Kerthelység

2012. feb 28.

„Vezetőként is mindig csapatban gondolkozom”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Káldi Balázs századossal, a törökbálinti rendőrőrs januárban kinevezett új parancsnokával

Százados úr, önt Budapest XI. kerületéből helyezték Törökbálintra. Milyen beosztást hagyott ott, és miért?

1998-ban kezdtem meg a tanulmányaimat a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, majd a gyakorlati képzésemet 1999-től a XI. kerületben folytattam. Iskolai tanulmányaim befejezését követően itt neveztek ki járőrnek. 2005-ben a Rendőrtiszti Főiskolán diplomát szereztem, majd első tiszti kinevezésem alkalmával csoportparancsnoki feladatok ellátásával bíztak meg. 2008-ban őr- és járőrszolgálati alosztályvezetői beosztásba neveztek ki, majd idén januárban kaptam egy lehetőséget, hogy pályafutásomat a Törökbálinti Rendőrőrsön folytassam. Szeretem a kihívásokat, amiben a munkánk bővelkedik, azonban a felkérést követően nem volt kérdéses számomra, hogy azt el kell fogadnom.

Egy 140 ezer fős fővárosi kerület után egy 14 ezres kisváros milyen kihívást jelenthet szakmai szempontból?

Én úgy gondolom, hogy alapvetően nem a számokból kell kiindulni, hiszen a korábbi és a jelenlegi beosztásom nagyon sokban különbözik. Parancsnokként nem csak az őrs szakmai munkáját kell irányítanom: vezetőként is csapatban gondolkozom, és egyben nagy hangsúlyt kívánok helyezni a társadalmi kapcsolatok ápolásra is, mivel e nélkül elképzelhetetlennek tartom a hatékony munkavégzést, ezen keresztül pedig a törökbálinti lakosok számára elfogadható közbiztonság megteremtését.

Mik az első benyomásai Törökbálintról?

A felkéréssel egyidejűleg dr. Csipler Norbert rendőrőrnagy, a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetője röviden bemutatta nekem Törökbálintot. A beszélgetést követően izgatottan ütöttem be az internetkeresőbe a Törökbálint helységnevet, és igyekeztem minél több információt szerezni a jövőbeli szolgálati helyemről. Már ekkor körvonalazódott bennem, hogy Törökbálint egy szeretni való kisváros, az itt lakók felelősségérzete túlmutat a saját „portájukon”, és tesznek azért, hogy jól érezzék magukat a városukban. Ez a kezdeti benyomáson az azóta látottak, tapasztaltak alapján beigazolódott.

… és rendőri szemmel?

A munkámat a sokrétű együttműködésre és az állampolgári bizalomra szeretném építeni, és az erre való nyitottságot látom a lakosság részéről. Az első munkanapom végén például az egyik helyi üzletbe szolgálati egyenruhában léptem be, és az ott dolgozók – amikor kiderült, hogy ki vagyok – azonnal témaként vetették fel a város közbiztonságát. Ebből is látszik, hogy a helyi lakosok bizalommal viseltetnek a rendőrök iránt, és erre az alapra építeni lehet. Itt a rendőrnek nem kell egyedül éreznie magát az utcán, hiszen a közterület-felügyelők, a polgárőrök is jelen vannak a közterületeken, és szükség esetén számíthatunk egymás segítségére. Összességében, egy kisváros sokkal hatékonyabb lehet a bűnözéssel szemben, mint egy nagyobb település, mivel egy kis közösségben az emberek közötti „távolság” is kisebb, és ez meggyorsítja az információáramlást, nem is beszélve arról, hogy milyen előnyökkel jár, ha ennek a közösségnek a rendőrség is aktív tagja.

Szakmai életút
1997 – Felvétel a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolába
1998 – Próbaállományú őrmesterként szakmai gyakorlat kezdése a BRFK XI. ker. Rendőrkapitányság Őr-és Járőrszolgálati Alosztályán
1999 – A Miskolci Rendőr Szakközépiskola elvégzése kitűnő eredménnyel, soron kívüli előléptetés törzsőrmesterré és kinevezés a BRFK XI. ker. Rendőrkapitányság Őr- és Járőrszolgálati Alosztályán járőri beosztásba
2001 – Felvétel a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakára. Az eredeti beosztás ellátása mellett fogdaőri, objektumőri, ügyeletestiszt-helyettesi és váltásparancsnoki feladatok ellátása
2005 – Rendőrtiszti Főiskolán bűnügyi szaknyomozó diploma megszerzése. Hadnagyi kinevezés
2007 – Soron kívüli főhadnagyi előléptetés
2008 – Őr- és járőrszolgálati alosztályvezetői kinevezés, soron kívüli előléptetés századossá
2009 – Rendészeti szakvizsga
1999–2011 – Több alkalommal részesült főkapitányi, kapitányságvezetői dicséretben és jutalomban.
2011 – Rendőrtiszti Főiskolán okleveles rendészeti vezető szakképesítés
2012. január 2. – Parancsnoki kinevezés a törökbálinti rendőrőrs élére

Milyen tervekkel érkezett?

Konkrét terveim nem voltak azon kívül, hogy a mindenkori jogszabályoknak megfelelően lássam el a munkámat, hiszen előbb meg kell ismernem az állományt és a helyi viszonyokat ahhoz, hogy a konkrét tervek megszülessenek. Először mint kívülálló próbáltam figyelni az őrs munkáját, aminek alapján meggyőződtem, hogy egy elkötelezett, jól felkészült csapat és jól felszerelt őrs irányítására kaptam lehetőséget. A településen a legnagyobb problémát a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek teszik ki az összes elkövetett bűncselekmény mintegy 40 százalékát. Bűnmegelőzési szempontból ennek leghatékonyabb ellenszere a folyamatos közterületi jelenlét. Viszont ha már bekövetkezett a baj, akkor az a legfontosabb, hogy minél rövidebb időn belül megtörténjen a bejelentés, és tudomásunkra jusson a bűncselekmény.

A tapasztalható pénzügyi-gazdasági válság nyilván hatással van az önök munkájára is: romlanak a statisztikák, nő a bűnesetek száma. Hogyan lehet ezt kezelni?

Körülbelül két hete készítettem el a 2011. évi értékelő jelentést, amellyel kapcsolatban nagyszámú statisztikai adatot kellett összesítenem. Örömmel jelenthetem, hogy a számok megcáfolják a kérdésben felvetett összefüggést. Az elkövetett bűncselekmények száma 2010-hez képest nem növekedett drasztikusan. Természetesen ez minket nem kényelmesít el, nem fogunk karba tett kézzel ülni. Továbbra is célunk marad a bűncselekmények számának csökkentése.

A fiatalkorúak egy kiemelt csoport a bűnmegelőzés terén. Önnek mik a tapasztalatai?

Igen, sajnos így van. Ők a társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege, hiszen nagymértékben befolyásolhatók, könnyelműek, és a nem megfelelő odafigyelés miatt könnyen kapcsolatba kerülhetnek bűncselekményekkel, annak elkövetői és sértetti oldalán egyaránt. A mai kor legnagyobb kihívása a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztása elleni küzdelem, és szomorúan tapasztalom, hogy ez a jelenség egyre fiatalabb rétegeket érint. E jelenséget számos más bűncselekmény kíséri, kísérheti: lopás, rablás, testi sértés stb. A legfontosabb, hogy a fiatalkorúak minél távolabb maradjanak a bűncselekményektől, ezért is egyik kiemelt célom és szándékom a rendszeres iskolai felvilágosítás megszervezése, azzal a személyes megjegyzéssel, hogy a prevenció terén a legnagyobb részt a rendezett családi körülmények, a szülők példamutatása, nevelése adhatja.

A polgármesteri hivatallal történt első egyeztetéseken milyen kérésekkel fordult a város vezetőihez?

Az első egyeztetések alkalmával világossá vált számomra, hogy a polgármesteri hivatal a város közbiztonságát szívügyeként kezeli, és ennek megfelelően számíthatok a támogatásukra. Meg kell említenem, hogy sok olyan dologi támogatást kapunk, amellyel hozzájárulnak munkánk hatékonyságához, a város közbiztonságának javításához. Példaként említhetem a traffipax készüléket: tanulmányoztam a Törökbálint területén bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek okait, és nem találtam olyat, amelynél egyértelműen megállapították volna a gyorshajtást mint kiváltó okot. Valószínűnek tartom, hogy a város lakossága hozzászokott a szinte naponta látható, szúrópróbaszerűen ellenőrző sebességmérő kollégákhoz, és – tartva a gyorshajtás miatti bírságtól – betartják a sebességhatárokat. A másik példaként említhető eszköz, pontosabban rendszer, a térfigyelő kamerák. Ezek kihasználtságát, hatékonyságát növelni szeretném, az ezzel kapcsolatos szakmai javaslataimat a közeljövőben tervezem egyeztetni a város vezetőivel.

A Törökbálinti Városőrséggel milyen együttműködést szeretne kialakítani?

A Törökbálinti Városőrséggel az együttműködés nagyon jó, szinte napi kapcsolatban vagyunk velük. Szolgálatszervezésnél vagy feladategyeztetések alkalmával tájékoztatjuk egymást, az eseményekről kölcsönösen jelzéseket adunk. Ha a szolgálatban levő városőrök valamilyen rendellenességet észlelnek, azonnal jelzik a rendőrjárőrnek, aki így szinte azonnal tud reagálni, intézkedni, és ez fordítva is elmondható. A Városőrségben egy elkötelezett, tenni akaró és jól szervezett csapatot ismerhettem meg, akikkel a jövőben is fenn kívánom tartani az együttműködést, sőt mélyíteni szeretném azt, gondolok itt az alkalmankénti közös szolgálat ellátására, illetve az akcióba történő bevonásukra.

Elképzelhető, hogy valamikor Törökbálintra költözik?

Feleségemmel három éve telepedtünk le Szigetszentmiklóson. Jelenleg nem szerepel a terveink között egy újabb költözés, bár ha a valószínűségszámításból indulunk ki, akkor a jelenlegi beosztásom sem volt előre látható. Egy biztos: az eddig látottak és tapasztaltak alapján Törökbálint – rendőrként és civilként is – a szívembe lopta magát, ezért a következő költözésünk célpontjai között Törökbálint az első helyen lesz.

Halász Örs

Bemutatkozó látogatást tett a Munkácsy Mihály Nyugdíjas Klubnál Káldi Balázs, Törökbálint új rendőrfőkapitánya. A közös bemutatkozás mellett a találkozó célja az volt, hogy Káldi ismertesse meg a nyugdíjasokat az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel és ezek megelőzésének lehetőségeivel.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!