Kerthelység

2011. máj 31.

Egészségről, betegségről • A kullancscsípés megelőzése és kezelése

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A kullancs csípése mindig nagy riadalmat okoz, pedig ha megismerjük a kullancsok által terjesztett betegségek tüneteit és azok kezelését, rájövünk, hogy az ijedtség felesleges.  Tudnunk kell, hogy a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, a Lyme-kór pedig antibiotikummal gyógyítható.

A legfontosabb, hogy lehetőség szerint védekezzünk a kullancscsípés ellen. A megfelelő öltözék, a zokniba betűrt nadrág, a zárt ruházat, a kullancsriasztók használata sokat segít a megelőzésben. Ha mégsem sikerült elkerülni a csípést, akkor mielőbb el kell távolítanunk a kullancsot. Minél tovább van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőzés esélye. Célszerű minden kirándulás, kertészkedés után az egész testet átvizsgálni. A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, egy egyszerű csipesszel mindenki elvégezheti, a patikában kapható kullancscsipesz erre jól használható. A kórokozók a kullancs potrohában (gyomrában) találhatók legnagyobb számban, és így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért ne használjunk krémeket, olajokat, zsírt, alkoholt, és ne tekergessük a kullancsot. Fogjuk meg a bőr felületéhez minél közelebb és lassan húzzuk ki, ne akarjuk gyorsan kitépni. Ha eltávolításkor a kullancs feje bennmarad, akkor sincs semmi baj, néhány nap alatt magától kilökődik. Feltétlenül jegyezzük fel a kullancscsípés pontos helyét és idejét. A kullancsbetegségek többsége a csípést követően két héten belül jelentkezik. A legfontosabb tünetek: láz, fejfájás, bőrpír, nyirokmirigy-duzzanat. Az eltávolított kullancs helye lehet teljesen tünetmentes, esetleg apró halványpiros göb látható, érzékenyebbeknél néhány centiméteres élénkpiros viszkető folt jelentkezhet, amely pár nap alatt magától elhalványodik. A csípés után legalább három nappal, esetleg hetekkel később kezdődő, körkörösen terjedő kokárdaszerű bőrpír a Lyme-kór korai tünete, amely kezelést igényel. A Lyme-kór késői tünetei között előfordulhat egy-egy nagyízület fájdalmas duzzanata. A vírusos agyvelőgyulladás súlyos idegrendszeri tünetekkel, nemritkán izombénulással és kellemetlen maradványtünetekkel járó betegség. Fontos korai jele lehet a láz, fejfájás, végtagfájdalom. A kullancs-encephalitis elleni oltási sorozat három adagból áll: az első oltás után egy, majd 12 hónap múlva, ezután pedig ötévenként egy újraoltás szükséges. A gyorsított immunizálás abban az esetben javasolt, amikor nincs idő az egy hónap kivárására. Ilyenkor az első oltás után egy héttel kapják a másodikat, újabb két hét múlva a harmadikat, majd 12 hónap múlva a negyediket. Ettől kezdve szintén ötévenként ajánlatos az emlékeztető oltás. Felnőttek és gyermekek számára külön oltóanyag van forgalomban. Az oltás napján hőemelkedés, fejfájás előfordulhat, az oltás helye néhány napig érzékeny lehet.
A kullancsok hozzátartoznak a környezetünkhöz, az általuk terjesztett betegségek azonban elkerülhetők, ezért ne mondjunk le a kirándulás öröméről, inkább tudatosan törekedjünk a megelőzésre és védekezésre.

Dr. Karvázy Dominika
Törökbálint 6. számú körzet
háziorvosa



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!