Kerthelység

2012. jan 31.

A látvány-csapatsport támogatásának hatása a 2011. évi társasági adóelőlegre

Írta: admin Kategória: SPORT

Az alábbiakban közöljük a NAV tájékoztatóját, amely a látvány-csapatsport támogatásának változásáról szól. Lényege, hogy 2011-től adóalapot és adót is csökkenthet egy társaság, ha olyan látvány-csapatsportot űző (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) egyesületet, szövetséget stb. támogat, amely a jogszabály alapján regisztráltatta magát.

A társaság jogosult a támogatást a rendkívüli ráfordítások között elszámolni (nem kell vele adóalapot növelnie), valamint  jogosult a teljes összeggel a fizetendő társasági adóját is csökkenteni annak maximum 70 százalékáig. Településünkön ebben az évben a Törökbálinti Torna Club labdarúgó szakosztályát lehet ilyenformán támogatni.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 29/M. § értelmében a látvány-csapatsportok támogatásához kapcsolódó új rendelkezéseket – Tao. tv. 4. § 41–45. pont, 22/C. §, 3. számú melléklet B) fejezet 15. pont – a hatálybalépésük napját (2011. június 30.) követően nyújtott támogatásra (juttatásra) kell alkalmazni. E szerint a látvány-csapatsportágak részére 2011. július 1-jén vagy azt követően nyújtott támogatás az adóalapnál elismert költségnek (ráfordításnak) minősül, illetve utána a Tao. tv. 22/C. §-ban foglalt feltételek teljesülése esetén adókedvezmény vehető igénybe.
Tekintettel arra, hogy a Tao. tv. nem ír elő arányosítási kötelezettséget az évközi hatálybalépés miatt, az adókedvezmény a teljes adóévi kötelezettség csökkentésére igénybe vehető a fizetendő adó 70 százalékáig.
Lényeges azonban, hogy az újonnan beiktatott szabályok nem eredményeznek automatikusan változást a 2011. évben fizetendő társasági adóelőleg tekintetében, figyelemmel a Tao. tv. 26. § (2) bekezdésében foglaltakra, mely szerint a fizetendő adóelőleg az adóévet megelőző adóév fizetendő adójának összegével egyezik meg, ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónap volt (illetve az adóévet megelőző adóév fizetendő adójának a működés naptári napjai alapján 12 hónapra számított összegével minden más esetben). Természetesen az adózónak lehetősége nyílik arra, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 42. § (2) bekezdése értelmében az adóelőleg módosítását kérje az adóhatóságtól, ha számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. A kérelem az esedékesség időpontjáig nyújtható be.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!