Kerthelység

2011. dec 30.

Nagyobb szigor az uzsorásokkal szemben

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Azt gondolhatnánk, hogy az uzsorázás csak a legszegényebb, legelmaradottabb területeken fordul elő és kizárólag a kirívóan nehéz helyzetben lévőket, többnyire létminimum alatt élőket érinti. Pedig uzsora-bűncselekmény akár a településünkön is előfordulhat. A bűncselekmény jogi hátteréről és a legújabb törvényi szigorításokról állandó jogi rovatunkban szakértőnk, dr. Moravcsik Krisztina ügyvéd tájékoztatja olvasóinkat.
A közelmúltban lényeges jogszabályi változás következett be az uzsora-bűncselekményeket illetően. A jogszabályhoz fűzött indokolás kiemeli, hogy az uzsorázás annyira súlyos veszélyt jelent a társadalomra, hogy függetlenül attól, hogy üzletszerűen valósul-e meg, embertelen és kizsákmányoló jellege miatt mindenképpen büntetendő. A módosításnak köszönhetően az üzletszerűség már nem szükséges tényállási elem, hanem „csupán” minősítő körülmény, ami a büntetés kiszabásánál nyer jelentőséget, hiszen fennállása esetén már nem 3 év, hanem 5 év az irányadó büntetési tétel. Ugyanígy minősítő körülmény a bűnszövetségben való elkövetés. Üzletszerűségről akkor beszélünk, ha valaki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik. Bűnszövetség akkor jön létre, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet. Már akkor megvalósul az uzsora-bűncselekmény, ha egyetlen alkalommal köt az elkövető más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű szolgáltatást tartalmazó megállapodást, amely alkalmas arra, hogy a megállapodás kötelezettjét vagy annak együtt élő hozzátartozóját, illetőleg az általa eltartani rendelt személyt súlyos vagy további súlyos nélkülözésnek tegye ki.
A módosítás miatt könnyebbé válik a bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervek dolga. Gyakori ugyanis, hogy a hatóság örül, ha egy sértett hajlandó felvállalni, hogy a megtorlástól való félelmét félretéve feltárja a történteket, így az üzletszerűség bizonyítása – ami mindenképpen több esetet feltételez – nehézségekbe ütközött. A felderítést segíti az is, hogy korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki az uzsora-bűncselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti és az elkövetés körülményeit feltárja.
Sajnos az uzsorások gyakran félelemben tartják a sértetteket, akik ráadásul a folyamatos anyagi haszonszedés miatt az uzsorások további szolgáltatásaira is rászorulnak. Szerencsére az utóbbi időben egyre többen szállnak szembe a kizsákmányolókkal és fordulnak a hatósághoz, amely nagy erőket összpontosít a felderítésre és a sértettek védelemben részesítésére.

Dr. Moravcsik Krisztina
Mobil: +36 20 414 3343
Iroda: 2040 Budaörs, Szivárvány u. 3. fsz.
Tel./Fax: +36 23 789 771
E-mail: dr.moravcsik@moravcsik.hu,
ugyved@moravcsik.hu
www.moravcsik.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!