Kerthelység

2011. szept 30.

A korrekt adatszolgáltatás mindannyiunk közös érdeke

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Helyi népszámlálás Törökbálinton

Ha népszámlálásról van szó, legtöbbünknek valószínűleg az a kétezer évvel ezelőtti esemény jut eszünkbe, amikor is József várandós feleségével, Máriával útra kelt Názáretből, hogy a megadott időben szülővárosába, Betlehembe érjen, és ott Augusztus császár rendeletének eleget téve feljegyeztesse magát.

Az emberiség történetének folyamán azóta sokszor, sok helyen és sokféle céllal tartottak népszámlálást: a világon először statisztikai céllal – az ókori előzmények után – 1665-ben Kanada területén, Quebecben, Európában 1749-ben az akkor svéd fennhatóság alatt álló Finnországban, Magyarországon pedig az első népszámlálást II. József rendeletére 1784 és 1787 között. A hivatalos magyar népszámlálások sorozata 1869-ben indult, azóta nagyjából 10 évenként tartanak hazánkban népszámlálást, így a mostani a 15. lesz, amely illeszkedik az EU népszámlálási folyamatába is.
Törökbálinton 2011. október 1-je és 31-e között lesz népszámlálás a Központi Statisztikai Hivatal szervezésében és felügyeletével. Ma már nem kell a szülőhelyünkre vándorolnunk, hiszen a számlálóbiztosok az előzetes felkeresés során szeptember utolsó napjaiban házhoz jönnek, és kézbesítik számunkra a kérdőíveket. A felmérés első része a lakhatásra, lakásviszonyokra vonatkozik, a második a személyes adatokat foglalja össze. A kérdőíveket önállóan is ki lehet tölteni, de a számlálóbiztosok segítséget nyújtanak annak, akinek szüksége van rá. Sőt az adatlapok kitöltésére már virtuális formában az internet segítségével is lehetőségünk van. Az internetes válaszokat október 15-éig kell elküldeni. Ha eddig az időpontig nem érkezik meg az elektronikus kérdőív, a biztosok újra felkeresnek bennünket, így ha valaki mégsem boldogult az elektronikus formával, még mindig megteheti írásban. A papíralapú kérdőíveket minden esetben a számlálóbiztos gyűjti be a megbeszélt időpontban.
A népszámláláson való részvétel, az adatszolgáltatás minden állampolgár kötelessége, amelyet érdemes komolyan venni. Az ellen, aki többszöri megkeresés után sem hajlandó adatot szolgáltatni, szabálysértési eljárás indulhat, sőt a szomszédos országokban több helyen súlyos pénzbírsággal is sújtották azokat, akik nem teljesítették állampolgári kötelességüket. Azonban elsősorban ne a bírságtól való félelem sarkalljon minket a válaszadásra! Ne feledjük: a népszámlálás eredményei nem csak egyszerű statisztikai adatok. A saját érdekünk is, hogy figyelmesen, pontosan és őszintén válaszoljunk a kérdésekre, hiszen a jövőben sok, az életünket közvetlenül érintő kormányzati döntést befolyásolhatnak a kapott eredmények. A nemzetiségi, vallási hovatartozással kapcsolatos kérdésekre adott válaszok például jelentősen átalakíthatják a nemzetiségi önkormányzatok és az egyházak állami finanszírozási rendjét.
A számlálóbiztosok köztiszteletben álló törökbálinti polgárok, akik önként jelentkeztek erre a fontos munkára. Komoly oktatáson és vizsgán kell részt venniük, hogy érdemesek legyek adataink kezelésére. Az első megbeszélést a művelődési házban már meg is tartották. Ezen részt vett Pintér László, a KSH igazgatója is. Előadásában ismertette a jelen lévő kérdezőbiztos-jelöltekkel a feladatokat, amelyek előttük állnak, és hamarosan megkezdődik az oktatás, amelyet remélhetőleg sikeres vizsgák követnek majd. Októberben pedig személyesen is találkozunk velük, amikor otthonunkban keresnek fel bennünket. Segítsük a munkájukat! Hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy városunkban eredményes és zökkenőmentes legyen a népszámlálás 2011-ben is.

Nyíri Erzsi

Népszámlálási hirdetmény
Tisztelt Törökbálinti Polgárok!
Szíves együttműködésüket és támogatásukat kérve tájékoztatom önöket arról, hogy 2011  októberében a Központi Statisztikai Hivatal általános és teljes körű népszámlálást tart. Ennek során számlálóbiztosok keresik fel a lakosságot azzal a céllal, hogy a 2011. október 1-jei 0.00 órakor érvényes állapotnak megfelelően minden lakásról és személyről kérdőívet töltsenek ki.
A biztosok a terepmunkát 2011. szeptember 27-én kezdik: bejárják a számlálókörzetüket, ellenőrzik és szükség szerint javítják a pontatlan címeket, továbbá pótlólag felveszik a jegyzékbe az ott nem szereplő, de valóságban létező címeket, végül pedig – szeptember 30-ig – minden lakcímre eljuttatják az adatfelvételi íveket.
Kérem a Tisztelt Polgárokat, segítsék a számlálóbiztosok munkáját azzal, hogy szeptember 27-e előtt pótolják a hiányzó házszámokat, ajtószámokat, a postaládákra pedig kiírják a neveket és a címeket. Kérem továbbá azt is, hogy házszámrendezési eljárást lehetőség szerint 2011. november 8. napjáig ne kezdeményezzenek.
Felhívom szíves figyelmüket, hogy a számlálóbiztosokat sorszámmal ellátott, kék színű igazolvánnyal látjuk el (csak fényképes személyazonosító okmánnyal együtt érvényes). Az igazolvány valódisága kétség esetén a KSH által 8.00 és 20.00 óra között működtetett ügyfélszolgálaton ellenőrizhető a következő, ingyenesen hívható zöld számokon: 06-80-200-014, 06-80-200-224.
A népszámlálással kapcsolatos feladatokról, tudnivalókról folyamatosan tájékoztatjuk a Tisztelt Polgárokat.
Törökbálint, 2011. szeptember 6.
Kailinger Ildikó
jegyző, települési népszámlálási felelősLapozzon bele
november–decemberi számunkba!