Kerthelység

2011. jún 30.

„Adj Uram Egyházadnak új pünkösdöt”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Bohn István esperesplébános atyával

Pünkösd közeledtével István atya „új pünkösdöt” hirdetett a Törökbálinti Egyházközségben. Pontosan mit jelent ez?
A kereszténység értelme, hogy Krisztus követőivé kell válnunk, vagyis azt kell tennünk, amit ő tett. De mit szeretett volna Jézus?

Szeretetközösséggé formálni az embereket, felismerni, hogy Atyánk az Isten, mi pedig testvérek vagyunk. Ahhoz, hogy testvérek lehessünk, szükségünk van okosságra, bölcsességre és lelkierőre, amelynek segítségével fel tudjuk ismerni, hogy mi a jó az emberiségnek, és a felismert jóért tenni is tudjunk. Sajnos a világban jelen van az önzés, ezért kell a keresztény embernek ennek a belső lelkierőnek a segítségével legyőzni minden más erőt és tenni az egység magvalósulásáért. Honnan jön ez a lelkierő? A Szentlélek adja, vagyis ha ennek az erőnek a birtokosai szeretnénk lenni, be kell fogadnunk a Szentlelket, engednünk kell, hogy működjön bennünk. XXIII. János pápa amikor megnyitotta a II. Vatikáni Zsinatot, így imádkozott: „ Adj Uram a Te Egyházadnak új pünkösdöt!” Ez a mondat nagy hatással volt rám, és a Szentlélek arra indított, hogy mi is imádkozzunk egyházközségünkben, hogy legyen nálunk is új pünkösd.
Mi az „elvárás”: több hívő Törökbálinton vagy inkább a meglévő hívek megerősödése?
Mindkettő. Vágyam, hogy mi, meglévők megerősödjünk hitünkben, a nem hívők pedig hitre térjenek.
Manapság előfordul, hogy egy-egy szentmisén megtelik a templom. Mi lesz, ha tényleg nagyobb számban kezdenek jönni a hívek?
Akkor új templomot kell építenünk. De ha erre sor kerül, azt szeretném, ha ezt a közösség önerőből tudná felépíteni. Vágyam egy olyan közösség, amely fenn tudja magát tartani. Ha minden törökbálinti hívő befizetné az egyházi hozzájárulást, amely a fizetésnek csupán az egy százaléka, akkor nemcsak magunkat tudnánk fenntartani, hanem az éhezőknek is tudnánk pénzt juttatni. Nem is kérünk sokat: a farizeusok, de némely szekta is tizedet kér a hívőktől.
Ha már a pénznél tartunk. Az egyházközségnek több felújításra szoruló épülete van, pénze meg valószínűleg kevesebb, mint eddig.
Nagy remények­kel néztünk a plé­bá­niafelújítás elé, ami a főutcaprojekt elmaradása miatt olyan formában nem fog megtörténni. Többek között azért is szeretném a közösség megerősödését, hogy ilyen problémáink ne legyenek, hiszen például a plébánia felújítását emberi erőforrásból is meg lehetne oldani, saját emberekkel. A plébániánál fontosabb viszont a Mária Segíts! kápolna rendbehozatala, amely már idén elkezdődik.
Az utóbbi hónapokban két, már restaurálásra szoruló festmény is megújult. Hogyan sikerült?
Ez is a híveknek köszönhető. A két festmény restaurálását egy magát megnevezni nem kívánó hívünk támogatta adományával, de a többi hívő is nyújtott anyagi támogatást, hiszen a képek mellett az egyik festménynek a keretét is fel kellett újítani.
Mi István atya üzenete most így, pünkösd után?
Jó lenne, ha minél többen megtapasztalnák az ima erejét. Tudom, hogy Isten imáinkat meghallgatja és arra a legnagyobb szeretetével fog válaszolni. Bár már tapasztalható közösségünk erősödése és növekedése, szükségünk van hűséges és állhatatos imára.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!