Kerthelység

2012. feb 28.

Az akarat mindenen átsegít

Írta: admin Kategória: SPORT

Még tavaly ősszel történt, hogy a diósdi DNS Sport és Szabadidőközpont fitnesztermében egy interjúhoz készülődtem Müller Dia személyi edzővel. Amíg vártam rá, az edzőterem vezetőjével beszélgettem. Miközben diskuráltunk, figyeltem Dia vendégét, akivel a személyi edzés utolsó perceiben együtt dolgoztak. Irigykedve bámultam az erőteljes, hibátlan mozdulatokat, amelyekkel a nehéz gyakorlatot végezte. Egyik kezével a bordásfalra erősített kötélbe kapaszkodott, lábai közvetlenül a bordásfalnál. Hátradőlt, teljesen egyenes testtartással, másik kezével megérintette a földet, aztán újra felhúzta magát. Egymás után hússzor.

Múlt...

Múlt...

Én is sportolok, de ha háromszor meg tudnám ezt csinálni egymás után, az már szép lenne. Később, amikor Diával beszélgettünk, elmesélte, hogy Mariann két éve jár hozzá személyi edzésre, és ő az egyik legnagyobb sikertörténet egész eddigi edzői pályafutása alatt. Megkértem, kérdezze meg Mariannt, elmesélné-e a történetét a Kerthelység olvasóinak. Nagyon kedves és segítőkész volt, én pedig nagyon hálás vagyok neki, mert a példája azt hiszem, sokunknak szolgálhat megerősítésül, hogy csak akarni kell, és semmi sem lehetetlen.

Diától tudom, hogy jelentős túlsúllyal küszködtél, amikor a DNS megnyitásakor először látogattál el a köredzésre. Mindig molett voltál?
Amikor férjhez mentem, hatvan kiló voltam. Akkoriban sokat sportoltam. De aztán várandós lettem az ikerfiaimmal, és a terhesség alatt nagyon meghíztam.  A születésükkor százegy kiló voltam, és nagyon nem éreztem jól magam így a bőrömben, de mielőtt diétázni és sportolni kezdhettem volna, újra várandós lettem. Amikor a lányom is megszületett, és már féléves volt, akkor végleg úgy éreztem, hogy most már csinálnom kell valamit.
Hogy láttál hozzá?
Még szoptattam, úgyhogy nem lehetett nagyon drasztikusan kezdeni. Először az étkezésemen változtattam. Elhagytam a lisztet és a cukrot. Sajnos eleve hízékony alkat vagyok, ezért azóta is szigorú diétát kell tartanom, és keményem kell edzenem, mert különben azonnal kezdenek visszakúszni a kilók.
A diéta azonnali sikert hozott?
Sikerült leadnom több mint tíz kilót, de aztán megállt a fogyás, és hiába próbáltam végig a ma ismert legtöbb fogyókúrás programot, egyik sem volt igazán hatásos. Közben sportoltam is, jártam aerobikra, cardio edzésekre, és ezeknek is volt némi eredményük, de úgy éreztem, hogy az energia, amit belefektettem, nem hozta meg azt az eredményt, amit szerettem volna. Aztán két éve, amikor megnyílt a DNS, megvettem az első bérletemet, amely egyben a DNS-ben kiadott első, 001-es számú bérlet. El is tettem emlékbe.
Azonnal személyi edzésre jöttél?

...és jelen

...és jelen

Nem, először kipróbáltam többfajta edzésmódot, köztük Dia Hot Iron óráját is, és ott éreztem először, hogy igazán elfáradtam, és a mozgás meghozta a kívánt eredményt. Attól kezdve az ő irányításával kezdtem el igazán alakulni, formálódni. Nagyon sokat köszönhetek neki.
Mitől volt más ez az edzés, mint a többi?
Nagyon szerettem az aerobikórákat is, de úgy éreztem, bár nagyon élvezem, igazából nem hatásosak, mert nem fáradok el. A Hot Iron-órák már keményebbek voltak, és amikor Diával kezdtem edzeni, először a köredzéseken, aztán a személyi edzéseken, azt éreztem, hogy ő mindig figyel, és nem hagyja, hogy „lustálkodjak”. Éppen csak egy picivel, de mindig tovább terhel, mint ami éppen kényelmes lenne, ami még jólesne. És pontosan ez a pici az, amitől igazán fejlődni kezd az ember.
Nem vagy néha mérges rá, amikor hajt téged?
Nem rá vagyok mérges, hanem magamra, amikor valamit nem tudok megcsinálni. De nem hagyom magam. Volt olyan, hogy azt gondoltam, ez utolsó edzés az életemben, de amikor zuhanyoztam, már tudtam, hogy itt leszek másnap is. Az edzés az én pszichológusom. Amikor valamilyen gondom van, ha feszültebb vagyok, mindig jobban megy, jobban bírom. Valahogy itt ki tudom adni a negatív energiákat.
Közben az étkezésben is ugyanolyan szigorú diétát tartasz?
Sajnos nem megy másként. Az, hogy négy év alatt így átalakultam, nagyon kitartó, kemény munka, és komoly önmegtartóztatás eredménye. Most sem eszem cukrot, fehér lisztből készült ételeket, és nagyon figyelek a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitelre is. Ha vendégségbe megyünk, akkor is igyekszem megtartani.
Mit szól ehhez a családod? A gyerekeid, a férjed?
A gyerekek talán nem látják rajtam annyira a változást, de a férjen nagyon büszke rám, abszolút támogat engem, és a barátaim is örülnek. Igyekszem a család étkezését is minél egészségesebbé tenni. Persze ez sokszor nem könnyű, hiszen például a fehér lisztből készült pékáru sokkal finomabb. De legtöbbször szívesen velem tartanak, és persze néha azért kirúgunk a hámból, csak utána le kell dolgozni a pluszkalóriákat.
Volt már valaki, akit a te példád indított arra, hogy sportolni kezdjen?
Igen, a lányom óvó nénije, aki szintén kicsit túlsúlyos volt. Ő az évek során látta a változást rajtam, elkezdett diétázni és sportolni is. Ez igazán jó érzés.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!