Kerthelység

2011. júl 30.

Törökbálint szereplése az európai uniós rendezvényen

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

2011 első félé­vében Magyarország látta el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi teendőit, ami kiváló alkalom volt arra, hogy hazánk számos területen bemutassa – rendezvények szervezésén keresztül – az eddig elért eredményeket. Ez egyúttal azzal a haszonnal is járt, hogy a magyar eredményekre nagyobb figyelemmel tekint az európai szakmai közösség.

A konferencia résztvevői a parlamentben

A konferencia résztvevői a parlamentben

Magyarország uniós elnökségéhez kapcsolódóan a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezhette meg Budapesten 2011. június 9–10-én az EU Állandó Kataszteri Bizottságának (Permanent Committee on Cadastre in the European Union, amelynek rövid neve Eurocadastre) konferenciáját és plenáris ülését. Az Eurocadastre munkájában az uniós tagállamokon kívül megfigyelőként részt vesznek tagságra váró és egyéb európai országok is. A Bizottság fontos célkitűzése a kapcsolatépítés, a tapasztalatcsere és a mintaértékű gyakorlati megoldások megismertetése, a tagországok földügyi/kataszteri szervezetei és az EU intézményei közötti kapcsolatrendszer erősítése, valamint a határokon átnyúló közös célok megvalósítása.
A konferencia témaköre az ingatlan-nyilvántartási (kataszteri) adatok és a közérdekű információk felhasználása a közigazgatásban volt, és ezen keresztül kapcsolódott városunk a konferenciához. Ugyanis ezen adatok önkormányzati alkalmazására Törökbálint polgármesteri hivatala az elmúlt évben példaértékű projektet valósított meg az EU Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával, az úgynevezett környezeti információs rendszer kialakításával. A rendszer publikus felülete az önkormányzat honlapjának Törökbálint térképe menüpontja alatt érhető el. Az Open Knowledge Foundation Network – amely tavasszal Budapesten tartotta a magyarországi nyílt kormányzati adatokról szóló műhelyét – ezt az információs rendszert emelte ki az interneten található megoldások közül, és nevezte példaértékűnek, mivel a rendszer sokkal szélesebb körben és tartalommal szolgáltat közérdekű, szabadon hozzáférhető információkat a civil szféra számára az önkormányzati portálon keresztül, mint más, Törökbálintnál nagyobb városok portáljai. Ezt már dr. Niklasz László mondta el lapunknak, aki szakértőként vett részt a rendszer kifejlesztésében. Mint elmondta, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az Eurocadastre hazai képviselői felkérték az önkormányzatot előadás megtartására a konferencián.
A konferencia nyílt napján, június 9-én 16 előadás hangzott el 10 nemzet képviseletében. A rendezvény második, zárt napján már csak a delegátusok vehettek részt. A konferencia hivatalos nyelve az angol volt.
A három magyar előadás között az önkormányzat a következő előadással szerepelt: Kataszteri adatokat és közérdekű információkat használó Környezeti Információs Rendszer Törökbálint önkormányzata számára (Environmental Information System for Local Government Törökbálint using cadastral data and PSI). Az előadók Lehoczkiné Németh Éva főtanácsos – az önkormányzat pályázati referense – és dr. Niklasz László voltak.
A konferencia szünetében és az utána tartott programok során – amelyek közül a parlament meglátogatása aratta a legnagyobb sikert – számos alkalom nyílt konzultációra, információcserére a konferencia résztvevőivel – mondta el lapunknak a főtanácsos asszony. Ezek során pozitív visszajelzéseket kaptunk a bemutatott környezeti információs rendszerrel kapcsolatban. A konferencia hasznos tapasztalatokkal szolgált az önkormányzat számára, mivel a külföldi előadásokon keresztül meggyőződhettünk arról, hogy városunk környezeti információs rendszerének fejlesztése a nemzetközi trendekkel összhangban történt. Kiemelték az előadók, hogy rendkívül fontos egy település polgárai számára, hogy lehetőségük legyen településük fizikai környezetének átalakulását, annak állapotát leíró információkhoz hozzáférni, azokat megismerni, mivel ez kihat az ott élők életminőségére és annak további alakulására.
Örömmel nyugtázhatjuk, hogy Törökbálinton ez a lehetőség már biztosított, csak élni kell vele. Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy keressék fel a http://terkep.torokbalint.hu honlapot és ismerkedjenek a lehetőségeikkel, továbbá bejelentéseket, észrevételeket tehetnek az önkormányzat felé a terkep@torokbalint.hu címen fizikai környezetünk állapotára vonatkozóan.
A fenti szép sikert igazolja az is, hogy a polgármesteri hivatal együttműködési megállapodást kötött a szerbiai Trstenik város önkormányzatával a kialakított rendszer know-how-jának átadására. Erről lapunk egy későbbi számában számolunk be.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!