Kerthelység

2011. okt 30.

Városőrség – a régió egyik legsikeresebb egyesülete

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Géczy Krisztiánnal, a Városőrség elnökével

Több rendezvényen és fontos akcióban is részt vett a Városőrség az utóbbi időben. Géczy Krisztiánt, a Városőrség elnökét az aktív hétköznapokról kérdeztük.
Számított arra, hogy a Városőrség ilyen komoly eredményeket ér el a működése során, amilyeneket elmondhat magáról?
Mondjuk úgy, hogy bíztam benne, hogy ez lesz az eredmény. Úgy gondolom, hogy a Városőrség minden tagja és személy szerint én is igyekeztünk mindent megtenni az elmúlt évben azért, hogy a miénk legyen az egyik legsikeresebb egyesület a régióban. Azt hiszem, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez sikerült.
Hogy alakult a tagok száma az elmúlt évben?
Örömmel mondhatom, hogy a kezdeti ötven egynéhány emberhez képest mára már több mint százan áldoznak a szabadidejükből arra, hogy segítsenek Törökbálint közbiztonságának megőrzésében.
Volt lemorzsolódás is?
Nagyon kevés ilyen esetről tudok. Sajnos van olyan kollégánk, aki súlyos betegsége miatt nem tud tovább dolgozni, de néhány kivétellel szinte mindenki, aki jelentkezett, folyamatosan vállal szolgálatot havi egy-két alkalommal.
Milyen esetekben volt eredményes a munkájuk az elmúlt időszakban?
A városőrség munkája nagyon szerteágazó. Az elmúlt évben mi biztosítottuk – a helyi rendőrőrs rendőreivel együtt – szinte az összes városi rendezvényt. Ilyen volt például a Majális vagy a Szent Márton Napi felvonulás. Számos esetben sikerült üzemanyaglopásokat meghiúsítani, és többször segítségére voltunk a rendőrségnek a lakásbetöréseket elkövető bandák lefülelésében. Sőt a közelmúltban egy kábítószerlabor felderítésében is közreműködtünk. De nem csak „kriminológiai” eseteink vannak. A téli időszakban többször előfordult, hogy szinte öntudatlan, ittas embereket kellett összeszedni és hazakísérni. Egy kemény téli éjszakán bizony előfordulhat, hogy ezzel az életüket mentjük meg. De volt egy olyan eset is, amikor egy fiatal lány tartott hazafelé késő délután, és néhány háznyira az otthonától a jeges úton megcsúszva úgy esett el, hogy beütötte a fejét és elájult. Mivel elég vékonyan volt öltözve, nagy szerencséje volt, hogy éppen arra jártak a járőreink, és segítségükkel hazakerülhetett, mielőtt még nagyobb baj történt volna.
Ahhoz, hogy a munkájukat ilyen eredményesen végezzék, nyilván sok mindenre szükségük volt. Milyen anyagi források álltak rendelkezésre, és milyen felszereléseket vásároltak?
A Városőrség legnagyobb támogatója természetesen a város önkormányzata. Tavaly közel tizenkétmillió forintból gazdálkodhattunk. Idén ez az összeg hatmillióra csökkent, de nem panaszkodunk, hiszen tudjuk, hogy a város költségvetése a „Telenor-törvény” miatt jelentősen megcsappant, így ahogy minden más szervezetnek, nekünk is kevesebbel kell beérnünk. Az induló támogatás sok mindenre elég volt. Sikerült egy gépkocsit vásárolnunk, megcsináltattuk a láthatósági mellényeket, de például meleg kabátot is vettünk azoknak, akik a téli időszakban éjjel sok ügyeletet vállaltak. Beszereztünk egy rendszámellenőrző rendszert is, amely folyamatosan működik, és segítségével több lopott gépkocsit sikerült azonosítani. Csináltattunk egy hűtőmágnest, amelyen feltüntettük a helyben elérhető összes telefonszámot, amelyet a lakosok hívhatnak abban az esetben, ha segítségére van szükségük, vagy bármilyen furcsa, gyanús dologra lesznek figyelmesek. Ezt még tavaly eljuttattuk minden háztartásba.
Hogyan és kinek kell elszámolniuk a kapott támogatások felhasználásáról?
Az éves beszámolóhoz természetesen teljes pénzügyi elszámolást kell csatolni, és örömmel mondhatom, hogy ebben sem találtak hibát. Mivel valóban „szem előtt vagyunk” – hiszen a kollégáink nap mint nap az utcákon dolgoznak –, mindenki a saját szemével láthatja az új felszerelésünket, eszközeinket. A pénzügyi elszámolásunk is pontos és átlátható, és örülök, hogy ezt a felügyelő szerveink is így látták.
Hogyan tudnak együttműködni a helyi cégekkel és vállalkozókkal?
Egyre több pártoló céggel van együttműködésünk, és nagyon örülünk, hogy láthatóan egyre több helyi vállalkozó érzi úgy, hogy érdemes támogatni bennünket. Már működik a Városőrség Kártya, amellyel a Városőrség tagjai kedvezményesen vásárolhatnak egyes törökbálinti üzletekben. Így támogat minket például a Roni Közért. Ez az együttműködés kölcsönös. Egyrészt mi is igyekszünk a privát és az egyesületi beszerzéseket is lehetőleg helyi forrásokból kielégíteni, és természetesen az együttműködő partnerek üzleteire kiemelt figyelmet fordítunk a járőrözések során. Így azt hiszem, mindenki jól jár. Továbbá támogat minket a Telenor is kedvezményes telefonálási lehetőségekkel, valamint mobilinternet-eszközökkel.
Továbbra is várják a jelentkezőket?
Természetesen. Szívesen látunk minden 18 év feletti hölgyet és urat, aki szívesen segítené a Városőrség munkáját. Mindenkinek tudunk munkát adni, és megköszönjük a segítségét.

Ny.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!