Kerthelység

2011. dec 30.

Sportoljunk! Miért? Mikor? Miből? Hol?

Írta: admin Kategória: SPORT

DNS-összefoglaló

Az első és az utolsó kérdésre a Kerthelység olvasói már megkaphatták a választ újságunk DNS-oldalain. A legmegfelelőbb helyszínt, a diósdi DNS Sport és Szabadidőközpontot, valamint az ott elérhető sport- és szabadidős tevékenységek széles skáláját a DNS profi edzői ajánlották olvasóink figyelmébe. Részletesen foglalkoztunk a különböző sportágak, edzésmódok hasznosságával, élettani hatásaival, testünkre, lelkünkre, egész életünkre gyakorolt pozitív hatásaival. A középső két kérdés megválaszolásával azonban még adósok vagyunk. Így tehát fogadjanak tőlünk néhány jó tanácsot.
Sportoljunk, de mikor?
Annak, aki rugalmas munkaidőben dolgozik, esetleg otthon van a babájával, kicsit könnyebb a dolga, hiszen jó szervezéssel és egy kis segítséggel napközben is ellophat egy-két órát, hogy a saját felfrissülésére fordíthassa. Néhány jó tanács az időnyerésre: ha dolgozol, már jó előre döntsd el, hogy mikor szeretnél edzeni és előre írd be a határidőnaplódba. Így a többi programot már az edzés időpontjaihoz igazíthatod. A kora reggeli és késő esti időpontok mellett hetente néhányszor az ebédidődet is feláldozhatod. Ha a DNS közelében dolgozol, és egy kicsit korábban kezded a munkát, egy kétórás ebédidőbe belefér egy 55 perces edzés, zuhanyozás, öltözés, utazás és egy könnyű saláta elfogyasztása is. Ha délben indulsz, két órakor már felfrissülve, újult erővel vetheted magad a munkába, és a főnöködnek is feltűnik majd, hogy milyen jól dolgozol ezen a délutánon. Nehezebb a dolguk a fix munkaidősöknek, de a reggeli vagy az esti órákban mindig el lehet egy-egy órát csípni. Itt már nagyobb szükség van a család, illetve a támogató szemléletű munkaadók közreműködésére. Ha sikerül kiharcolnod magadnak azt a heti két-három órát, és lelkiismeretesen edzel, a környezeted is hamarosan érezni fogja rajtad a pozitív változást, és ezután még jobban támogatnak majd. A DNS várja a kismamákat is. Nagy segítség, ha otthon a nagymama vagy a bébicsősz vigyáz a kicsire, de sokan vannak, akiknek erre nincs lehetőségük. Nekik ajánljuk a DNS ingyenes gyermekmegőrzőjét, de szükség esetén össze is foghatnak néhányan és felváltva járhatnak sportolni, amíg a többiek vigyáznak az apróságokra. A házaspárok is feloszthatják egymás között a hét napjait, így egyik nap anya, másik nap apa mehet felfrissülni, mozogni egy kicsit. A hét végén akár közös családi program is lehet a sportolás, amit garantáltan élveznek majd a gyerekek is. Egy squash-meccs anyával vagy apával a legtöbb gyereknek igazi kihívás lehet!

Sportoljunk, de miből?
Ez bizony fogós kérdés! De hidd el, még a legszűkösebb anyagi helyzetben is félretehetünk néhány ezer forintot. A sport, az egészségünk megőrzése pedig a legjobb befektetés. A fizikai erőnlét, a fejlődés mentálisan is felfrissít, így jobb eséllyel indulhatunk harcba egy új állásért, vagy jobb teljesítmény nyújthatunk a munkahelyünkön. Így spórold össze a fitneszbérletre valót: vezess pontos számadást a bevételeidről és kiadásaidról. Őrizd meg a számlákat és hónap végén számold össze, mennyit költöttél például cigarettára. Aki dohányzik, meg fog lepődni, amikor azt látja, hogy az egy hónapban elfüstölt forintokból akár két fitneszbérletre is futotta volna. Ugyanez a helyzet a sok feleslegesen megevett nassolnivalóval. Persze nem kell lemondani teljesen az élvezetekről! Néha egy kis csokit vagy sajtos perecet igazán megengedhetünk magunknak. De naponta egy-két üveg sör és a hozzá elropogtatott gigachips bizony alaposan megterheli a pénztárcánkat és a gyomrunkat is. Ha nem dohányzunk, és kedvenc italunk a csapvíz, még akkor is ott a lehetőség, hogy előre átgondoljuk, mit főzünk a héten. A gondosan megtervezett bevásárlással, az akciók figyelemmel kísérésével, bónok, kuponok felhasználásával jelentően csökkenthetjük a szemétben landoló ételek mennyiségét, és így a konyhapénzből is lekanyaríthatunk egy kicsit. Ha pedig figyelünk arra, hogy csak ott égjen a villany, ahol éppen tartózkodunk, ha igyekszünk minél kevesebb vizet pazarolni, és erre megtanítjuk a gyerekeinket is, valamint nem fűtjük következetesen az udvart, akkor az energiaszámláink is leapadnak, és még a Föld és a környezetünk megóvása érdekében is tettünk valamit. Persze sok család van ma nagyon nehéz helyzetben. De itt az év vége! Próbáljuk megrázni magunkat és változtatni egy kicsit az életünkön!
A DNS Sport és Szabadidőközpont 2012-ben is számtalan sportprogrammal várja vendégeit, amelyek között mindannyian megtalálhatjuk az igazán nekünk valót.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!