Kerthelység

2011. szept 30.

Múltidéző –A törökbálinti gyógyszertártól a Fehérházig

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

A Pásztor fivérek, László és György

Első rész: Pásztor László
Nagy, vastag tapintású borítékot kaptam a minap Washingtonból Pásztor Laci bácsitól. A borítékban könyv- és fényképmásolatok, újságkivágások. Ezekből merít a jelen írás. A betűk és fényképek arról tanúskodnak, hogy mi történt vele a történelem nagy viharaiban, a háború alatt Budapesten, az 50-es években Oroszlányban, a forradalom után Bécsben és arról, hogyan kezdett új életet Washingtonban. E sorozat a későbbiekben György öccse pályafutásával folytatódik, aki a magyar és a nemzetközi jégkorongsport „nagy öregje”, valamint nem elhanyagolható módon a magyar vitorlássporté. Laci bácsi idén, szeptemberben 1-jén itthon ünnepelte 90. születésnapját. Isten éltesse sokáig!
Pásztor László élettörténetének korszakait a Magyar sorsok a XX. század közepén című, Budapesten megjelent kiadvány a következőképpen jeleníti meg.
1921. szeptember 1-jén született a szerb megszállás alá került Bánátban, Felső-Eleméren. 1922 júniusában szülei a szerbek kegyetlenkedései elől Magyarországra, Törökbálintra menekülnek. Ott gyógyszerész édesapja patikát vásárol. Az óvodát és az elemiket ott végzi el, majd 1930–1939-ig a budapesti fasori Evangélikus Gimnáziumba jár, mint az internátus bentlakója. Ezalatt aktív cserkész, 1937-ben a Hollandiában megrendezett világdzsemborin is részt vesz György öccsével együtt a magyar csapatban. Aktív sportoló és aktív az iskolai és az internátusi önképzőkörben is. 1938-ban elveszíti édesapját, akinek utolsó kérésére megígéri, hogy gyógyszerész diplomát fog szerezni, hogy a patikájukat örökölhesse, mielőtt más pályát választana. 1939-ben érettségizik, majd dr. Nagy Béla gyógyszertárába kerül gyakornoknak Budapestre.
1939–1943-ig több hazafias ifjúsági szervezetben aktív, és protestáns létére a katolikus KIE-ben is beválasztják a vezetőségbe Törökbálinton. Az egyetemen a Turul Szövetség fő lövészmestere, majd a Turul külügyi osztály „vezére” lesz. 1941-ben gyógyszerészi nyári ösztöndíjat nyer, és mint ilyen, Heidelbergbe a Hof Apotheke-ba kerül egy hónapra, ahol ugyanakkor az Új Európa diákkongresszusa is ülésezik. Erre a barátai hívására elmegy és felszólalásaival megcáfolja a németek tényeket elferdítő állításait, hogy az Egyesült Európa megteremtésére csak a németek vezetése az alkalmas. Ezért a diákság „der Politiker” jelzővel tünteti ki, de ugyanakkor egyes németek „persona non gratanak” nyilvánítják.
1940 és 1943-ban gyógyszerészi diplomát szerez a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen, és gyógyszerészük behívása után átveszi gyógyszertáruk vezetését.
1944-ben az októberi általános mozgósítás alkalmával kiemelik a mozgósítottak közül és Mecsér András új berlini magyar követ mellé kerül követségi titkárnak különleges megbízatással. 1945-ben sikerül megmentenie a Németországba kivitt több mint ezer magyar egyetemistát attól, hogy a németek bevessék őket Breslau védelmére. Eléri, hogy a németek nemcsak az egyetemistákat és a professzorokat, valamint családjaikat, de az egyetemek felszerelését is kiengedik vinni biztonságba nyugatabbra azelőtt, hogy az oroszok elfoglalják Breslaut. A háború utolsó hónapjaiban a magyar menekültek elhelyezésén is dolgozik.
1945. májusban Bad Gasteinbe kerül a magyar követséggel, ahol a magyar kormány utasítására jelentkezik az amerikai hadsereg Rainbow Divíziójánál és general counsel Denbynél, az amerikai külügy képviselőjénél és felajánlja, hogy összekötőként és tolmácsként kész dolgozni velük. Meggátolja két hónapig, hogy a magyar kincstári javak részletes átvételi elismervény és amerikai hozzájárulás nélkül illetéktelen magyar kezekbe kerüljenek.
1945. augusztus 30-án, amíg Denby főkonzul Amerikában van jelentéstételen, a CIC – azok felbíztatására, akik nem tudták a kezüket a magyar javakra rátenni, amíg Pásztor vigyázott azokra – védőőrizetbe, majd a salzburgi Landesgerich börtönbe viteti „kihallgatásra”, onnan kihallgatás nélkül a Glasenbachban lévő, majd a Campus Mak Orr, Salzburg melletti – háborús bűnösök részére létesített – gyűjtőtáborba viszik.
1945. november vége felé hosszú éheztetés és kalandos események után háborús főbűnösként az ÁVO kikéri és kiadják Magyarországra, ahol az Andrássy út 60.-ban az ÁVO kezébe kerül.
(Folytatása következik.)

Scheiblinger Péter



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!