Kerthelység

2011. jún 30.

Lakossági tájékoztató a Törökbálinton tervezett hulladékudvarról és komposztálótelepről

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Tisztelt Törökbálinti Lakosok!

A törökbálinti szennyvíztelep melletti 042/6 helyrajzi számú területen – az országban az elsők között – már egy évtizede üzemel a törökbálinti hulladékudvar. Itt gyűjti össze a Városüzemeltetési Csoport a városban keletkező zöldhulladékot is. A kezdetek óta sokat változott a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlata és követelményei. Létesítményeink korszerűsítést igényelnek.

2004-ben létrejött a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás azzal a céllal, hogy az érintett településeken (Pest, Komárom-Esztergom és Fejér megyék területéről) – köztük Törökbálinton is – korszerű és egységes hulladékgazdálkodási rendszert építsen ki, valamint a kialakított rendszert a gazdaságosság érdekében a társulás tagjai együttesen üzemeltessék. A társulás a korszerűsítéshez és fejlesztéshez szükséges pénzügyi forrást európai uniós támogatásból kívánta biztosítani. A tagönkormányzatok jelenlegi rendszerének és hosszú távú igényeinek felmérésével megvalósíthatósági tanulmányokat, költség–haszon-elemzéseket készített, amelyek részét képezték A települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése címmel beadott KEOP-pályázat dokumentációjának. A pályázat elbírálása az első fordulóban kedvező volt. A támogatási szerződést 2009. február 2-án aláírták, az elnyert összeg közel nyolcmilliárd forint, amelyből a Törökbálintot érintő hulladékudvar és komposztálótelep beruházása megközelítőleg 600 millió forint értéket képvisel.
A tervezett rendszer keretében Törökbálinton megújul a meglévő szelektív hulladékgyűjtő udvar, a szelektív gyűjtőszigetek, korszerű komposztálótelep létesül, valamint házi komposztálóedényeket osztanak ki. Összességében a legújabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően korszerűsítik a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszert. A pályázat jelenleg a második forduló beadásánál tart, az új létesítmények építési engedélyezési eljárásai folynak. Várhatóan 2014-ben készül el és kezd működni az új hulladékudvar és komposztálótelep.
A létesítménnyel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések:
Milyen zaj- és szagterheléssel jár a telep működése a mostani helyzethez képest?
A komposztálás során alkalmazott Gore technológia során a biológiai lebontáskor nem kell bűzkibocsátással számolni. Az utóérlelési szakaszban várható esetlegesen szaghatás, ami csak a védőtávolságon belül jelentkezhet. A lakóházak mind kívül esnek ezen a területen. A hulladékudvar és a komposztáló üzemeltetése során keletkező zaj nem fogja meghaladni a határértéket és a szomszédos szennyvíztelep zajkibocsátását.
Van-e biztosíték arra, hogy valóban a Raktárvárosi útról lesz megközelíthető a telep? Ennek költsége beilleszthető a pályázati költségvetésbe?
Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testülete 143/2011. (V. 19.) Ök határozatában azzal a kikötéssel adta meg tulajdonosi hozzájárulását a hulladékudvar és a komposztálótelep létesítéséhez, hogy a telep megközelítése kizárólag a Raktárvárosi út felől történhet, és az út megépítését a pályázat keretei között kell biztosítani.
A veszélyes hulladékok gyűjtése is regionális jellegű lesz vagy csak a régóta megszokott törökbálinti igényeket szolgálja?
A fent említett határozat azt a kikötést is tartalmazza, hogy a hulladékgyűjtő udvar kizárólag törökbálinti lakosoktól, háztartási mennyiségben vehet át veszélyes hulladékot.
Mit jelent a „veszélyes hulladék” kifejezés?
Veszélyes hulladéknak nevezzük az eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelentő hulladékot. Meg kell előzni e hulladékok illegális lerakását és az így okozott környezetszennyezést.
Mi tartozik az udvarban gyűjthető veszélyes hulladékok körébe?
Az 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet szabályozza a hulladékudvarban gyűjthető hulladékok listáját. Ez nem jelenti azt, hogy a jogszabályban felsorolt összes anyag gyűjthető lesz a hulladékudvarban. A begyűjthető hulladékok körét az üzemeltető, az önkormányzat és a társulás együttesen, a helyi igényeknek megfelelően határozza meg.
Az üzemeltető érdekelt lesz a komposztálótelep minél nagyobb forgalmában, vagy sem?
A komposztálótelep kapacitása 2500 t/év. Ezt a mennyiséget a feldolgozás nem haladhatja meg. Az üzemeltető a társulás területén a közelben – de elsősorban Törökbálinton – keletkező zöldhulladékot köteles fogadni. Az üzemeltetési szerződésben biztosítható, hogy a törökbálinti igények mindig előnyt élvezzenek, a többi település csak a fennmaradó kapacitást használhatja ki.
Milyen anyagi terhet jelent a telep hosszú távú működése az önkormányzatra és a lakosságra?
A hulladékkezelési közszolgáltatási díjba (szemétszállítás díjába) beépül majd a hulladékudvar működési költsége is. A díjat a társulás területére egységes módszertan alapján számítják ki, így az egyes településeken a díj kismértékű növekedése várható.
Törökbálintnak milyen haszna származik abból, ha más környező település zöldhulladékát is befogadja a vonzáskörzetből?
A Törökbálintot is magában foglaló körzet településein összesen három komposztáló létesül, összesen 9000t/év kapacitással. Költséghatékonysági szempontokból jobban megéri nagyobb kapacitású komposztáló létesítése. Amennyiben több, kisebb komposztálóval teljesítené a projekt a célkitűzést, jelentősen növelné a beruházási és működési költségeket, ami a lakosság által fizetendő díj erőteljesebb emelkedésével járna.
Mennyi ideig tárolnák a veszélyes hulladékot?
A begyűjtött hulladék a hulladékudvaron egy éven túl nem tartható. Amikor az egyes konténerek megtelnek, azonnal elszállítják a gyűjtés folyamatosságának biztosítására.
A veszélyes hulladékok tárolása csak zárt tárolóban lehetséges?
A veszélyes hulladékok tárolását, elszállítását a gyűjtött anyagnak megfelelő zártságú gyűjtőedényben, veszélyes hulladék szállítására alkalmas (engedéllyel rendelkező) járművel végzik.
A veszélyes hulladékokról lefolyó, lecsöpögő szennyeződés nem tud kikerülni a tárolóból?
Nem. Jogszabályok rendelkeznek a biztonsági előírásokról, amelyeket már a tervezéskor figyelembe kell venni, majd az üzemeltetés során alkalmazásuk kötelező és ellenőrzendő.
Hogyan tájékoztatják a lakosságot?
A lakosságot eddig és ezután is szívesen tájékoztatjuk a projektről. Szeretnénk szemléletformáló tájékoztatásokat is adni, és a kivitelezésről is folyamatosan tudósítani fogjuk a lakosságot. Mindezek feltétele, hogy a most benyújtott uniós pályázat pozitív támogatói döntést kapjon.

Turai István
polgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!