Kerthelység

2011. máj 31.

Öko színdarab óvodásoknak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Nem lehet elég korán kezdeni

A hetedik évadban indul országjáró körútjára Öko Panna és Öko Palkó, a szelektív hulladékgyűjtés két kis hőse, hogy megmutassák ifjú közönségüknek, hogyan válhatnak ők is a környezetünk védelmezőivé.
A Hajnal című mesejáték az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtési oktatóprogramjának legfiatalabbakat megcélzó interaktív színi előadása, amelyet a Maskara Társulat négyfős hivatásos színészcsapata ad elő. Törökbálinton a Bóbita Óvoda és a Nyitnikék Óvoda gyerkőcei drukkolhattak, segíthettek a mesejáték kis hősének, Hajnalkának, akinek sajnos megbetegedett a virágja. Hajnalka mindent megtett kedvencének gyógyulása érdekében. Sok kalandban volt része: találkozott Föld Apóval, Vakondokokkal, Feketerigóval is, és végig segítségére volt Öko Panna és Öko Palkó, akik megtanították, hogyan óvhatja meg a természetet, hogyan élhet úgy, hogy közben minél kevésbé terheli a környezetet. A gyermekek nagyon figyeltek és élvezték a mesét, amiből sokat tanultak.
A környezettudatos életmódra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Sajnos a mai felnőtt korosztályok oktatásából ez még szinte teljesen hiányzott. Valószínűleg ez az egyik oka, hogy csúnya szemétkupacok éktelenkednek lépten-nyomon az utcán, az erdőkben, az utak mentén. A Nyitnikék Óvodában évek óta nagy figyelmet fordítanak arra, hogy már a kicsik szívébe is beleplántálják a természet szeretetét. Elkezdték a Zöld napok program kidolgozását, amelynek keretei között a környezeti nevelést, fenntartható fejlődést kiemelten kezelik. Folyamatosan figyelik az olyan lehetőségeket, amelyek munkájukat segítik, s lehetőségeket adnak a gyermeki megtapasztalásra, kísérletezgetésre is. Éveken keresztül működött a Madarász Ovi program, készült hangyafarm, ahol a gyerekek saját hangyabolyuk életébe kukucskálhatnak be, és az Egy gyerek – egy virág akció keretében minden évben elültetik azokat a virághagymákat, palántákat, amiket a szülők küldenek a gyerekekkel az óvodába. Így mindenkinek lehet saját kis virága, amit nevelhet, gondozhat. Könnyen előfordulhat, hogy azok a gyerekek, akik együtt izgultak Hajnalkával az előadás során, este majd rászólnak az apukájukra, hogy ne dobja ki a cigarettacsikket az autó ablakán, vagy megkérik az édesanyjukat, hogy ezentúl ők is külön gyűjtsék a papírt, a fémet és a műanyagot. Hiszen a mese végén már mindenki kívülről fújta: „Kék – papír, de csak tiszta, sárga – műanyag lapítva, fém – menjen a szürkébe, üveg – szín szerint edénybe.” Mi, felnőttek pedig hagyjuk magunkat meggyőzni! Ne felejtsük: Földünket nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!