Kerthelység

2011. aug 31.

A fáraók, a napfény és a színes korallok földjén

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Ha Egyiptom, akkor Anubis Travel

Kevés olyan ember van, akinek ne tartozna a főbb álmai és vágyai közé az egyiptomi utazás a világ egyik legősibb és legszínesebb kultúrájával rendelkező országába. És ez manapság már nem kell, hogy álom legyen, mert az Anubis Travelnál elérhető áron utazhatunk Egyiptom kedvelt üdülőhelyeire.

Hatsepszut szentélye  – tökéletes harmóniában a természettel

Hatsepszut szentélye – tökéletes harmóniában a természettel

A magyarországi piacon az Anubis kínálja a leggazdagabb és legváltozatosabb egyiptomi programokat és variációkat a pár napos kairói városnézéstől a kedvelt tengerparti városok üdülőprogramjain át a körutazással, pihenéssel egybekötött nílusi hajóútig.
Az utazás során megcsodálhatjuk a rég letűnt idők csodálatos és hatalmas építményeit, ahol megelevenedik a múlt, és valóságosnak érezhetjük mindezt, amikor a forró szél apró homokszemcséket fúj az arcunkba a világ hét csodájának egyike, a Gízai piramisok tövében, mikor baktatunk fel Hatsepszut, Egyiptom legjelentősebb királynőjének szentélyébe a lépcsőkön, vagy amikor próbáljuk meghallani a Memnón-kolosszusok énekét. A Királyok völgyében, a sírokban elmélázunk a több ezer éve a falakra festett védelmező istenek és istennők láttán, és amikor kezünkkel érintjük a Karnaki templom óriás oszlopait, amiről már itthon mindenki látott képeket, olvasott az útikönyvben, és amit próbált maga elé képzelni, azt most láthatja élőben.

Karnaki templom

Karnaki templom

És természetesen a látvány minden képzeletet felülmúl. Egyiptom tökéletes kombinációja a kultúrának, történelemnek és gondtalan pihenésnek. És aki csak az utóbbinak szeretne hódolni, annak sem kell csalódnia, mert remek tengerparti luxusszállodák találhatók a népszerű üdülőhelyeken Hurghadában vagy Sharm El Sheiken és a kisebb településeken is a Vörös-tenger partján, aminek vize kék, akárcsak az ég és tiszta, mint a kristály, és ahol fantasztikus színes halakat és korallokat lehet látni akár a part közelében is.

Memnón-kolosszusok

Memnón-kolosszusok

A tenger hőmérséklete ráadásul a fázósaknak is kedvez, hiszen egész évben a víz hőmérséklete még télen sem esik 21 Celsius-fok alá, nyáron akár 30 fokos is lehet. Hurghada és Sharm El Sheik a napfény, a meleg tengervíz és a megismételhetetlenül szép korallzátonyok, a gazdag programok és remek szórakozóhelyek turistaparadicsoma.

Kheopsz-piramis
A Kheopsz-piramis magassága majd 147 méter, ami nagyjából egy ötvenemeletes felhőkarcoló magasságának felel meg. Két és fél millió, egyenként két és fél tonnás mészkőtömböt használtak a munkálatok során. Ebből a kőmennyiségből Románia szárazföldi, folyami és tengeri határa mentén egy két méter magas és fél méter széles falat lehet építeni, a szükséges alapzattal együtt. Az épület összsúlya több mint 6 millió tonna. Hihetetlen pontosság jellemzi a piramist építő emberek munkáját. A piramis négyzetes alaprajzú és tökéletes csillagászati ismeretre vall a tájolása, hiszen a négy sarka a négy égtáj irányát mutatja. Az építmény egy-egy oldala 230,4 méter hosszú. Az építkezést hatalmas előkészítő munka előzte meg, tíz évig csak készültek rá és tervezték. Az előzetes munkákban 4000 egyiptomi dolgozott, és a végeredmény építészek, művészek, kőfaragók és más kézművesek izzadságos munkáját dicséri.
Hérodotosz, a nagy görög történetíró is papírra vetett számos gondolatot a Kheopsz-piramis építéséről, amelyből kiderül, hogy a munkák még további húsz évig tartottak, amelyben közel tízezer ember vett részt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!