Kerthelység

2011. jún 30.

Merjük az olcsóbbat választani!

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Ha megkérünk egy törökbálinti polgárt, hogy soroljon fel tíz termelőüzemet a városban, szinte biztosan az elsők között említené a „fagyigyárat”. Az, hogy melyik név jutna eszébe, persze attól is függ, hogy milyen idős az illető. Az idősebb korosztály valószínűleg Budatej néven emlegetné, a fiatalabbaknak már a Schöller név lenne ismerős, de néhány évig a Nestlé neve is a céghez kapcsolódott. Kevesen tudják, hogy a kö­zelmúltban egy magyar befektetőkből álló cég, a Centrál-csoport tulajdona lett, és Eispro néven tovább erősíti helyzetét a hazai jégkrémpiacon. A részletekről Riesz Gábort, a cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
Mióta fogyasztanak az emberek fagylaltot?
A jégkrémeket és a fagylaltokat az emberek már az ókorban is a szívükbe zárták. A fagylaltkülönlegességek készítése már Kr. születése előtti időszakban megjelent. Először Kínában, az ókori Egyiptomban, majd Kr. születése után Párizsban, Bécsben és Rómában jelentek meg a fagylalt- és jégkrém-különlegességek.
A jégkrém és a fagylalt szavakat gyakran szinonimaként használjuk a mindennapokban. Mi a különbség a kettő között?
Alapvető a különbség, ami az előállításban rejlik. A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen. A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt. A jégkrém gyártása folyamán először a tejet és/vagy tejterméket tartalmazó, pasztőrözött alapanyag-keveréket összekeverik, fagyasztják, majd a már fagyott masszát habosítják, adagolják, és végül utókeményítéssel készítik el. Az Eispro jégkrém zárt rendszerben, minden folyamatot ellenőrző szigorú élelmiszer-biztonsági rendszer alapján készül, állandó és szigorú minőség-ellenőrzéssel. A fagylaltok esetében ez nem minden esetben van így.
Miben különbözik az Eispro jégkrém a többi hasonló terméktől?
Elsősorban az árában. A felhasznált minőségi alapanyagok, a csomagolás és a technológia szinte megegyezik a nagy márkanevekkel fémjelzett termékekkel. A gépsor is ugyanaz, amelyen gyártjuk a jégkrémet. Az árkülönbség abból adódik, hogy igyekszünk a gyártást a lehető leghatékonyabbá tenni. Emellett a mi termékeinket nem terheli olyan tetemes reklám- és marketingköltség.
Milyen üzletekben találhatjuk meg az Eispro termékeit?
Elsősorban a Family Frost hálózatán keresztül értékesítjük termékeinket, így az is találkozhat velük, aki el sem megy egy élelmiszerboltig. A kö­zelmúltban megjelentünk egyes üzletláncokban is, elsősorban saját márkás termékekkel. Ezenkívül működik a Jégkrém Outletünk is. Itt helyben, a gyár területén kedden és csütörtökön 14–18 óráig lehet nagyon jó áron megvásárolni egyes termékeinket, elsősorban nagy kiszerelésben és egyszerűbb, márka nélküli csomagolásban.
Csak a hazai piacra gyártanak?
Nem csak az itthoni hűtőládákban találhatók meg a termékeink. Igen jelentős mennyiségeket gyártunk külföldi piacokra,  elsősorban Európába. Ezekben az országokban is elsősorban a Family Frost, illetve ennek anyacége, az Eismann forgalmazza a termékeinket, amelyekkel Európa kb. 12 országában vagyunk jelen, de megtalálhatók a tengerentúlon, Brazíliában is.
Az EU szabályai nagyon szigorú technológiai követelményeket állítanak az élelmiszergyártó üzemek elé. Mennyire lehet ezeknek megfelelni?
Teljes mértékben. Sőt elmondhatom, hogy nálunk a helyi higiénés és technológiai előírások néha még szigorúbbak. Üzemünkben folyamatos és nagyon alapos minőségbiztosítási rendszer működik, amit a folyamatos felülvizsgálatok alapján tökéletesítünk és harmadik fél által auditált élelmiszer-biztonsági rendszereket (ISO 22000:2005 és International Food Standard) működtetünk.
A késztermék minősége, az élelmiszergyártás biztonsága és a gyártás gazdaságossága is megköveteli az állandó, minden részletre kiterjedő ellenőrzést.
Hányan dolgoznak ma az Eispro­nál?
Körülbelül száz fő alkotja az Eispro állandó csapatát, amely szezonban akár a duplájára is nőhet. Sokan közülük törökbálintiak.
Elmondhatjuk, hogy az önök termékei száz százalékban magyar termékek?
Igen, a cég százszázalékos magyar tulajdonban van, és hazai munkaerő dolgozza fel az alapanyagokat. A termékek gyártásánál természetesen felhasználunk külföldi alapanyagokat is, de például a csomagolóanyagok nagy része itthon készül.
Mivel biztatná a törökbálintiakat az Eispro termékeinek vásárlására?
Arra biztatok mindenkit, hogy merje nyugodtan az olcsóbbat választani, nem fog csalódni a minőségben! Hiszen ugyanazokból az értékes alapanyagokból, ugyanolyan modern technológiával és a lehető legnagyobb gondossággal készítjük termékeinket.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!