Kerthelység

2011. szept 30.

Szent István-napi megemlékezés

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A hagyományokhoz híven pontosan 12 órakor a Szent István szobornál vette kezdetét Törökbálint város augusztus 20-ai ünnepsége. Az államalapító királyunk szobránál tartott megemlékezésen a Himnusz eléneklése után Szaszák Imre református lelkész megáldotta, Bohn István esperesplébános pedig megszentelte az új kenyeret.

Néhány kenyeret az  Erdélyi Székelydobóról küldték az ott lakók hálájuk és köszönetük jeléül, mivel az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete segített a kápolna felújításában. Az ünnepségen részt vett a Törökbálinti Kamarakórus.
Délután 17 órakor kezdődött a hivatalos ünnepség a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A Himnusz eléneklését követően Sövegjártó Áron, a Soproni Petőfi Színház művésze Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a Hazám, hazám című dalt adta elő.
Az ünnepi beszédet dr. Hajós Béla volt vízügyi államtitkár tartotta.
A program további részében Pitti Katalin operaénekesnő Ó Szent István dicsértessél című műsorát, majd Benkő Péter színművész és a Regélő énekegyüttes verses, zenés alkotmánynapi összeállítását láthattuk.
A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen adták át a Törökbálintért emlékplakettet, amelyet idén Galambos Lászlónak, a Thábita Ház alapítójának és a Zimándy iskola Bokrétás tánccsoportjának adományozta a képviselő-testület. Az állampolgársági eskü letétele után Turai István polgármester 22 új magyar állampolgárnak átadta a honosítási okiratot, kenyeret és egy üveg bort.
Ezután az ünnepélyes hangulatot a szórakozás váltotta fel az MMMH udvarán, ahol a Soproni Színtársulat teltházas előadását, Vajda Anikó Nem tudok élni nélküled című musicaljét láthattuk az Apostol együttes közreműködésével. A gazdag programot este tűzijáték zárta.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!