Kerthelység

2011. aug 31.

Lakossági tájékoztató a zöldhulladék-gyűjtés változásairól

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete módosította a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról szóló 20/2004. (IV. 16.) önkormányzati rendeletet. A módosítás elsősorban a zöldhulladék-gyűjtés rendjének változását tartalmazza.

A rendelet szerint a magáningatlanokon keletkező zöld hulladékok (vágott fű, lágyszárú növény, nyesedékek, ágak, gallyak) azon része, amely házi hasznosításra nem kerül, az önkormányzati hulladékudvarban kerül kezelésre.
A hulladékudvarra történő szállítás és az ottani helyszíni kezelés költségéhez a lakosság kizárólag az önkormányzattól megvásárolható, egyedi, az önkormányzat által külön legyártott zöldhulladék-zsákok és 2 méteres kötöző zsinórok alkalmazásával járul hozzá.
A zöld hulladékot az ingatlan előtti közterületre kizárólag március 16-ától április 15-éig, valamint október 15-étől november 15-éig lehet kihelyezni a következők szerint.
A vágott füvet, lágyszárú növényeket, lombot az önkormányzattól megvásárolható „törökbálinti zöld hulladék” egyedi jelzésű műanyag zsákba lehet gyűjteni. A rendeletben meghatározott – 11. § (1) bekezdés szerinti – tavaszi és őszi gyűjtési időszakban az ingatlanok elé kihelyezett egyedi jelzett zsákokat az önkormányzat a helyi hulladékudvarba szállítja. Más zsákban vagy zsákon kívül kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra, azt kihelyezni is tilos!
A fás szárú növények magáningatlanokon keletkező hulladékait, gallyakat, ágakat, nyesedékeket a következő módon lehet elszállítani. A vágott fahulladékot 1 méteres darabokra szabva kell előkészíteni. Az önkormányzattól megvásárolható egyedi gyártású kötözőzsinórral kell kötegelni, és a tavaszi-őszi gyűjtési időszakban az ingatlanok elé lehet kihelyezni. A facsomagokat az önkormányzat a hulladékudvarba szállítja. Más kötözővel, vagy kötegelés nélkül kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra, azt kihelyezni is tilos!
A zsákokat és kötözőzsinórokat a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben lehet megvásárolni 100 forint/darab egységáron. Az ár tartalmazza a csomagolóanyag költségét és a zsákok/kötegek hulladékudvarba szállítását is.

Az ügyfélszolgálat címe:
Törökbálint, Bajcsy-Zs. u. 8.
Telefonszáma: 06-23/337-351
Ügyfélfogadás rendje:
Hétfő: 8.00–17.30
Kedd–Csütörtök: 8.00–16.30
Péntek: 8.00–13.00
Ebédidő mindennap: 12.00–12.30

A kijelölt tavaszi és őszi gyűjtési időn kívüli időszakban is van lehetőség a vágott füvek, lágyszárú növények, lombok, gallyak, ágak és nyesedékek hulladékudvarba való helyezésére, de ebben az esetben is csak az önkormányzattól vásárolt zöldhulladék-zsákban, vagy egyedi zsinórral kötegelt módon és az ingatlan tulajdonosa által a hulladékudvarba kiszállítva történhet. A zsákolt és kötegelt zöld hulladék a begyűjtési időszakon kívül nem tárolható közterületen, csak a tulajdonos saját ingatlanán. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója gyűjtési időszakon kívül közterületen helyezi el a zöld hulladékot, az szabálysértésnek minősül.

A hulladékudvar címe:
Törökbálint, 042/6 hrsz.
(Téglagyárnál Malomdűlő felé aszfaltcsík végén, szennyvíztelep mögött)
Nyitvatartási ideje:
Péntek: 13.00– 17.00
Szombat: 10.00–14.00

Kérjük önöket, hogy csak nyitvatartási időben szállítsanak ki zöld hulladékot, és ne a kapuban rakják le! Kollégánk készséggel segít az elhelyezésben.
Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a kertben és a háztartásban keletkező zöld hulladékot házilag feldolgozva jelentősen csökkenthető az elszállítandó mennyiség.
Sikeresen és egyszerűen komposztálható házilag a fűkaszálék, az ősszel lehullott lomb, az ágak, gallyak nyesedéke és a konyhai zöld hulladék is.
Komposztáló edényt készíthetünk házilag vagy vásárolhatunk készen is különböző méretben és típusban. Ha a házi készítés mellett döntünk, kialakíthatjuk a komposztálásra alkalmas helyet egyszerű deszka-, palánk- vagy drótkerettel, de ha a hely engedi, lehet egyszerű halom is.
A komposztba mindenekelőtt a levágott fű, az összegyűjtött falevél és a felaprított vagy darabolt gallyak kerülhetnek, ha nem vastagabbak a hüvelykujjunknál. Ezenfelül elhelyezhetjük benne a konyhában keletkező szemét közül a zöldségek és gyümölcsök hulladékait, tojáshéjat, kávé- és teazaccot, hervadt virágot, fahamut (max. 2-3 kg/m3). Ne rakjunk bele nyers és főtt húsokat, csontot, színes papírt, műanyagokat, vegyszereket! A diófa lombját nagy mennyiségben szintén nem érdemes a komposzthoz keverni, mert a benne található vegyületek egy része növekedésgátló hatású. Kis mennyiségben azonban nem ártalmas kerti növényeink vagy a fű számára a kész komposzt felhasználása során.
A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani. Az aprítást elvégezhetjük metszőollóval vagy fejszével, de már kaphatók és kölcsönözhetők kiskerti aprítógépek is.
A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, összevágott gallyakat, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre – ha már korábban készítettünk komposztot – rakjunk egy kevés kész komposztot a folyamat gyorsabb beindításához. Ha nincs komposztunk, a kertészeti szakáruházakban kaphatóak komposztkezelő szerek, amelyek a folyamatot beindítják, gyorsítják. Ezek a szerek nem elengedhetetlenek a folyamat indításához, mellőzésükkel a folyamat valamivel lassúbb lesz.
Eztán rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénban gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. Minél többféle anyagot keverünk össze, annál biztosabb, hogy jó minőségű komposztot kapunk végtermékként. A finom anyagokat a durva szerkezetűvel, a nedveset a szárazzal, a zöldet a barnával kell keverni.
A rétegek közé is adhatunk adalékanyagokat (földet, előző komposztot, kész mikroorganizmus-keveréket), amelyek javítják a komposzt minőségét, továbbá megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat. Az optimális bomlási folyamatokat komposzthalmunk időnkénti nedvesítésével (öntözés), takarásával szabályozhatjuk.
Komposztkészítésnél fontos a keverés és az átrakás! Amikor a gyűjtőnk megtelt, tartalmát keverjük össze.
Amennyiben a fűkaszálékot külön – csak magában – komposztáljuk, pár héten belül lezajlik a bomlási folyamat, és folyamatosan pótolhatjuk vele a talajból kivett tápanyagokat.
A kertben készített komposzt terítésével értékes tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, ezáltal lényegesen csökkenthető a különböző műtrágyák, talajjavító anyagok felhasználása.
Egyes fűkaszák, fűnyíró berendezések, gyepkarbantartó gépek használata már lehetővé teszi, hogy a kaszálékot összegyűjtés nélkül, a levágás helyén hasznosítsuk. Ha a kaszálékot a gyepfelületen hagyjuk, gondoskodni kell a megfelelő gyepszellőztetésről. Ennek hiányában a kaszálék filcesedik, a talaj savanyodik, befülled. A kerti berendezéseket árusító szakáruházak pontos felvilágosítást nyújtanak a gyepszellőztetők vagy a problémára kifejlesztett speciális fűkaszákkal, eszközökkel kapcsolatban.
A komposztálóban nem elhelyezhető vastagabb ágakat télen eltüzelhetjük, vagy a kerti sütés-főzés alkalmával is elhasználhatjuk.
Fenti módszerekkel hatékonyan csökkenthető az elszállítandó zöld hulladék mennyisége. Ezzel nemcsak költséget takarítunk meg, de környezetbarát módon oldjuk meg az év során kertünkben és háztartásunkban keletkező hulladékok kezelését.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!