Kerthelység

2012. jan 31.

Valami mást

Írta: admin Kategória: Margóra

Mi az, hogy Magyarország? – kérdezte egyik ismerősöm a minap. Az első röpke másodpercben arra gondoltam, hogy felvázolom számára nevezett terület ősrégi és később erőszakkal kialakított új földrajzi koordinátáit, esetleg megspékelve a domborzati és éghajlati jellemzőkkel, ám e pillanatnyi ötletem ellobbant, úgyhogy kitértem a válasz elöl. Kedves ismerősöm ugyanis több mint félszázada él ebben a hazában, így hát kérdése aligha tájékozatlanságából fakadt.

Sokkal inkább valami másból.
„…A tekintélyelvű társadalmak demokratikus átalakulásának szakértőjeként a volt nagykövet úgy látja, a történelemben volt példa a folyamat visszafordítására – például Hitler hatalomra jutása előtt Németországban –, de nem túl gyakran. Ilyenkor fel kell venni a harcot és kimondani, elfogadhatatlan a sajtó, a nemzeti bank vagy a bíróságok függetlenségének eltiprása. El kell érni, hogy az Európai Unió és Magyarország más barátai, szövetségesei is szembeszálljanak a rossz tendenciákkal” – többek között ezt a passzust is olvashatjuk a Magyarország aktuális helyzetét, Orbán Viktor és a magyar kormány intézkedéseit bíráló interjúban, amelyet Mark Palmer adott az ország legnépszerűbb napilapjának az új esztendő legelső napjaiban. Vajon Palmer úr, aki 1986 és 1990 között volt az USA magyarországi nagykövete, ennyire tájékozott? S ha igen, akkor mi köze a jelenlegi magyar közéletnek a Hitler hatalomra jutása előtti Németországhoz? Milyen sajtó tiportatik? Kié a magyar nemzet bankja? Mitől lettek hirtelen nem függetlenek a bíróságok? Kik azok a más barátaink és szövetségeseink, s közülünk kiknek a más barátai és szövetségesei, akik a hazai igazmondók nagy seregével vállvetve fognak szembeszállni a rossz tendenciákkal? S egyáltalán: tényleg rossz tendenciákról van szó?
Sokkal inkább valami másról.
Az uniós tagállamok közül ma már mindegyik saját nemzetállamában gondolkodik, hiszen kiderült: az összemosódás ugyanolyan maszlagot eredményez, mint a valaha gőzerővel szajkózott internacionalizmus. Ám minálunk ilyen nyilvánvaló össznépi felismerés nincs. Ezt bizonyos erők nem akarják.
Sokkal inkább az országból valami mást.
Gyarmatot.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!