Kerthelység

2012. márc 29.

BabaBukfenc a DNS-ben

Írta: admin Kategória: SPORT

Egy kisbaba érkezése alaposan felforgatja, átalakítja egy édesanya életét. Így van ez akkor is, ha az első baba érkezik, de még nehezebb a dolgunk, ha mellette már ott a nagy tesó is. Az első hónapok mindenképpen az újszülött körüli teendőkkel telnek, de amint kezd az apróság cseperedni, egyre könnyebb kimozdulni egy kicsit. A pici, a mama, de még a testvérek is igazán élvezik, ha egy héten egy-két alkalommal kiszabadulhatnak otthonról, és felszabadultan mozoghatnak. Az egyik ilyen élvezetes baba-mama program lehet a DNS Sport és Szabadidőközpont BabaBukfenc tornája. Az oldott, vidám hangulatban folyó foglalkozásokat Marosiné Engler Edit óvónő, BabaBukfenc-szakoktató vezeti. Őt kérdeztük a részletekről.
Milyen korosztályt vársz a BabaBuk­fenc-foglalkozásokra?
Az 1–3 éves korosztályt várjuk kis csapatunkba, természetesen az anyukákkal, vagy ritkábban az apukákkal együtt.
Nem lehet könnyű hosszabban lekötni az ilyen pici gyerekek figyelmét.
Valóban nem könnyű, de nem is ez a cél. A BabaBukfenc elsődleges célja, hogy a gyerekek az édesanyával együtt kellemesen érezzék magukat, szabadon mozogjanak, és közben észrevétlenül, játék közben fejlesszük a kicsik mozgáskészségét. A gyakorlatok egyszerűek, és a gyerekek közben szabadon járhatnak, kelhetnek, próbálkozhatnak.
Mennyire kötött az órák menete?
Természetesen van egy laza keret, ami szerint az órák folynak. Az elején mindig egy kis bemelegítéssel kezdünk. A gyerekek az anyuka ölében egyszerű játékos gyakorlatokkal óvatosan bemelegítik, megnyújtják a pici izmokat. Az óra folyamán irányított és a szabadabb részletek váltják egymást. A gyerekek életkoruknál és habitusuknál fogva is mindannyian mások. Az egész foglalkozás az édesanyák részvételével zajlik, és rájuk, valamint a babára van bízva, hogy mikor és milyen alapossággal vesznek részt az irányított mozgásokban. Nyilván az egészen piciknél még sokkal rövidebb ez az idő, aztán ahogy cseperednek, úgy tanulják meg egyre ügyesebben a különböző gyakorlatokat, mozgásformákat és persze a mondókákat is.
Zenére is tornáztok, vagy a mondókáké a főszerep?
Csak a foglalkozás végén, a levezetésnél szoktam néha bekapcsolni a magnót. A BabaBukfenc-tornának megvan a maga mondóka- és dalkészlete, amelyet az édesanyák is örömmel tanulnak meg, és a nagyobbacskák is velünk fújják őket.
A BabaBukfenc csak jó szórakozás a babának és a mamának, vagy egyben fejleszti is a kicsik mozgáskészségét?
Egy egészséges kisbaba az első három évben folyamatosan próbálgatja és tanulja meg először az egyszerűbb, majd az összetettebb, koordináltabb mozgásokat. Az újszülött pici kezecskéi és lábai az első időkben még céltalanul kalimpálnak összevissza, de már az első napokban is sokat fejlődik a mozgás készsége. Lassan megtanulnak a fejükkel az anya hangja után fordulni, megtanulnak  átfordulni, mászni, kúszni, felülni, felállni és végül járni. Ez a folyamat rengeteg gyakorlást kíván a babától, és ha van elegendő helye, valamint elég mozgásra ösztönző impulzus éri, akkor maga is megtanulja ezeket a dolgokat. Mi azonban segíthetünk nekik abban, hogy ezek a folyamatok gyorsabban és könnyebben menjenek végbe. A nagyobb mozgások (kúszás, mászás, járás, futás) fejlesztésére helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, mivel ez minden mozgás alapja. Egy BabaBukfenc-foglalkozás során játékos gyakorlatokkal igyekszünk segíteni a babáknak a saját testük határainak, működésének öntudatlan megismerésében, azaz a „testséma” kialakításában. A babák a tornán minimális irányítás mellett gyűjtik a támpontokat testük kiterjedéséről, gyakorolják az önálló mozgást, tapasztalatokat szereznek és eközben nő az önbizalmuk. Az utánzáson alapuló gyakorlatoknál olyan mozgásformákat mutatunk nekik, amelyeket örömmel próbálnak az anyukájukkal együtt csinálni. Eközben szintén észrevétlenül fejlesztjük a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéküket és a koncentrálóképességüket. Használunk sok érdekes segédeszközt, játékot, ami az egyes gyakorlatok végzése közben munkára serkenti az agyat, így egyre több és erősebb kapcsolat alakul ki a mozgást irányító idegrendszeri egységek között. Így lesz a mozgás egyre összehangoltabb, azaz így lesz a baba egyre ügyesebb.
A gyerekek testi fejlődése szoros kapcsolatban áll a szellemi és lelki fejlődéssel is.
Az összefüggés nagyon szoros. A gyerekek idegrendszere az első hat évben fejlődik a legintenzívebben. Minél koordináltabb a mozgás, az agy annál fejlettebb tevékenységre képes. Ilyenkor alapozza meg a későbbi munkát, ilyenkor készül fel a feladatokra, amelyek később rá várnak. Nagyon hasznos tehát, ha pont ebben a fogékony időszakban segítünk a babáknak, hogy minél több élményt szerezzenek, minél többet játsszanak, mozogjanak és eközben észrevétlenül tanuljanak, fejlődjenek
Az együtt tornázó édesanyák között is alakulnak barátságok?
A jó közösség mindig vonzóerő egy ilyen esetben. Nálunk mindenki barátra lelhet, és mindig örülünk, ha új babák és anyukák csatlakoznak kis csapatunkhoz. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
BabaBukfenc torna minden szerdán 10 órától a DNS-ben.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!