Kerthelység

2011. szept 30.

Hátfájósok is elkezdhetik

Írta: admin Kategória: SPORT

Mindenki szeretne erősebb, csinosabb, fittebb lenni, de sokan vagyunk, akik mégis nehezen vesszük rá magunkat a rendszeres edzésre. Az időhiány, a lustaság, a megerőltetéstől, fájdalomtól való félelem sokszor visszatartja az embereket a rendszeres testmozgástól. Augusztus óta már Törökbálinton is elérhető az egyik legújabb edzésmódszer, amelybe még az ízületi bántalmakban szenvedők vagy a hátfájósok is biztonsággal belevághatnak. A tükörhegyi Tükör Szépségszalonban Dobrovoczky Krisztina Speedfitness-edzővel beszélgettünk.

A Speedfitness-felszerelés első látásra elég futurisztikus látványt nyújt. Mindenfelé elektromos kábelek tekeregnek – akár egy űrbázison is lehetnénk…
Nem jársz messze a valóságtól, hiszen a Speedfitness-technológia, illetve az elektrostimuláció módszere valóban az űrkutatásból indult. Az orosz űrhajósok rehabilitációjára használták. Ennek a módszernek a segítségével építették vissza a hosszú súlytalanság miatt leépült izomrendszert. Később az orosz élsportban is nagyon jó eredménnyel használták. Emellett kiterjedt kutatásokat végeztek a gyógyászatban való alkalmazással kapcsolatban is. Csak idő kérdése volt, hogy egy német kutatócsoport megjelent az első szabadidősportra kifejlesztett EMS berendezéssel is.
Mi is valójában az EMS-tech­nológia?
Az EMS (electro-myo-stimulation), azaz az elektrostimuláció lényege, hogy a testünkre erősített elektródák segítségével kis erősségű váltóárammal feszítjük meg az izmokat. Rendkívül biztonságos és hatékony edzésmód. Biztonságos, hiszen az izmok feszülését nem súlyok emelgetésével érjük el, így ez a módszer egyáltalán nem terheli az ízületeket, inakat.
Úgy érted, kényelmesen heverészve is dolgoznak az izmaink?
Pontosan, hiszen az elektromos impulzusok még a legmélyebben fekvő izmainkat is elérik, anélkül, hogy mozdulnunk kéne. A ma már népbetegségnek számító hátfájás kezelésében és megelőzésében például éppen az ilyen mélyen fekvő hátizmoknak a megerősítése a cél. A hatékonyság tovább fokozható az edzések alatt végzett egyszerű gimnasztikai gyakorlatokkal. Az elektromos impulzusok hatására a vázizomzat 90 százaléka aktívan dolgozik. Ilyen hatásfokot egyetlen hagyományos edzésmódszerrel sem érhetünk el. Intenzitásban és mennyiségben nincs határ, csakis a saját teherbíró képességünk. Egy húszperces edzés alatt olyan intenzitással dolgoznak az izmaink, mintha két órát keményen edzettünk volna a hagyományos fitneszteremben. A szabadidő ma már luxus. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy értékes órákat pazaroljunk felesleges utazásra vagy egy kevésbé hatékony módszerre.
Az összehúzódások hatására erősödik, épül az izomzat. Mi történik eközben a zsírpárnáinkkal?
Az izmok erősödésével a zsírszövetek fellazulnak, a test áramvonalasabbá, formásabbá válik. Az EMS berendezés segítségével speciális zsírégető és cellulitkezelő programokat végezhetünk. Javul a kötőszövetek vérellátása, fokozódik a nyirokkeringés, a fellazuló zsírszövetekből könnyebben távoznak a felesleges zsírsejtek. Rövid időn belül látványos változásokat érhetünk el. Testsúlycsökkenés, kíméletesen felépített izomzat, erő- és állóképesség-növekedés, általános jó közérzet – ezek mind-mind a Speedfitness tudományosan bizonyított és általam is megtapasztalt pozitív hatásai.
A hatásosság tehát garantált. De milyen érzés, amikor az áram a bőrödhöz ér? Nem fájdalmas?
A Speedfitness az EMS készülékek legújabb generációja. A fejlett technológiának köszönhetően az elektromos áram nem egy pontban koncentrálódik, hanem egyenletesen oszlik el az elektróda egész felületén, így nincsenek „csípős” pontok. Az edzések nemcsak eredményesek, de élvezetesek is.
Hogyan zajlik egy edzés?
A mindössze 20 percig tartó edzés alatt először egy speciális, testhez simuló pamut alapanyagú edzőruhába bújik a vendég, amelyet természetesen mi biztosítunk minden alkalommal. Ezután rögzítjük az elektródákat tépőzáras pántok és egy speciális mellény segítségével. A felszerelés minden paramétere egyéntől függően alakítható, így ahogy nincs két egyforma vendég, úgy nincs két egyforma beállítás sem. Az edzésprogram megkezdésekor a nagy izomcsoportokat először egyenként stimuláljuk, kitapasztalva ezzel az optimális kezelési erősséget. Ezután megkezdődik az edzésprogram, amelyben minden négy másodperces stimulációs periódust négy másodperc pihenőidő követ. A stimulációs periódus idején különböző, személyre szabott gyakorlatokat végzünk, ezzel az egyéni igényeknek megfelelően a leginkább problémásnak ítélt testtájakra koncentrálhatunk. Az egyes elektródákat a személyi edző egyenként, edzés közben is állítja, így érjük el az optimális hatékonyságot.
Kinek ajánlod a Speedfitnesst, vannak-e ellenjavallatok?
Különlegesen kíméletes edzésmódszer, ezért szívesen ajánlom mindenkinek, korra és nemre való tekintet nélkül. Legtöbben a gyors és eredményes alakformáló hatása miatt választják ezt az edzésformát, de az izomgyengeségből eredő különböző fájdalmak enyhítésére megelőzésére, valamint szülés utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas. A sportolók teljesítményfokozásra is használják. Mint minden sportnál, itt is vannak ellenjavallatok. Lázas megbetegedéseknél, akut bakteriális fertőzésnél, daganatos betegségek esetén, a szívritmus-szabályozóval élőknek, cukorbetegeknek nem ajánlott ez az edzésmód, de minden egyes esetben személyes konzultáció során derül ki, hogy fennáll-e valamilyen akadály.

Dobrovoczky Kriszta
EMS személyi edző
Speed Sun Salon
Törökbálint-Tükörhegy, Világos u. 11.
(Tükör Szépségszalon)
Tel: 06-70-459-2795, 06-30-910-8888
www.speedsunsalon.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!