Kerthelység

2011. júl 30.

Best of rock 97.6

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Új, Törökbálinton is fogható rádiót indít Gidófalvy Attila, az ismert rockzenész. A kizárólag igényes rockzenét sugárzó rádió, ha minden a tervek szerint alakul, az ősz beköszöntével már településünkön is fogható lesz. A rádió alapítójával, Gidóval beszélgettünk.
Új rádióadó indításán dolgozol. A rádió már biztosan elindul, vagy még pályáztok a frekvenciára?
Száz százalék, hogy elindul a rádió. Turai István polgármester urat is azért kerestem meg, segítsen abban, hogy a sugárzáshoz igénybe tudjuk venni az Anna-hegyen található kilátó tornyát. A rádió Törökbálinton a 97.6-os, Zsámbék és Százhalombatta környékén pedig a 88.4-es frekvencián lesz fogható. Amúgy a rádió Dél-Budapesttől Székesfehérvárig lesz hallható.
Mi lesz a rádió neve, és miben fog különbözni a többi adótól?
A rádió neve Best of rock lesz, vagyis rockból a legjobb. Kicsit változtattam azon a koncepciómon, amelyet a Pannon Rádiónál anno elképzeltem, mert ott ragaszkodtam, hogy csak magyar zene menjen. Ennél a rádiónál 50-50 százalék lesz a magyar és a külföldi zenék aránya, de csak igényes rockzene lesz.
A Pannon Rádió története nem nevezhető sikertörténetnek. Mesélnél kicsi azokról az időkről?
Sajnos 2002-ben az akkori politikai szféra nem nagyon istápolta, hogy mi egy nemzeti értékeket felvonultató rádiót szeretnénk készíteni. Akkor a rádiót úgy terveztem, hogy fő támogatónak megnyerem a Pannon GSM-et és egy száz százalékban magyar zenét és magyar értékeket sugárzó rádiót csinálok. A Pannon az utolsó pillanatban kifarolt, és mivel a műsorszolgáltatási díjat be kellett fizetnem, egyezséget kötöttem Csurkáékkal, hogy én adom a zenét, ők a híreket. Egy idő után mindent kivettek a kezemből, harcoltam a rádiómért, de abban a helyzetben meg voltak számlálva a napjaink, és az ORTT is csak arra várt, hogy mikor kapcsolhat le minket.
Vártál kilenc évet és újra rádióalapításra adtad a fejed.
Olyan zenéket szeretnék játszani, amilyeneket máshol nem nagyon lehet hallgatni. A magyarok közül többek között Omegát, Illést, Beatricét, Lordot, Karthagót, Pokolgépet és Tankcsapdát, a külföldiek közül Rolling Stonest, Deep Purple-t, Led Zeppelint. A rockzenéből az igényeset szeretném megragadni. Ez lesz a rádió egyik fő struktúrája. A másik a közlekedési információk. A környéken rengeteg autópálya van, szeretnénk percre pontosan adni közlekedési információkat a térségben járóknak, ilyen szempontból a legfrissebbek kívánunk lenni. Harmadrészt pedig hétről hétre szeretnénk meghívni a térség egy-egy településének képviselőit kerekasztal-beszélgetésre, hogy be tudjanak számolni településük aktuális dolgairól. Nagyon sok kívánságműsort tervezek, éjszakánként pedig egy betelefonálós, beszélgetős műsort.
A zenekarok felsorolásánál te inkább azokat a zenéket említetted, amelyeken te nőttél fel. Mi a helyzet a mai rockzenekarokkal?
Nekem mindig volt egy műsorom, amely a Rockbarlang nevet viselte. Ebben rendszeresen bemutattam a feltörekvő fiatal zenekarokat. Itt is szeretnék új zenekarokat bemutatni, de gagyiknak nem kívánok helyet adni, elvárás, hogy minőségi hanganyaggal rendelkező zenekarok legyenek bemutatva.
Ezeken kívül akkor csak zene lesz? Nem lesznek különböző műsorok?
Csak zene. Nem szeretnék beszélgetős műsorokat, nem akarok konkurálni a különböző rádiókkal. Be akarom bizonyítani, hogy igény van ezekre a zenékre. Azokat a hallgatókat szeretném kiszolgálni, akik ezeken a zenéken nőttek fel, akik ilyen zenéket hallgatnak. Be fogom bizonyítani, hogy létjogosultsága van a rádiónak, és meg kell mondanom, hogy vannak már ígéreteink nagyobb cégektől is támogatásra, csak először meg kell szólalnunk.
Ilyen kapcsolatrendszerrel, amilyen neked van, nagyon sok olyan rockzenész szólalhatna meg a rádióban, akik máshol nem kapnak teret. Ilyet nem terveztek?
Dehogynem. Szeretnék teret adni nekik. Ebben a rádióban minden rockba tartozó muzsikusnak ott lesz a helye.
Mikor szólal meg a rádió?
Június 2-án írtuk alá a műsorszolgáltatási szerződést, ami azt jelenti, hogy a rádiónak november 28-áig meg kell szólalnia, de nem szeretnénk addig várni, szeptember elején tervezzük az indulást. Volt egy kis nehézségünk a Zsámbék-Százhalombatta frekvenciával, mivel az ikerfrekvencia, igen nagy távolsággal, ezért oda egy olyan technikát kellett beszereznünk, amilyet Magyarországon még nem használnak.
Jövőre leszel hatvanéves. Jelenleg két zenekarral járod az országot és most még egy rádiót is indítasz. Mi mozgat, nem szeretnél megpihenni egy kicsit?
Nem. Egyrészt rockzenészként a jogdíjakból élek, meg a koncertekből. Másrészt, aki igazán zenésznek érzi magát, az nem áll meg és nem váltogat a műfajok között. Én zeneművészetit végeztem, de sosem tagadtam, hogy a rockhoz vonzódom, és ezt is játszottam egész életemben. Állandóan pörgök, nagyon szeretem a kihívásokat. Én egy egyszerű székely gyerek vagyok, amiben bízok és hiszek, azt tűzön-vízen átviszem. Megnyugodni nem lehet. Jövőre tervezek egy nagy koncertet a zenésztársaimmal. A Lord együttes, ahol 2000 óta játszom, jövőre lesz 40 éves, a Karthagó a 32. évében van. Szeretek hűséges lenni a zenekarokhoz, szeretek pörögni, szeretek dolgozni. Én máshoz nem értek, csak a zenéhez – és változni már nem fogok.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!