Kerthelység

2012. márc 20.

Tájékoztató a tavaszi zöldhulladék-gyűjtésről

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Tisztelt Törökbálinti Ingatlan-tulajdonosok és használók!

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete alapján tavaly ősszel megváltozott városunkban a zöldhulladék gyűjtésének rendje. Ez egyebek mellett azzal járt, hogy megszűnt a magánszemélyek ingatlanain keletkező zöldhulladék elszállításának és hulladékudvarban történő elhelyezésének ingyenessége. A továbbiakban ezért a szolgáltatásért csekély mértékű térítési díjat kell fizetni, amely térítési díjat a hulladék gyűjtésére illetve kötegelésére rendszeresített zsákok és kötöző zsinórok árában érvényesít az önkormányzat.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az új rendszer jól vizsgázott: a lakosok többsége megértéssel fogadta és együttműködő volt a megvalósításban. Mint minden ilyen újdonságnál, szabálysértők persze most is akadtak, de reméljük, az idén ők is változtatnak a hozzáállásukon, és csatlakoznak a közösségi szabályokat tiszteletben tartó többséghez.

Mivel hamarosan elkezdődik az idei kertészkedési szezon, talán nem árt, ha az említett rendelet alapján alább összefoglaljuk a zöldhulladék elhelyezésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat:

a tavaszi gyűjtési időszakban az ingatlanokon keletkező zöld hulladékot az ingatlan előtti közterületre március 16-tól - április 15-ig lehet kirakni. A zsákokat és ágkötegeket az önkormányzat falugazda csoportja a zöldhulladék udvarba szállítja, de csak abban az esetben, ha a hulladék zsákolása illetve kötegelése az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint történt.

A rendelet szerint:

A vágott füvet, lágyszárú növényeket, lombot az önkormányzat által e célra rendszeresített “törökbálinti zöldhulladék” egyedi jelzésű műanyag zsákba lehet összegyűjteni.
A fásszárú növények magáningatlanokon keletkező hulladékait, gallyakat, ágakat, nyesedékeket maximum 1 m-es darabokra szabva kell előkészíteni és az e célra rendszeresített egyedi gyártású kötöző zsinórral kell kötegelni.
A szabványostól eltérő zsák illetve kötöző anyag használata tilos, az ilyen módon kihelyezett hulladékot az önkormányzat nem szállíttatja el.

A zsákok és a kötöző zsinórok árusítása a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és az alábbi üzletekben történik a tavalyi - 100 forint/ darab – egységáron.

Az Ügyfélszolgálat

címe: Törökbálint, Bajcsy Zs. u. 8.
telefonszáma: 06-23/337-351
ügyfélfogadás rendje:
Hétfő: 08.00 - 17.30
Kedd-Csütörtök: 08.00 - 16.30
Péntek: 08.00 - 13.00
Ebédidő minden nap 12.00 - 12.30

Árusító üzletek:

Rudák-telep Csemege Ház, Hegyalja utca 54.
Köbli zöldséges, Köztársaság tér 11.
Élelmiszer bolt (szociális bolt), Jókai utca 1.
Szabadság téri Autósbolt, Szabadság tér 2/a.
Gazdabolt, Bottyán János utca 2/b.
Bézsenyi zöldség-gyümölcs, Baross utca 18.

A zsákolt és kötegelt zöldhulladék a begyűjtési időszakon kívül nem tárolható közterületen, csak a tulajdonos saját ingatlanán. A hulladékudvarban történő elhelyezésre gyűjtési időn kívül is van lehetőség, de ilyenkor az elszállításról a tulajdonosnak magának kell gondoskodnia. Ebben az esetben is érvényes, hogy csak az önkormányzat által rendszeresített zöldhulladék-zsákba gyűjtött vagy kötöző zsinórral kötegelt zöldhulladék beszállítására van lehetőség.

A hulladékudvar

címe: Törökbálint, 042/6 hrsz. (Téglagyárnál Malomdűlő felé aszfaltcsík végén, a szennyvíztelep mögött)
nyitvatartási ideje:
Péntek: 13.00 – 17.00-ig
Szombat: 10.00 – 14.00-ig

Kérjük, hogy a hulladék udvarba csak nyitvatartási időben szállítsanak ki zöldhulladékot, és ne a kapuban rakják le! A Falugazda Csoport munkatársai készséggel segítenek az elhelyezésben.

A Tisztelt Ingatlan-tulajdonosok és használók együttműködését előre is köszönjük!

Polgármesteri Hivatal



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!