Kerthelység

2011. nov 30.

Díszpolgárok 2011

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 307/2011 (IX. 01.) ÖK határozatával a Törökbálint Város Díszpolgára címet 2011. évben Ludwig Ferenc és Gigler József részére adományozza.

Ludwig Ferenc

Ludwig Ferenc

Ludwig Ferenc 1929. szeptember 16-án, Törökbálinton született, hatgyermekes régi törökbálinti család gyermekeként. Nagyapja Ludwig Károly, aki Törökbálinton 1856-ban született, szintén nagy köztiszteletnek örvendett. Képviselőtagként éveken át tevékenyen részt vett Törökbálint közéletében: tagja volt az iskolaszéknek, a katolikus egyházközségnek és a Hitelszövetkezet igazgatótanácsának. Mestersége lakatos volt, ezért több közintézményben is dolgozott, a plébánia régi bejárati vaskapuját is ő készítette. A Falumúzeum kiállított tárgyai közt megtalálható a temetésén Weihel Miklós plébános által elmondott gyászbeszéd és több családi fénykép.
Édesapja, Ludwig József, aki 1898. április 25-én született, és édesanyja is törökbálinti születésűek voltak.
Ludwig Ferenc Süs­senben élő, kitelepített törökbálinti lévén sokat tett Gelmár Mihállyal, Zeiss Ferenccel és Beigelbeck Rókussal együtt, hogy az óhaza, Törökbálint ne halványodjon el az évek során a kitelepített emberekben és gyerekeikben. Gelmár Misi bácsi mellett hosszú éveken át motorja volt a Süsseni Magyarok Egyesületének, a mai napig ő intézi a gazdasági ügyeket. A testvérvárosi kapcsolatok kialakításában, ápolásában feleségével, Fallenbüchel Teréziával elévülhetetlen érdemeik vannak.
Többször szer­vezője volt a Törökbálintra busszal ide látogató süsseni és környéki kitelepítetteknek azért, hogy a kintiek is lássák szülőfalujuk fejlődését.
Húsz éve háza mindig nyitva áll a törökbálinti hivatalos és nem hivatalos delegációk előtt. Vendégeik között voltak képviselők, tanárok, óvónők és sok más törökbálinti lakos.
Tíz éve szervezi a Stadtfestre kiutazó csapat munkájához a segítséget, és dolgozza végig velük az egész napot.

Gigler József

Gigler József

Gigler József 1932-ben tősgyökeres sváb családban született. A rendszerváltást megelőző tíz évben ő volt a település tanácselnöke. Megbízatása alatt számos olyan dolgott támogatott vagy valósított meg, ami akkoriban nemcsak szokatlan volt, hanem határozottságot és bátorságot is igényelt. Szorgalmazta és támogatta a civil szerveződések létrejöttét és azok tevékenységét, többek között a Faluszépítő, most már Városszépítő Egyesület megalakítását, a Lendvai Károly Férfikórus működését, ápolta a kapcsolatot a helyi egyházakkal is. Különös érdeme, hogy Pelsőczy Ferenc akkori plébánossal karöltve egyik megalapítója volt a süsseni partnerkapcsolat létrejöttének, és 1990 júniusában ő írta alá az első patronálási kapcsolatot. Az akkori lehetőségek között igen sokat tett Törökbálint fejlesztéséért is. Nevéhez fűzödik a csatornázás elindítása, az idén 30 éves fennállását ünneplő Kazinczy utcai bölcsöde megvalósítása, a gyermekorvosi rendelő építése, focipálya fűvesítése. A szanatóriumban a járóbeteg-ellátás és a fogorvosi rendelés megindítása. Gigler Józsefnek fontos szerepe volt abban is, hogy Törökbálinton a rendszerváltás minden különösebb politikai konfliktus nélkül valósulhatott meg. A rendszervártó pártok helyi szervezeteinek megalakulását követően haladéktalanul bevonta őket a testület munkájába, biztosította, hogy minden fontos döntés meghozatalában kivehessék részüket. Emelt fővel, szerényen félreállva és méltósággal fogadta a változásokat, amelyek nyilván személyes életében és egzisztenciájában is változásokat hoztak. Tevékenysége és magatartása a rendszerváltás előtt is példamutató volt, és példamutató ma is. Hiszen a Városszépítő Egyesület és a Lendvai Károly Férfikórus tagjaként mind a mai napig azon fáradozik, hogy ereje szerint hozzájáruljon Törökbálint jó hírnevének öregbítéséhez.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!