Kerthelység

2011. szept 30.

Amit a népszámlálásról tudni kell

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Ma éjféltől elkezdődik a 2011-es magyarországi népszámlálás. Honlapunk összegyűjtötte a legfontosabb információkat az eseményről. Elsőként közzétesszük Kailinger Ildikó, Törökbálint jegyzője felhívását:

Tisztelt Törökbálinti Polgárok!

Szíves együttműködésüket és támogatásukat kérve tájékoztatom Önöket arról, hogy 2011. októberében a Központi Statisztikai Hivatal általános és teljes körű népszámlálást tart. Ennek során számlálóbiztosok keresik fel a lakosságot azzal a céllal, hogy a 2011. október 1-jei 0.00 órakor érvényes állapotnak megfelelően minden lakásról és személyről kérdőívet töltsenek ki.

A biztosok a terepmunkát 2011. szeptember 27-én kezdik: bejárják a számlálókörzetüket, ellenőrzik és szükség szerint javítják a pontatlan címeket, továbbá pótlólag felveszik a jegyzékbe az ott nem szereplő, de valóságban létező címeket, végül pedig – szeptember 30-ig – minden lakcímre eljuttatják az adatfelvételi íveket.

Kérem a Tisztelt Polgárokat, segítsék a számlálóbiztosok munkáját azzal, hogy szeptember 27-e előtt pótolják a hiányzó házszámokat, ajtószámokat, a postaládákra pedig kiírják a neveket és a címeket. Kérem továbbá azt is, hogy házszámrendezési eljárást lehetőség szerint 2011. november 8. napjáig ne kezdeményezzenek.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a számlálóbiztosokat sorszámmal ellátott, kék színű igazolvánnyal látjuk el (csak fényképes személyazonosító okmánnyal együtt érvényes). Az igazolvány valódisága kétség esetén a KSH által 8.00 és 20.00 óra között működtetett ügyfélszolgálaton ellenőrizhető a következő, ingyenesen hívható zöld számokon: 06-80-200-014, 06-80-200-224.

A népszámlálással kapcsolatos feladatokról, tudnivalókról folyamatosan tájékoztatjuk a Tisztelt Polgárokat.
A népszámlás legfontosabb információit a www.nepszamlalas.hu oldalon lehet megtalálni.

A népszámlálási kérdőíveket személyes, otthonunkban, a kérdezőbiztosok segítségével vagy interneten “internetes belépési kódunkkal” a www.enepszamlalas.hu tudjuk kitölteni.

A népszámlálás magával hozhatja annak esélyét, hogy trükkös tolvajok jelenhetnek meg a településen az ORFK közleményt adott ki, melyet az alábbiakban olvashatják:

Október elsejével kezdetét veszi a 2011-es népszámlálás, melynek során közel 40 ezer számlálóbiztos veszi nyakába Magyarországot adatgyűjtés céljából. Alábbi cikkünkben azzal foglalkozunk, hogyan lehet kiszűrni a népszámlálók közül az esetleges tolvajokat. Olvassa figyelmesen, nehogy átverjék!

Manapság folyamatosan számol be a rendőrség különféle trükkös lopásról, melyek elkövetői a nyugdíjintézet, az önkormányzat, de még a vöröskereszt munkatársainak is álcázták magukat. Sajnos szerkesztőségünk azon a véleményen van, hogy az effajta elkövetők nem hagynak ki olyan ziccert, mint a népszámlálás. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, milyen is az igazi népszámláló, illetve mettől meddig járják az országot. Mettől meddig kopogtathat a népszámláló?
A népszámlálási munka október 1 és 31 között zajlik majd, ezt szeptember 27-ével kezdődő terepmunka előzi meg, melynek során az összeírók minden címre eljuttatnak egy csomagot - írja a nepszamlalas.eu. Akihez tehát  előbb, vagy utóbb kopognak be azzal az indokkal, hogy jöttek népszámlálni, az kezdjen el erősen gyanakodni, jó eséllyel egy trükkös tolvaj próbálja meg éppen átvágni a palánkon. Az összeírók által kikézbesített csomagban a népszámlálással kapcsolatos útmutató, egy lakás- és egy személyi kérdőív is van. A lakáskérdőív jobb felső sarkán található egy azonosító és egy belépőkód, amellyel az interneten is ki lehet tölteni az adatlapokat. Aki  világhálón szeretne válaszolni a kérdésekre, az október 1 és 16 között a www.enepszamlalas.hu oldalon teheti meg, ide lehet belépni a már említett azonosítóval és belépőkóddal.

Tolvaj, vagy KSH munkatárs - honnan tudhatjuk? Arról, hogy ki megy ki egy-egy lakcímre, arról az adatszolgáltatót levélben értesítik. A kiküldött borítékban szerepel a számlálást végző neve és a népszámlálási igazolványának száma, így tudja magát igazolni, de aki szkeptikus, az kikérheti tőle a személyi igazolványt is, hogy meggyőződjön róla: valóban meg akarják számlálni vagy éppen egy átverés leendő áldozata.

Amennyiben mégsem a borítékban közölt számlálóbiztos megy ki egy adott helyre, arról az adatszolgáltató értesítőlevélben, vagy kihelyezett plakáton keresztül tájékoztatja a lakókat. Az összeíró nevét, illetve az esetleges változást a népszámlálás időszakában működő információs telefonvonalon, zöld számon is ellenőrizni lehet. Amennyiben valaki imposztornak nyitna ajtót, ne habozzon értesíteni a rendőrséget.

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!