószer, oldószeres flakon,
•    növényvédőszer-maradék és csomagolása,
•    fáradt olaj lezárt flakonban,
•    olajos rongy,
•    lejárt gyógyszer,
•    akkumulátor, száraz elem
•    gumiabroncs,
•    elektronikai hulladék
•    fénycső,
•    pala, azbeszttartalmú anyagok,
•    hajtógázas palack

Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a közeljövőben változó Hulladékgazdálkodási törvény tervezetének általános célkitűzése, hogy minél kisebb mennyiségben kerüljön hulladék a lerakókba, hiszen környezetvédelmi szempontból a végső lerakás a legkedvezőtlenebb. A tervek szerint nyár elején hatályba lépő rendelkezések Európai Uniós irányelveknek és saját környezettudatosságunknak megfelelve arra ösztönöznek, hogy a lehető legtöbb hulladékfajtát gyűjtsük elkülönítve, újrafelhasználásukat, környezetbarát megsemmisítésüket elősegítve. Az ösztönzés eszköze az un. igénybevételi járulék bevezetése lesz, mely szerint a lerakókba kerülő valamennyi hulladék után a kezdeti időszakban 6.000 Ft/t, később 12.000 Ft/t járulékot kell fizetni. Az igénybevételi járulékot a hulladékkezelő cégek a hulladék-termelőkre fogják hárítani, így még az idei év során várható a közszolgáltatási díj emelkedése.

Ezt a várhatóan jelentősen növekedő terhet úgy enyhíthetjük, hogy csökkentjük a hulladék kibocsátást.

A jogszabályváltozásra készülve közös érdekünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben szorítsuk vissza a véglerakásra kerülő hulladék mennyiségét.

A Föld Napja alkalmából megszervezésre kerülő veszélyes hulladék gyűjtési akció mellett az év során további intézkedéseket tervezünk. Bevezetjük a szelektív hulladékgyűjtést a szabadtéri rendezvényeken, és az idei évben még egy elektronikai hulladékgyűjtési akciót szervezünk.

Kérjük továbbá a tisztelt lakosságot, hogy éljenek a szelektív-gyűjtés, komposztálás lehetőségével, szorítsák vissza az eldobható csomagolások használatát, hiszen már nem csak környezetünk állapota, hanem pénztárcánk vastagsága is a tét!

A háztartásunkban keletkező hulladékok elhelyezésének alternatív lehetőségei:

A HULLADÉKNAPTÁR táblázatban számokkal kódolva felsoroltuk az egyes hulladékfajták elhelyezési lehetőségeit. A számok jelentését a táblázat alatti felsorolásban találják.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!