Kerthelység

2011. dec 30.

„Energia-helyszínelők”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Hőkamerás ingatlandiagnosztika Törökbálinton

A takarékos energiafelhasználás környezetvédelmi szempontból is fontos feladat. 2012-től az eladó vagy hosszú távon kiadó ingatlanok tulajdonosainak meg kell csináltatniuk ingatlanuk energiatanúsítványát, amely tartalmazza a lakás energetikai besorolását. Ez a rendszer az európai uniós országokban már évek óta bevett gyakorlat. A tanúsítvány afféle lakás-„zöldkártya”, amelynek elkészítése nem felesleges pluszkiadás, hiszen bérlőként, vevőként fontos információkhoz juthatunk belőle. Mégis leginkább az emelkedő energiaárak szorítanak rá bennünket, hogy átgondoljuk, hogyan csökkenthetnénk a fűtésszámlánkat anélkül, hogy fagyoskodnunk kellene. A kézenfekvő megoldás a lakás szigetelése, de nem mindegy, hol, hogyan és mennyiért kezdjük el a korszerűsítést. Hogy elérjük a megfelelő hatást, de ne költsünk százezreket feleslegesen, érdemes utánanézni, honnan is ered a probléma, azaz hol „ereszti” a lakás az utcára a meleget. Ennek legegyszerűbb módja a hőkamerás ingatlandiagnosztika. Németh Gáborral, a törökbálinti FelFed Kft. ingatlandiagnosztika üzletágvezetőjével beszélgettünk.
Hogyan jutott eszébe, hogy épület-termográfiával kezdjen el foglalkozni?
A Berlini Technikai Egyetem hallgatójaként találkoztam először az energiafelhasználás környezetvédelmi vonatkozásaival. Azóta foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetne az épületeket minél hatékonyabban működtetni, akár úgy is, hogy a működés teljes energiaszükségletét természetes energiaforrásokkal biztosítsuk, és ezzel függetlenítsük magunkat az energiaszektortól. Ettől még távol vagyunk, de ma is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb energiát használjunk, így kíméljük a környezetet és a pénztárcánkat. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a hőkamerás épületdiagnosztika. Gyerekkori barátom, Nyíri Tamás Gergely, a FeLFed Kft. ügyvezető igazgatója osztotta a lelkesedésemet. Családi vállalkozása, amelyben két testvérével dolgozik együtt, keretet biztosított az épületdiagnosztikai üzletág megalakításának.
Az önök legfontosabb műszere az infra kamera. Hogyan, milyen elven működik ez a szerkezet? Úgy át lehet látni vele a falon, ahogy az amerikai kémfilmekben láthatjuk néha?
Nem, az infra kamera csak a tárgyak felületéről hoz létre nagyon látványos és jól értékelhető hőképet. A falon ugyan nem lehet átlátni vele, de sok olyan rejtett hiba felderítésére képesek vagyunk, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni. Inkább úgy mondanám, hogy „belelátunk” a falba, a hőkülönbséget tesszük láthatóvá. A vizesedések például nagyszerűen kimutathatók, akár vezetékszivárgás, akár felszívódó talajvíz vagy rosszul elvezetett csapadékvíz okozza. Nem kell megvárnunk, amíg megjelenik az első penészfolt, leválik a vakolat vagy leesik a csempe, hiszen a hiba lokalizálható és elhárítható még mielőtt nagyobb kár keletkezne. Ugyanígy láthatóvá válik a vakolat mögött az alulméretezett vagy zárlatos felmelegedett vezeték is.
Hogyan csökkenthetjük a fűtésszámlánkat az önök szolgáltatásának felhasználásával?
Ahhoz, hogy a lakásunkban komfortosan érezzük magunkat, megfelelő hőmérsékletre van szükség. A fűtés nem más, mint a szabadba távozó energia folyamatos pótlása. Minél kevesebbet kell visszapótolnunk, annál kevesebb energiát használunk fel, és még a hőérzetünk is sokkal jobb, ha egy jól szigetelt lakásban élünk. A szigetelés, a korszerűsítés azonban nagyon költséges dolog, ezért nem mindegy, hogyan kezdünk hozzá. A homlokzati falak szigetelése mindenképpen jó döntés, hiszen a falazatok hőhídjain keresztül rengeteg energia szökik a szabadba. De fontos feltérképezni például a tető, a födémek szigetelésének állapotát is, hiszen felfelé is elszáll a meleg a lakásunkból, bármilyen jól szigeteltek a falak. Sokat ronthat a hőérzetünkön egy kicsi, mondjuk 10 cm átmérőjű rosszul szigetelt nyílás is, amelyen keresztül az elektromos vezetékeket vezették a padlásra. Ha a lyuk nincs szem előtt, nem is gondoljuk, hogy ezért olyan dermesztő a légkör a hálószobában akkor is, amikor a lakás többi részében jó meleg van. A padláson végzett hőkamerás felvételről szó szerint világít ez a hiba.
Milyen hibák feltárására alkalmas még az infra kamerás épületvizsgálat?
Alkalmas a nyílászárók szigetelésének ellenőrzésére, a gépészeti rendszerek, például a fűtés-, klíma-, szellőzőrendszer hibáinak kiszűrésére. Az elektromos hálózatok, biztosítékok, kapcsolószekrények, villanykapcsolók ellenőrzésére, a padlófűtés vezetékrendszerének feltérképezésére egy újonnan vásárolt lakásban. Minden olyan esetben használható, ami hőmérséklet-változással jár. Használjuk az iparban gyártó gépsorok, ipari berendezések diagnosztikájára. Itt nagy előny, hogy leállás nélkül tudjuk kiszűrni a hibás, kopott alkatrészek elégtelen kenés vagy hűtés okozta súrlódását, vagy a hibás túlterhelt elektromos rendszerek miatti túlmelegedéseket. Használják az infra technológiát a gyógyászatban is.
Ha szigeteltetni szeretném a lakásomat, vagy éppen szeretnék megvenni egy házat, mindenképpen megkérek valakit, aki ért a műszaki, építészeti dolgokhoz, hogy segítsen a döntésben. Miért önöket válasszam erre a feladatra?
Cégünk szakembere független szakvéleményt ad a vizsgált ingatlanról. Feltárja az esetleges hibákat, szükség esetén javaslatot ad azok kijavításának módjára, de nem foglalkozik a javítások kivitelezésével. Így biztosak lehetünk benne, hogy objektív, érdekektől mentes képet kapunk az adott ingatlan valós állapotáról. Megrendelőink többszintű szolgáltatás közül választhatnak. Az egyszeri, a tulajdonossal közösen elvégzett felméréstől a részletes hibajavítási javaslatokkal ellátott mérési jegyzőkönyves átvizsgáláson át egészen a hivatalos energiatanúsítvány kiállításáig.
Mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat?
A lakás, ház méretétől függően 25 000 forint+áfától már felmérettethetik lakásukat az ingatlantulajdonosok. Minden részletről felvilágosítást kaphatnak a felfedho.hu honlapunkon és telefonos elérhetőségeinken.

Ingyenes törökbálinti kiszállás
Elérhetőségek:
www.felfedho.hu • info@felfedho.hu
Telefon: 06-20-974-4111 • Telefon: 06-20-491-9672



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!