Kerthelység

2011. szept 30.

Kóka Rozália: Hadikfalvi betlehemes

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Ha valaki ebben az országban olyan fába vágja a fejszéjét, hogy egy havonta megjelenő lap hasábjain könyveket ajánl feltételezetten létező olvasóknak – bizony, olykor fejcsóválva megmosolyogják. Ám ez elviselhető, sőt különleges esetekben még erőt is ad a folytatáshoz. Mint jelen esetben is, amikor egy különlegességre, egy alapműre hívhatom fel a figyelmet, mert a bukovinai Hadikfalváról való betlehemes pásztorjáték csodálatos kincs.


A dr. Gerzanics Magdolna által szakmailag lektorált gyönyörű kivitelezésű, cd-melléklettel rendelkező könyv fülszövegéből megtudhatjuk, hogy a szerző, Kóka Rozália hatéves volt, amikor a falujában látta a téli ünnepkörhöz tartozó „csobánolást”. Azután az ismert folklorista és népművész még fiatal tanítónőként, 1973-ban lázas kutatással szedte össze a fellelhető dallamokat, szövegeket, majd Gyímesbe indult, ahol még élőben láthatta a pásztorjátékot. Ő is, Kóka Rozália is járt a csobánolókkal házról házra, így átélhetett minden mozzanatot. Körútján Bukovinában is kiegészíthette gyűjtését a még fellelhető emlékmorzsákkal.
A Fekete Sas Kiadó cd-vel kiegészített, magyar és angol nyelvű kötete nemcsak az itthoni, hanem a határainkon túlra szakadt, de gyökereikhez ragaszkodó magyarok körében is új lehetőséget nyújt emlékeink, régi népszokásaink továbbhagyományozására.
Az egykori bukovinai székelyek mai leszármazottainak betlehemes játéka pedig mindig szívbélin szép üzenet. Hiszen kicsiben egy nép sorsát példázza, a közösség kitartását, hitét az emberi jóságban, tisztaságban.

(Fekete Sas Kiadó, a kötet megrendelhető a kiadó internetes áruházában: www.feketesas.hu)

Hajdu Ferenc



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!