Kerthelység

2011. szept 30.

Egy új kapcsolat kezdete

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Májusban vendégül láthattuk Törökbálinton a süsseni ifjúsági önkormányzat néhány tagját. Ez remek alkalom volt arra, hogy személyesen is találkozzunk, megismerkedjünk a kinti feladatokkal, problémákkal, illetve az ő munkájukkal. Úgy gondolom, hogy az itt eltöltött napok alatt jól összeszokott a két csapat, és a rossz idő ellenére is nagyon jól éreztük magunkat. Most pedig nagy örömmel fogadtuk a német ifjúsági önkormányzat meghívását a Stadtfestre.
Igyekeztünk felkészülni az utazásra és a látogatásra. A Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat részéről Pallai Eliza, Hadik Ákos, Patkó Ákos, Major Sándor, Simon Ágnes képviselte Törökbálintot, a résztvevők többsége beszél németül, ami nagyban segített bennünket a kommunikációban.
Pénteken reggel indultunk útnak. Nagyon vártuk az utazást, és hogy viszontlássuk „új barátainkat”. Délután öt órakor érkeztünk Süssenbe, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket, a szállodánkba már kis ajándékcsomagok és külön-külön a programot tartalmazó levelek vártak ránk. A kinti ifjúsági önkormányzat alaposan felkészült a látogatásunkra, minden napra terveztek programokat és mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat.
A péntek este egy közös üdvözlő vacsorával kezdődött, amelyen Süssen polgármestere és képviselői is részt vettek. Majd a Stadtfest nyitó koncertjével folytattuk az esténket, amely hihetetlenül elegáns, szép komolyzenei előadás volt.
Szombaton reggel stuttgarti városnézésre indultunk a süsseni ifjúsági önkormányzat kalauzolásával. Megtekintettük a Tartományi Múzeumot és egy fotókiállítást, majd városnézésünket egy kései ebéddel zártuk. Estére visszaérkeztünk Süssenbe, hogy találkozzunk a többiekkel és közösen ünnepeljünk.
Vasárnap reggel részt vettünk egy közös ökumenikus istentiszteleten. Ezt követően a nap további részét a salachi strandon töltöttük. Mindannyian élveztük a lazítást, jól esett kicsit felfrissülni. Este közösen indultunk Göppingenbe, hogy együtt megtekintsük a várost az éjszakai fényekben.
Hétfőn a magyar–német delegáció és a kinti ifjúsági önkormányzat közös kiránduláson vett részt Calwban, a süsseni polgármester kalauzolásával. Ebben a városban volt polgármester korábban Herr Kersting. A hegyek között gyönyörű kis város tárult elénk. A történelmi város megismerésében nemcsak a polgármester állt a rendelkezésünkre, hanem egy jól felkészült idegenvezető is. Megismerve a költőien szép Calw városát, tovább indultunk ebédelni és meglátogatni egy whiskyfőzdét.
A hosszú, de egyben szép nap után pedig együtt ünnepeltünk, búcsúztunk. Az ünnepség a templomi közösségi házban volt, ahol grilleztünk és visszanéztük a látogatásunk képeit.
Másnap kora reggel Süssentől, közös „új-régi” barátainktól búcsúzva indultunk haza, remélve, hogy hamarosan újra találkozunk.
Ennek a négy napnak mindannyiunk számára nagy jelentősége volt. Hálásak vagyunk, hogy a süsseni fiatalok ilyen vendégszeretők, nyitottak és megértők voltak.
Reméljük, hogy ez egy új kapcsolat kezdete a két város ifjúsági önkormányzatai között.
Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni a támogatást, amit Turai István polgármester úr és városunk önkormányzata nyújtott. Továbbá szeretnék köszönetet mondani a Német Kisebbségi Önkormányzatnak, Megyaszai Zoltánné Mámmel Magdolnának, aki sokat segített a szervezésben és az utazás lebonyolításában.
Ha érdekel az Ifjúsági Önkormányzat (TIFO) munkája és szívesen lennél önkéntes, nézz körül a weboldalunkon (www.tifo.hu) vagy keress meg minket személyesen!

A beszámolót készítette: Hadik Ákos és Simon Ágnes



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!