Kerthelység

2011. nov 30.

Törökbálinti tapasztalatok átadása Trstenik városának

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Korábbi számainkban hírt adtunk a Törökbálinton EU-támogatással kifejlesztett környezeti információs rendszerről (honlapunkon a Törökbálint térképe menüpont alatt érhető el), ami nyugodtan mondhatjuk, nemzetközi sikert aratott (lásd 2011. évi 7. számunkat).

Erre alapozva keresett meg bennünket Trstenik város önkormányzata, hogy nyújtsunk be pályázatot az általuk létrehozandó – szintén uniós pénzzel támogatott – városirányítási rendszer mentori feladatainak ellátására. A mentor szélesebb körű feladata a következőkben foglalható össze: projektkoordinátori feladatok ellátása, gyakorlati tapasztalatok átadása EU-partner önkormányzatként, mentori tevékenység és továbbképzés tartása. A pályázatot megnyertünk, így tavaly augusztus és idén március között sor került az együttműködési szerződésben rögzített feladatok végrehajtására. A továbbiakban erről számolunk be.
A 17 ezer lakosú Trstenik járási székhely Dél-Szerbiában és Törökbálinthoz hasonló környezetben erdős, dombos vidéken fekszik. Egy közepes méretű folyó, a Morava folyik át rajta, hogy több mint száz kilométer megtétele után a Dunába ömöljék. A jugoszláv időkben komoly ipari centrum volt, a helyi gépgyár 15 ezer embert foglalkoztatott, de mára az ipar leépült (ötezren dolgoznak a gyárban), nagy a munkanélküliség és az önkormányzat beruházók odacsábításával próbálja a problémát orvosolni. Magyar nemzetiségű lakosok nem élnek a városban, ez egy kis gondot okozott a kommunikációban, de megoldottuk, hiszen sok magyar él még Szerbiában, ha nem is a déli részeken.
Az első személyes találkozóra múlt év decemberében került sor, amikor négytagú bálinti delegáció utazott a városba. A küldetés időtartama négy nap volt, ezalatt sor került városunk bemutatására (Székely Katalin irodavezető), az önkormányzatnál kiépített informatikai rendszer ismertetésére (Tóth László informatikus), a kialakított településirányítási megoldás bemutatására, amelyet környezeti információs rendszernek hívunk (Horváth Gyula vezető főtanácsos) és a rendszerben számítógéppel kezelt térképek, például utcatérkép, közműtérképek használatára (Rab András szakértő). Delegációnkat nagy érdeklődéssel fogadták, Stevan Djakovič polgármesterrel az élen, és a helyi sajtó jelenlétében folyt a konzultáció. Az általunk bemutatott megoldás sikert aratott, és a helyiek úgy döntöttek, hogy hasonló műszaki megoldást fognak alkalmazni a trsteniki városirányítási rendszer kifejlesztésekor.
A program része volt természetesen a városnézés és a város életének, irányításának megismerése. Trstenik hasonló problémákkal küszködik, mint Törökbálint – csökkenő adóbevételek, forráshiány –, ugyanakkor kistérségi központként – tőlünk eltérően – aktív szerepet tölt be a helyi vállalkozások létrehozásában, fejlesztésében, a fejlesztési irányok meghatározásában és ösztönzésében, a pályázatok felkutatásában és kidolgozásában. A nehéz gazdasági helyzetből a kibontakozás irányát a helyi zöldség-gyümölcs termesztésben, organikus termékek begyűjtésében és értékesítésében, a közeli gyógyfürdő és a környező táj szépsége nyújtotta turisztikai előnyök kihasználásában látják, és természetesen sokat várnak a bevezetendő új informatikai rendszertől, elsősorban a beruházók odavonzásának támogatásában és a városüzemeltetésben.

A magyar küldöttség a trsteniki városháza előtt

A magyar küldöttség a trsteniki városháza előtt

A második személyes találkozóra idén márciusában került sor Törökbálinton, amelyen a trstenikiek 15 fős delegációval vettek részt, a polgármester vezetésével. Küldöttségükben az önkormányzat vezetői mellett az önkormányzati cégek, sőt a helyi sajtó képviselői is jelen voltak. Háromnapos, gazdag program várta őket, a hangsúly a szakmai részen volt, de jutott idő törökbálinti és budapesti városnézésre is. A szakmai rész keretében a delegáció tagjai megnézték működés közben a város információs rendszerét, meglátogatták az önkormányzati irodákat, továbbá szakmai konzultáció keretében bemutattuk önkormányzatunk működését, és szó volt arról is, hogy milyen problémáink vannak, és ennek megoldására mit tervezünk a jövőben. A városnézés részét képezte a Bóbita óvoda és a két iskola megtekintése. Nagy hatással volt a vendégekre a két iskola felszereltsége – nagy sikert aratott a digitális tábla alkalmazása az oktatásban – és a jól szervezett nyelv-, illetve zeneoktatás. A vendégek és az önkormányzat vezetői közös munkaebéden vettek részt, majd ezt követően Hajdú Ferenc alpolgármester személyes ajándékokat adott át a szerb küldöttség tagjainak. A munkamegbeszélések és a konzultációk végig jó hangulatban zajlottak, és a küldöttség elégedetten tért haza a látogatás végén. A programot a projekt magyar koordinátora, Lehoczkiné Németh Éva főtanácsos szervezte.
A harmadik személyes találkozóra szeptemberben került sor Trstenikben, amelyen önkormányzatunk négyfős küldöttséggel vett részt. A látogatás célja az időközben megvalósult projekt eredményeinek áttekintése és a projekt közös lezárása volt. A fogadtatás megint nagyon barátságos volt. Először a két fél zárt körben áttekintette a projekt és az ennek keretében kialakított együttműködés eredményeit, megvitattuk a jövőbeli kooperáció lehetőségeit, megtekintettük a kifejlesztett városirányítási rendszert, majd a sajtó nyilvánossága (regionális tv stb.) előtt beszámoltunk tapasztalatainkról. Dr. Niklasz László szakértő az együttműködést értékelte, illetve a rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeit taglalta a törökbálinti tapasztalatok alapján. Gyarmati Mihály önkormányzati képviselő, küldöttségvezető a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről beszélt. A látogatást most is szakmai konzultációk kísérték. Ezek során Tóth László informatikus megelégedéssel nyugtázta, hogy az első látogatás során átadott tapasztalatok jól hasznosultak a trsteniki informatikai rendszer kiépítésében. Soltész Erika irodavezető értékes információkhoz jutott a település működtetésével kapcsolatosan. A helyiek elmondása szerint az egész járás működését nagyságrenddel kisebb költségvetéssel finanszírozzák, mint amennyi Törökbálint éves költségvetése! Költségvetésüket 40 százalékban állami támogatás, 60 százalékban saját bevétel képezi. A szerb helyi közigazgatás hasonlít a magyarhoz, jobban mondva a hazai önkormányzati reform során kialakítandóhoz (járási kormányhivatalok). Érdekes, hogy nincsenek települési önkormányzatok, csak járásiak és nagyvárosiak. A járási legfelső irányítási szintet a helyi önkormányzati parlament képviseli, amely esetünkben a járás 48 településének az önkormányzati választáson delegált képviselőiből áll. A 49. fő a parlament által kinevezett járási önkormányzati elnök (polgármester). A polgármester teljes jogkörrel felruházott vezető, a mellette működő hivatalvezető, akinek a mandátuma öt évre szól, a helyi közigazgatás szakmai irányítója, a végső döntés azonban a polgármesteré. A jegyző az önkormányzati vállalatokat irányítja és a közérdeket (lakossági bejelentések stb.) képviseli.
A szakmai programok mellett a magyar delegációnak lehetősége nyílt a helyi oktatási intézmények meglátogatására is. Azt tapasztaltuk, hogy az intézmények sokkal szerényebb feltételek és lehetőségek mellett működnek, mint a törökbálintiak.
A trsteniki programot a projektet lezáró rendezvényen való részvétellel fejeztük be, amely ünnepélyes keretek között, a művelődési ház színháztermében, kulturális program kíséretében zajlott. A magyar partner tiszteletére a helyi gyerekkórus elénekelte nemzeti himnuszunkat és egy magyar népdal, illetve egy Liszt-zongoradarab is elhangzott a műsorban. Ezt követően a helyi polgármester és küldöttségünk vezetője, Gyarmati Mihály képviselő aláírták a két város közötti további együttműködési szándékot kifejező nyilatkozatot.

A nándorfehérvári győzelem emlékhelye a belgrádi várban

A nándorfehérvári győzelem emlékhelye a belgrádi várban

Útban hazafelé rövid kirándulást tettünk a belgrádi (nándorfehérvári) várban és megtekintettük többek között Hunyadiak törökök elleni győzelmét megörökítő emlékhelyet.
Összegezve megállapíthatjuk, hogy a projektmegvalósítás során hasznos tapasztalatokat szereztünk egy tőlünk eltérő gazdasági, társadalmi környezetben működő önkormányzat működéséről, amire érdemes figyelemmel lennünk a jelenlegi gazdasági viszonyok között. Megelégedéssel vehettük tudomásul, hogy ebben az összehasonlításban Törökbálint szép eredményekkel büszkélkedhet. Az önkormányzat projektben részt vevő képviselőit örömmel tölthette el, hogy mentori feladataikat nagy megelégedéssel látták el, és a szerb fél is elismerte, hogy számos átadott ismeretet és tapasztalatot tudtak hasznosítani a projektjükben. Ezt tanúsítja az a szándékuk, hogy további együttműködést terveznek. Mindezek mellett meg kell még említeni, hogy a törökbálinti önkormányzat mentori tevékenységét az EU finanszírozta a dél-balkáni helyi önkormányzatok képességeinek fejlesztésére létrehozott exchange 3 programból.

(Feljegyezte: Niklasz László)



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!